Ryžový šalát
Ryžový šalát

Voňavý ryžový šalát s granátovým jablkom a so slaným syrom

siuuu - fotkasiuuu, 12. januára 2021
Voňavý ryžový šalát s granátovým jablkom a so slaným syrom
Foto: siuuu

Jednoduché, rýchlo pripravené a chutné jedlo. A ešte aj variabilné - možno použiť rôzne druhy ryže, alebo napríklad krúpy, alebo iné zrná, či mix. Zobraziť celý popisJednoduché, rýchlo pripravené a chutné jedlo. A ešte aj variabilné - možno použiť rôzne druhy ryže, alebo napríklad krúpy, alebo iné zrná, či mix. Bez mäsa aj s mäsom. Robila som dve verzie, bez mäsa aj s mäsom - obe boli výborné, ale priznám sa, že mne ako mäsožravcovi o malý kúsok viac chutila tá s mäsom. Bezmäsitou verziou som sa inšpirovala v časopise, mäsovú som si vytvorila sama.

2
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 -140 g podľa chuti (biela, tmavá)
1-2 ks
30 g (alebo iný slaný syr)
2-3 PL (semienka)
2 ks bez kože a kosti (pre mäsovú verziu)
na ozdobu (čerstvá)
Zálievka:
2 PL
1 PL
1 strúčik
1/2 - 1 ČL čerstvý
podľa chuti
podľa chuti (alebo mletý koriander)




Postup

  1. 1

    Verzia bez mäsa: Ryžu a mrkvu uvaríme bežným spôsobom a po uvarení zmiešame. Zo surovín určených na zálievku urobíme zálievku: Očistený cesnak a očistený zázvor postrúhame na jemnom strúhadle alebo pokrájame nadrobno; rímsku rascu a semená koriandra rozdrvíme v mažiari alebo zomelieme na vhodnom mlynčeku - táto zmes je výrazne aromatická, takže do zálievky použijeme iba tak 1-2x medzi prsty.

  2. 2

    Zálievkou prelejeme ryžu (stačia tak 2-3 PL - podľa množstva ryže). Premiešame, naložíme na taniere, posypeme slaným syrom, semienkami granátového jablka a lístkami mäty. Tá zálievka dodá zaujímavú chuť a celé jedlo krásne osvieži.

  3. 3

    Verzia s mäsom: Postup je rovnaký - ale použila som dva druhy ryže. Do ryžovo-mrkvového základu som pridala zálievku, premiešala som a pridala som kuracie stehno, ktoré som predtým jemne osolila, opiekla na kvapke oleja a na konci opekania ochutila trochou sójovej omáčky. Vynechala som granátové jablko a mätu. Hodila by sa petržlenová alebo koriandrová vňať, tú som však zabudla doma (mala som ako obed v práci - preto aj foto je tak narýchlo). Čierna ryža (čierna ryža Venere) aj mäsko ochutené sójovkou majú lahodnú chuť a vôňu a perfektne zapasovali medzi ostatné suroviny a spolu s vytvorili chuťovo lahodné jedlo.

    Voňavý ryžový šalát s granátovým jablkom a so slaným syrom - obrázok 3

Diskusia k receptu