Foto: kvakac
Viete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe Zobraziť celý popisViete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe a tam ju varila jeho starká, ktorá trvala na tom, že je to vlaština a nie kelová polievka. Bola veľmi milá a čiperná pri 87 rokoch. Tak preto ten názov. Táto polievka je veľmi hustá a sýta dáte si k nej chlieb a ste najedený.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 g čerstvý |
|
200 g prerastená |
|
1 ks veľká |
|
6 strúčikov |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
|
|
Na halušky: | |
1 ks |
|
150 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
|
Postup
-
1
Kel nakrájate na slíže. Slaninu a cibuľu na drobné kocky. Cesnak posekáte na drobno. V hrnci roztopíte masť, na ňu dáte slaninu, rascu a cibuľu dusiť aspoň desať minút, potom pridáte cesnak. Premiešate párkrát, odstavíte zo sporáku a pridáte 1 KL papriky, chvíľu premiešate a hrniec znovu položíte na sporák. Teraz nasypete kel do hrnca a zalejete vodou po vrch kelu. Necháte variť, tak dlho aby bol kel mäkký. Počas varenia okoreníte mletým čiernym korením.
-
2
Zarobíte si cesto na halušky. Keď sa kel uvarí, nahádžete halušky priamo do polievky. Necháte povariť tak sedem minút. Ochutnáte pripadne dosolíte a dáte majorán. Odstavte zo sporáku a nechajte postať chvíľu. A chutnú polievku mate hotovú, nejaký chlieb ešte k tomu a môžte hladošov zasýtiť.
Vďaka za koment, tak veru stara dobrá klasika, ja to mám tiež rád.
Vďaka za koment. Máš pravdu stačí len pozorne vnímať máme toho dosť a hlavne chutné. Ja som si dal hneď dva taniere s kvaskovým chlebom.
To je nejaký diétny recept na kuchára Tvojho formátu. Len 200 g slaninky na kilo kelu? A kde je klobása??????
Skús je to dobré s nimi .
No vieš občas treba aj plané jedlo jesť.
Kto má rád polievky takéto, tak je to dobrá chuťovka. Budem rád ak ochutnáš.
Vďaka ti za koment.
Vyskúšaj budem rád, je ozaj dobrá a pritom dosť rýchlo uvarená.
Spomienky sú krásna vec a hlavne keď sú prijemne. Kedysi mi jeden pán povedal, treba život užívať na plno, aby na staré kolena bolo na čo spomínať .
Nech sa Ti darí v zdraví a nech máš chuť a elán zoznamovať nás s perfektnými receptami,pekný víkend:-)
Tak treba ju začať variť a príde aj chuť na ňu. Po čase si človek zvykne na všetko.
Srdečná vďaka za komentár. Mňa to vždy poteší, keď niekoho inšpirujem na obyčajne a pritom dobré jedlo.
Ďakujem a tiež zdravím a nech im chutí.
varecha.pravda.sk/recepty/vrcharska-kelovicafotorecept/10...
Vďaka za foto a som rád, že chutilo . Mne sa veľmi páči aj ta slanina, tá teda je nádherná.
Vďaka za koment a budem rád ak bude chutiť ako nám.
Nie je nad to keď si človek vie poradiť, niekedy stačí nakopnúť a ide to potom samo. Ja tiež sa nedržím každého detailu.
Vďaka za odozvu a prajem dobrú chuť. Koncom týždňa aj ja urobím.