Kelová polievka
Kelová polievka

Vlaština

kvakac - fotkakvakac, 20. septembra 2018
Vlaština
Foto: kvakac

Viete čo to je? Je to podstate kelová polievka. Ja som sa tento názov dozvedel len pred mesiacom. Boli sme s kamarátom na chalupe a tam ju varila jeho starká, ktorá trvala na tom, že je to vlaština a nie kelová polievka. Bola veľmi milá a čiperná pri 87 rokoch. Tak preto ten názov. Táto polievka je veľmi hustá a sýta dáte si k nej chlieb a ste najedený.

6 - 8
porcií
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g čerstvý
200 g prerastená
1 ks veľká
6 strúčikov
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
Na halušky:
1 ks
150 g
1 KL
1 KL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kel nakrájate na slíže. Slaninu a cibuľu na drobné kocky. Cesnak posekáte na drobno. V hrnci roztopíte masť, na ňu dáte slaninu, rascu a cibuľu dusiť aspoň desať minút, potom pridáte cesnak. Premiešate párkrát, odstavíte zo sporáku a pridáte 1 KL papriky, chvíľu premiešate a hrniec znovu položíte na sporák. Teraz nasypete kel do hrnca a zalejete vodou po vrch kelu. Necháte variť, tak dlho aby bol kel mäkký. Počas varenia okoreníte mletým čiernym korením.

    Vlaština - obrázok 1
  2. 2

    Zarobíte si cesto na halušky. Keď sa kel uvarí, nahádžete halušky priamo do polievky. Necháte povariť tak sedem minút. Ochutnáte pripadne dosolíte a dáte majorán. Odstavte zo sporáku a nechajte postať chvíľu. A chutnú polievku mate hotovú, nejaký chlieb ešte k tomu a môžte hladošov zasýtiť.

    Vlaština - obrázok 2

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept! Darmo, starké maly vždy v rukávu plno dobrých receptov. Jen my jsme se někam odklonili. Zbytečně hledáme - máme plno dobrých receptov u nosu. Jen se dobře dívat a vnímat. Díky za bezvadný, chutný, sytý a lacný recept.
kvakac
@Kimlo (21.9.2018 07:34)

Vďaka za koment, tak veru stara dobrá klasika, ja to mám tiež rád.
kvakac
@Haji (21.9.2018 07:50)

Vďaka za koment. Máš pravdu stačí len pozorne vnímať máme toho dosť a hlavne chutné. Ja som si dal hneď dva taniere s kvaskovým chlebom.
capko
Ta vyzerá veľmi dobré. S tými haluškami to skúsim.
1x kvakac
bubaya
@Kvakac (21.9.2018 09:51)

To je nejaký diétny recept na kuchára Tvojho formátu. Len 200 g slaninky na kilo kelu? A kde je klobása??????
evelynba
Super, niečo podobné robievam, ale nedávam slaninu, ale klobásu a namiesto halušiek dávam mrvenicu. Vyskúšam aj takto. Pridávaš výborné recepty, len tak ďalej :-)
lianka
Dobrá polievočka. U nás tiež mamka aj babka volali kel vlaština. Vďaka za pripomenutie.
2x kvakac a haji
danila
polievka vyzerá prudko jedlá...veľmi sa mi páči, mám rada takéto starosvetské recepty, nesmie sa na ne zabudnúť...
1x kvakac
kvakac
@Mijaita (21.9.2018 12:45)

Kto má rád polievky takéto, tak je to dobrá chuťovka. Budem rád ak ochutnáš.
kvakac
@Lianka (21.9.2018 13:33)

Spomienky sú krásna vec a hlavne keď sú prijemne. Kedysi mi jeden pán povedal, treba život užívať na plno, aby na staré kolena bolo na čo spomínať .
evanaaa
Keďže kel máme radi, iste aj polievka je podobnej chuti ako prívarok, len je redšia, dávno som sa zastrájala spraviť z kelu aj polievku, robila som len raz, ako mladá nevesta, vtedy som ešte ani variť nevedela, ale chutila (svokrovcom), mala by som takúto podobnú ako je tvoja spraviť. No a čo sa týka spomienok v starobe, tak na staré kolená aj zabudneš, čo bolo za mlada, pamäť zlyhá :-) a nebudeš mať na čo spomínať, haha.
45678
Ani si nič lepšie od Teba neviem predstaviť ,samé dobroty nám ponúkame,za čo Ti patrí vďaka.Rada sa inšpirujem tvojimi receptami,sú fan-tas-tic-ke ,famózne,perfektne odprezentovane!
Nech sa Ti darí v zdraví a nech máš chuť a elán zoznamovať nás s perfektnými receptami,pekný víkend:-)
kvakac
@Evanaaa (21.9.2018 18:51)

Tak treba ju začať variť a príde aj chuť na ňu. Po čase si človek zvykne na všetko.
kvakac
@45678 (21.9.2018 19:51)

Srdečná vďaka za komentár. Mňa to vždy poteší, keď niekoho inšpirujem na obyčajne a pritom dobré jedlo.
1x 45678
klukodvody
Díky moc za recept. Další lahůdka pro mou kuchařku starých receptů. Miluji to , co jsem se učil před 60 ti lety a přidávám moudré a staré recepty. Tak mám další a hned jej použiji pro padesát lidí, kterým budeme vařit jako každý rok v ubytovně pro sociálně slabé u nás na vsi. Díky a srdečně zdravíme.
alena45
Keď sú teploty okolo nuly, tak mne príde chuť na kel a kapustu. Mám to tak už roky. Hoci robievam podobnú polievku, s haluškami som ešte neskúšala. Uvidím, aká bude zima a potom vyskúšam aj túto.
1x kvakac
motyka
Práve hľadám niečo z kelu. Ani nevieš ako prišla vhod. Halušky - myslím, že ešte vylepšia a zjemnia tu chuť kelu. Idem vyskúšať na večeru. Dám vedieť, ako chutila.
1x kvakac
mijaita
Hodně kapusty (kelu), po návratu ze Slovenska to byla taková pomyslná tečka doplněná gazdovskou slaninou :-) Fajn recept, díky za něj!


1x kvakac
kvakac
@Mijaita (28.9.2018 12:39)

Vďaka za foto a som rád, že chutilo . Mne sa veľmi páči aj ta slanina, tá teda je nádherná.
mijaita
@Kvakac bylo polivky hodne, tak jsem do druhe poloviny pridala hlivu a kus klobasy :-) Teda trochu jsem ji take naredila. Ta byla taky vynikajici! Takze 2 v jednom!
1x kvakac
kecemis
Polievka podla nasej chute. Urcite nebude dlho iba na obrazku, ale coskoro na bude aj na stole.
1x kvakac
kvakac
@Kecemis (29.9.2018 00:06)

Vďaka za koment a budem rád ak bude chutiť ako nám.
kvakac
@Mijaita (28.9.2018 20:28)

Nie je nad to keď si človek vie poradiť, niekedy stačí nakopnúť a ide to potom samo. Ja tiež sa nedržím každého detailu.
astheart
K tomu nazvu, tak me napadlo, ze kel (cesky kapusta) je polsky kapusta wloska, tedy italska, protoze Wloch je Ital, u nas po staremu taky Vlach. Takze, podle toho asi ten nazev, z vlasske kapusty, tedy vlasstina. :)
1x kvakac