Vláčne kokosové ježe
Foto: veganbarbora
Poznáte kokosové ježe? Ja som tento koláčik vždy ľúbila, no najviac ho vedel oceniť môj ocino. U nás doma sa už snažíme piecť zdravšie, Zobraziť celý popisPoznáte kokosové ježe? Ja som tento koláčik vždy ľúbila, no najviac ho vedel oceniť môj ocino. U nás doma sa už snažíme piecť zdravšie, a preto sa tento recept postupom času dostal do zabudnutia. Rozhodla som sa mamin tradičný receptík, ktorý má ešte od svojej maminy prerobiť. Verziu bez vajíčka s použitím zdravších surovín, chutil na nerozoznanie. Tak hurá do pečenia.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
5 dkg (alsan) |
|
300 g |
|
2 dcl |
|
1 balíček |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
Poleva: | |
150 g |
|
100 g |
|
1 dcl |
|
5 dkg |
|
Na obaľovanie: | |
|
Postup
-
1
Korpus si pripravíte nasledovne. Čerstvé mleté ľanové semienko zmiešajte s vodou a nechajte napučať. /Korpus ide upiecť aj bez tohto "vajíčka", no pre ľudí, ktorí preferujú aj nejaké pojidlo do cesta, uvádzam práve túto variantu. Mám ale odskúšané, že cesto drží i bez toho./ V jednej miske si zmiešajte suché suroviny=múku, cukor a PDP. V druhej si zmiešajte tekuté=roztopený alsan alebo kokosový olej/alsan je rastlinný tuk podobný maslu/, ľanové "vajíčko"/ak ho teda použijete/ a mlieko. Tekutú zmes pomaly prilievajte k sypkej. Vznikne hustejšie cesto, ktoré dajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 2
Dobre vychladnutý korpus nakrájajte na kocky/obdĺžniky.
- 3
Do hrnca dajte alsan s cukrom. Nechajte roztopiť. Keď bude "maslo" roztopené, pridávajte pomaly mlieko a následne kakao. Nechajte zovrieť, chvíľu povarte a odstavte. Najprv to nebude vyzerať, že sa to spojí, no po miernom vychladnutí sa suroviny prepoja.
- 4
Ešte v teplej zmesi namáčajte jednotlivé kocky a hneď obaľujte v kokose. Kocky nenechávajte namáčať dlho, aby sa nerozpadli. Je dôležité nikam neodbiehať, lebo poleva začne postupným vychladaním tuhnúť. Skladujte ich v uzatvárateľnej nádobe. Najlepšie chutia na druhý deň. Dobrú chuť.
Tiež kokosový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
To ja veru tiež, ale túto variantu vyskúšam, aspoň budem maškrtiť bez výčitiek :-D
Určite dajte vedieť ako dopadlo. Sú naozaj vláčne a u nás zožali veľkú úspech :)
Ja sa idem za kokosom zadrhnúť. :D Snáď zachutí :)
Ďakujem. Dajte vedieť ako dopadlo :)
Ďakujem :)
Upecene, vyskusane a skoro zjedene.
Tento koláč je na veľký plech, taktiež záleží na aké kúsky si ho nakrájate. Cukru môžete ubrať, no v pôvodnom recepte je toto množstvo a ešte cukor navyše v poleve. V poleve som cukru ubrala dosť, kedže sa mi to zdalo príliš sladké.