Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Viničkový koláč z krehkého cesta

helena10 - bez fotkyhelena10, 12. augusta 2024
Viničkový koláč z krehkého cesta
Foto: helena10

Určite vám bude chutiť. A upiecť tento červenoríbezľový koláč sa podarí každému.

30 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Hrnčekové krehké cesto:
1 hrnček (250 ml)
1 hrnček
3/5 hrnčeka
1 PL
štipka
2 KL
1 ks
1/2 hrnčeka
3 PL (10 %)
Pudingovo-ríbezľová plnka:
4 hrnčeky
3 bal. (prášok)
1 hrnček
1 KL
600 g (viničky, mrazené alebo čerstvé)




Postup

  1. 1

    Uvarím si puding z mlieka, cukrov a pudingových práškov. Hotovým horúcim pudingom zalejem vo väčšej miske neochutené mrazené viničky (červené ríbezle), ktoré som vybrala skôr, aby sa rozmrazili a šťavu som zliala. Zmes poriadne vymiešam varechou.

  2. 2

    Zo všetkých surovín uvedených na cesto spolu v miske vymiešam krehké cesto. Najprv vareškou a potom rukou. Z cesta odoberiem asi štvrtinu (¼) množstva a odložím do chladničky. Zostávajúce tri štvrtiny cesta (¾) prstami hrboľato roztlačím na hlboký plech s rozmermi 20 x 35 x 6 cm, ktorého dno aj boky som vystlala papierom na pečenie.

  3. 3

    Na roztlačené cesto hneď vylejem a rozotriem rovnomerne teplú viničkovo-pudinkovú plnku. Po povrchu náplne naukladám rukou natrhané menšie kúsky štvrtiny cesta z chladničky. Povrch kúskov cesta lyžičkou zatlačím do náplne.

  4. 4

    Vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov pečiem 30 minút. Skontrolujem. Riaďte sa podľa svojej rúry.

  5. 5

    Po dôkladnom vychladení zákusok nakrájam a povrch jemne posypem kakaovým práškom.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík i foto. Koláčů s ovocem není nikdy dost, děkuji za inspiraci.
ivan14
Pudingové prášky jsou ve skříňce, rybíz v mrazáku a recept v KK. :-) Teď mám sice "v pácu" jiný koláč, ale na tenhle dojde velmi rychle.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia