Vlaština

kvakac - fotkaKvakac, 20. septembra 2018 21:54
Ďalšie recepty »

VlaštinaFoto: kvakac

Viete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe a tam ju varila jeho starká, ktorá trvala na tom, že je to vlaština a nie kelová polievka. Bola veľmi milá a čiperná pri 87 rokoch. Tak preto ten názov. Táto polievka je veľmi hustá a sýta dáte si k nej chlieb a ste najedený.

6 - 8
porcií
15 min
príprava
40 min
tepelná úprava

Suroviny

1000 g čerstvý
200 g prerastená
1 ks veľká
6 strúčikov
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
Na halušky:
1 ks
150 g
1 KL
1 KL

Postup prípravy

  1. 1

    Kel nakrájate na slíže. Slaninu a cibuľu na drobné kocky. Cesnak posekáte na drobno. V hrnci roztopíte masť, na ňu dáte slaninu, rascu a cibuľu dusiť aspoň desať minút, potom pridáte cesnak. Premiešate párkrát, odstavíte zo sporáku a pridáte 1 KL papriky, chvíľu premiešate a hrniec znovu položíte na sporák. Teraz nasypete kel do hrnca a zalejete vodou po vrch kelu. Necháte variť, tak dlho aby bol kel mäkký. Počas varenia okoreníte mletým čiernym korením.

    Vlaština - obrázok 1
  2. 2

    Zarobíte si cesto na halušky. Keď sa kel uvarí, nahádžete halušky priamo do polievky. Necháte povariť tak sedem minút. Ochutnáte pripadne dosolíte a dáte majorán. Odstavte zo sporáku a nechajte postať chvíľu. A chutnú polievku mate hotovú, nejaký chlieb ešte k tomu a môžte hladošov zasýtiť.

    Vlaština - obrázok 2
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist