Kelová polievka
Kelová polievka

Vlaština

kvakac - fotkakvakac, 20. septembra 2018
Vlaština
Foto: kvakac

Viete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe Zobraziť celý popisViete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe a tam ju varila jeho starká, ktorá trvala na tom, že je to vlaština a nie kelová polievka. Bola veľmi milá a čiperná pri 87 rokoch. Tak preto ten názov. Táto polievka je veľmi hustá a sýta dáte si k nej chlieb a ste najedený.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g čerstvý
200 g prerastená
1 ks veľká
6 strúčikov
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
Na halušky:
1 ks
150 g
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Kel nakrájate na slíže. Slaninu a cibuľu na drobné kocky. Cesnak posekáte na drobno. V hrnci roztopíte masť, na ňu dáte slaninu, rascu a cibuľu dusiť aspoň desať minút, potom pridáte cesnak. Premiešate párkrát, odstavíte zo sporáku a pridáte 1 KL papriky, chvíľu premiešate a hrniec znovu položíte na sporák. Teraz nasypete kel do hrnca a zalejete vodou po vrch kelu. Necháte variť, tak dlho aby bol kel mäkký. Počas varenia okoreníte mletým čiernym korením.

    Vlaština - obrázok 1
  2. 2

    Zarobíte si cesto na halušky. Keď sa kel uvarí, nahádžete halušky priamo do polievky. Necháte povariť tak sedem minút. Ochutnáte pripadne dosolíte a dáte majorán. Odstavte zo sporáku a nechajte postať chvíľu. A chutnú polievku mate hotovú, nejaký chlieb ešte k tomu a môžte hladošov zasýtiť.

    Vlaština - obrázok 2

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept! Darmo, starké maly vždy v rukávu plno dobrých receptov. Jen my jsme se někam odklonili. Zbytečně hledáme - máme plno dobrých receptov u nosu. Jen se dobře dívat a vnímat. Díky za bezvadný, chutný, sytý a lacný recept.
kvakac
@Kimlo (21.9.2018 07:34)

Vďaka za koment, tak veru stara dobrá klasika, ja to mám tiež rád.
kvakac
@Haji (21.9.2018 07:50)

Vďaka za koment. Máš pravdu stačí len pozorne vnímať máme toho dosť a hlavne chutné. Ja som si dal hneď dva taniere s kvaskovým chlebom.
evelynba
Super, niečo podobné robievam, ale nedávam slaninu, ale klobásu a namiesto halušiek dávam mrvenicu. Vyskúšam aj takto. Pridávaš výborné recepty, len tak ďalej :-)
lianka
Dobrá polievočka. U nás tiež mamka aj babka volali kel vlaština. Vďaka za pripomenutie.
danila
polievka vyzerá prudko jedlá...veľmi sa mi páči, mám rada takéto starosvetské recepty, nesmie sa na ne zabudnúť...
kvakac
@Mijaita (21.9.2018 12:45)

Kto má rád polievky takéto, tak je to dobrá chuťovka. Budem rád ak ochutnáš.
kvakac
@Lianka (21.9.2018 13:33)

Spomienky sú krásna vec a hlavne keď sú prijemne. Kedysi mi jeden pán povedal, treba život užívať na plno, aby na staré kolena bolo na čo spomínať .
evanaaa
Keďže kel máme radi, iste aj polievka je podobnej chuti ako prívarok, len je redšia, dávno som sa zastrájala spraviť z kelu aj polievku, robila som len raz, ako mladá nevesta, vtedy som ešte ani variť nevedela, ale chutila (svokrovcom), mala by som takúto podobnú ako je tvoja spraviť. No a čo sa týka spomienok v starobe, tak na staré kolená aj zabudneš, čo bolo za mlada, pamäť zlyhá :-) a nebudeš mať na čo spomínať, haha.
45678
Ani si nič lepšie od Teba neviem predstaviť ,samé dobroty nám ponúkame,za čo Ti patrí vďaka.Rada sa inšpirujem tvojimi receptami,sú fan-tas-tic-ke ,famózne,perfektne odprezentovane!
Nech sa Ti darí v zdraví a nech máš chuť a elán zoznamovať nás s perfektnými receptami,pekný víkend:-)
kvakac
@Evanaaa (21.9.2018 18:51)

Tak treba ju začať variť a príde aj chuť na ňu. Po čase si človek zvykne na všetko.
kvakac
@45678 (21.9.2018 19:51)

Srdečná vďaka za komentár. Mňa to vždy poteší, keď niekoho inšpirujem na obyčajne a pritom dobré jedlo.
1x 45678
klukodvody
Díky moc za recept. Další lahůdka pro mou kuchařku starých receptů. Miluji to , co jsem se učil před 60 ti lety a přidávám moudré a staré recepty. Tak mám další a hned jej použiji pro padesát lidí, kterým budeme vařit jako každý rok v ubytovně pro sociálně slabé u nás na vsi. Díky a srdečně zdravíme.
alena45
Keď sú teploty okolo nuly, tak mne príde chuť na kel a kapustu. Mám to tak už roky. Hoci robievam podobnú polievku, s haluškami som ešte neskúšala. Uvidím, aká bude zima a potom vyskúšam aj túto.
motyka
Práve hľadám niečo z kelu. Ani nevieš ako prišla vhod. Halušky - myslím, že ešte vylepšia a zjemnia tu chuť kelu. Idem vyskúšať na večeru. Dám vedieť, ako chutila.
mijaita
Hodně kapusty (kelu), po návratu ze Slovenska to byla taková pomyslná tečka doplněná gazdovskou slaninou :-) Fajn recept, díky za něj!


1x kvakac
kvakac
@Mijaita (28.9.2018 12:39)

Vďaka za foto a som rád, že chutilo . Mne sa veľmi páči aj ta slanina, tá teda je nádherná.
mijaita
@Kvakac bylo polivky hodne, tak jsem do druhe poloviny pridala hlivu a kus klobasy :-) Teda trochu jsem ji take naredila. Ta byla taky vynikajici! Takze 2 v jednom!
1x kvakac
kecemis
Polievka podla nasej chute. Urcite nebude dlho iba na obrazku, ale coskoro na bude aj na stole.
kvakac
@Kecemis (29.9.2018 00:06)

Vďaka za koment a budem rád ak bude chutiť ako nám.
kvakac
@Mijaita (28.9.2018 20:28)

Nie je nad to keď si človek vie poradiť, niekedy stačí nakopnúť a ide to potom samo. Ja tiež sa nedržím každého detailu.
astheart
K tomu nazvu, tak me napadlo, ze kel (cesky kapusta) je polsky kapusta wloska, tedy italska, protoze Wloch je Ital, u nas po staremu taky Vlach. Takze, podle toho asi ten nazev, z vlasske kapusty, tedy vlasstina. :)
sracz
Užasný recept vážený @Kvakac a pre mňa, ortodoxného "kelovičiara" aj výzva na jeho repete tu Iowa_e (z indinánskeho IUBA ´spiaci). Už dávno som na Varecha.sk navrhol zrealizovať KPRaOK = Klub Priateľov, Rytierov a Obdivovateľov Kelu! Pripájam navrhovaný dekrét aj diplom! Maj pekné dni plné pohody!
1x kvakac
bugout
Dnes idem na to... Už kysne cesto na bosniakovy posuch. Akurát urobím drobnú zmenu, halušky budú zemiakové.
1x kvakac
kvakac
@bugout (7.12.2022 11:10)

Vďaka za odozvu a prajem dobrú chuť. Koncom týždňa aj ja urobím.
1x bugout
bugout
Uvarená, časť zjedená a zajtra pokračujem...