Ľahké riešenie:
Bojíte sa piecť rybu vcelku, aby nebola suchá? Pomôže vám obyčajná soľ

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Vyskúšajte jednoduchý spôsob pečenia v soľnej kruste, ktorá ochráni jemné mäsko a nedovolí, aby sa ryba vysušila.



Foto: Shutterstock

Ak ste priaznivci morských či sladkovodných rýb, zrejme uprednostňujete filety, ktoré sa rýchlo pripravujú aj jednoducho jedia. Kúpiť rybu vcelku však vyjde lacnejšie. Lenže nie každý si ju trúfa piecť, keďže hrozí, že v rúre sa ľahko vysuší. Riešenie je však jednoduché.

Pripravte ju v soli, teda presnejšie, v soľnej kruste. Pri tejto metóde sa ryba pripravuje veľmi šetrne, mäso zostáva jemné a nádherne šťavnaté a vďaka soľnej vrstve si zachováva aj svoju vlastnú arómu.

Tento spôsob prípravy je vhodný len pre celé ryby s kožou, nie pre filety alebo časti rýb.

Ktoré ryby sú vhodné na pečenie v soli

Na pečenie v soli sú z bežných druhov rýb, ktoré dostať aj v supermarketoch, najvhodnejšie pstruh a pražma. Upiecť sa však takto dá napríklad aj morský vlk, na ktorého tiež môžete v lepších obchodoch natrafiť.

Vypitvaná ryba sa pripravuje aj s kožou a šupinami. Šupiny zabraňujú tomu, aby soľ z krusty prenikla do ryby a presolila ju. Brušnú dutinu ryby naplňte bylinkami – napríklad petržlenovou vňaťou, bazalkou, tymianom, estragónom, rozmarínom a aj citrónom. Tie zjemnia arómu ryby.

Koľko soli potrebujete?

Na soľnú krustu je najvhodnejšia hrubozrnná morská soľ. Bežná kuchynská soľ nie je vhodná, pri pečení by príliš stvrdla a po upečení by sa nedala rozbiť. Na krustu je potrebný dvoj až trojnásobok hmotnosti ryby.

Soľ zmiešajte s vyšľahaným bielkom – na kilogram soli asi 1 bielok alebo prípadne len s trochou vody, kým nevznikne relatívne pevná hmota. Podľa potreby možno pridať aj trochu múky alebo kukuričného škrobu.



Foto: Shutterstock

Ako dlho piecť

Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie a naň rozložte asi dva centimetre hrubú vrstvu soľnej hmoty vo veľkosti ryby. Papier na pečenie je výborným pomocníkom pri prenose ryby z plechu na servírovaciu dosku.

Na vrstvu soľnej hmoty položte neosolenú, ale ochutenú rybu. Úplne ju obaľte zvyšnou soľnou hmotou a rybu pečte v predhriatej rúre pri teplote okolo 200 stupňov asi 30-40 minút, v závislosti od veľkosti ryby. Na kilogram rýb treba rátať asi s pol hodinou pečenia.

Či je ryba prepečená sa v tomto prípade nedá skontrolovať, ak máte obavy, že ryba nebude hotová, pridajte ešte 5 minút. Šéfkuchári však zhodne tvrdia, že rybu treba vždy piecť radšej menej ako viac.

Ako ju servírovať

Po upečení nechajte rybu asi päť minút odpočívať. Kôru potom opatrne rozbite tĺčikom tak, aby ste rybu neporušili. Soľ odstráňte, na odstránenie je dobré použiť utierku, aby ste sa nepopálili.

Potom hornú kožu ryby oddeľte vidličkou a filetu pozdĺž kosti odlúpnite. Nakoniec stredovú kosť od chvosta zdvihite vidličkou a odstráňte smerom k hlave, aby sa aj spodná fileta mohla uvoľniť lyžicou a tiež preložiť na tanier.

Ideálnymi spoločníkmi pre takto pečenú rybu sú ľahké, stredomorské zeleniny a šaláty. Napríklad paradajkový šalát - cherry paradajky a pór s bazalkou. Hodia sa aj pečené zemiaky alebo jemné zemiakové pyré. Ako nápoj sa odporúča biele víno.

Soľnú krustu môžete doplniť aj múkou a ochutiť bylinkami, tak ako je to v tomto recepte:





ANKETA: Kupujete častejšie morské ryby ako sladkovodné?

76,5%



23,5%







Diskusia k článku










TOPlist