Veľkonočná omáčka
Veľkonočná omáčka

Veľkonočná spišská švencelina

frezia68 - fotkafrezia68, 21. apríla 2019
Veľkonočná spišská švencelina
Foto: frezia68

Je to pochutina z jedál, ktoré sa svätia na Veľkú noc v košíkoch pred kostolom: šunka, domáca klobása, vajíčka a pridáva sa chren a kyslé mlieko. Je to špecifické jedlo a má na Spiši svoju tradíciu, ale veľmi sa nerozšírilo. No kto ho pozná z detstva s milými spomienkami na Veľkú noc, nedá na jedlo dopustiť. Kto a v akej oblasti to ešte dnes máte na stole?

20 minút
príprava

Suroviny

 uvarené na tvrdo
Omáčka:
1 liter
3 PL strúhaný čerstvý
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som pripravila mlieko z automatu na kysnutie... Má dosť smotany a je skoro ako domáce. Nepíšem množstvá, lebo robila som len sebe na ochutnávku a pre spomienku na študentské časy. Ale pre orientáciu na 1 l kyslého mlieka sa dávajú asi 3 l čerstvého chrenu, premieša sa a nechá odstáť. Kto akú ostrosť znesie, tak si pridá...

    Veľkonočná spišská švencelina - obrázok 1
  2. 2

    Potom si pripravíme potrebné pochutiny... Mala som chren už naložený, pri ktorom som slzila :-). Domáci má silu a správnu chuť. Ale má sa dať čerstvý strúhaný, lebo naložený už má príchuť citrónu, či octu... Kto ako používa.

    Veľkonočná spišská švencelina - obrázok 2
  3. 3

    Všetko nakrájame na kocky, klobásu na kolieska a zalejeme zmesou kyslého mlieka s chrenom. Keď som to prvýkrát jedla, lebo doniesli spolužiačky zo Spišskej Belej na internát a núkali ochutnať, ani som nemala chuť, nevyzeralo to veľmi vábne. Ja radšej šunku, klobásu a vajíčka s cviklou a chrenom. Ale po ochutnávke som mala chuť im všetko zjesť. Dobrota osviežujúca. Naši starkí vedeli, čo je dobré. Zaujímavá kombinácia, ktorá sa zajedá veľkonočným koláčom s hrozienkami a to všetko vytvára harmóniu chutí. Možná vyskúšate, veď stačí menej a prídete tomu na chuť. A pre potechu očí :-).

    Veľkonočná spišská švencelina - obrázok 3
  4. 4

    Všetko máme na Veľkú noc pripravené a to jedlo je na stole do pol hodiny. Nepoznám pôvod jedla, ale na Spiši sú obce, kde sa používa goralské nárečie, aj v Sp. Belej a práve odtiaľ to poznám. Východ je známy východoslovenskými rôznymi nárečiami podľa bývalých žúp: Spišská župa, Šarišská, Zemplínska, Abovská, Úžska a ďalšie nárečia goralské, rusínske, sotácke, rómske... Niektoré mestá na Spiši založili Nemci, žili tam Maďari a aj recepty sa prelínajú a často sú Rakúsko-Uhorské. Ťažko pôvod zistiť... Ale ani som sa veľmi nesnažila. Slnko a modrá obloha lákali do prírody :-).

    Veľkonočná spišská švencelina - obrázok 4
  5. 5

    Tak užívajme si radosti sviatkov a novej jari v plnom zdraví :-).My sme sa vybrali cestičkou do lesa.

    Veľkonočná spišská švencelina - obrázok 5
  6. 6

    Aj pasúci sa koník mi zapózoval,tak ho pridávam. A prajem ešte pekné sviatky,málo vody,aj korbáčov,ale pekné rodinné stretnutia :-).

    Veľkonočná spišská švencelina - obrázok 6

Diskusia k receptu

22 komentárov k receptu
@Ancicka : Ďakujem,nepoznala som a aj názov som si vygooglila len v nárečí.Nevedela som,ako mám recept nazvať.Tvoj je ako polievka,toto jedlo je studené. Ale si mi rozšírila obzory,ďakujem :-).
@Mijata : Ďakujem za komentár a priznám sa,že na môj rozmaznaný žalúdok to jedlo bolo trocha ťažké.Mladosť a veľká chuť do jedla na internáte je už za nami,ale recept mi evokuje pekné spomienky :-)
Krásný recept, díky za něj, polévky miluji a tuhle určitě udělám a ani nemusím do automatu pro mléko.
Farmáře mám prakticky ve vedlejší vesnici. A fotky jsou krásné. Přejeme krásný večer.
... dávno som sa tu nestretol, vážená a milá Ditka alias @Frezia68 s Tvojim aktívnym receptom, no musím priznať a uznať, že si nás milo prekvapila. Nádherný a "bizovňe aj bars šmačni" pokrm, hodný nasledovania. Krásny, nielen zajtrajší, deň plný zdravia, šťastia i lásky!


Ďakujem Vám za milé komentáre a @Sracz :Ferko,ďakujem za krásne želania a peknú ,aktuálnu fotku :-). Pozdravujem Vás oboch, želania opätujem a posielam až do tej diaľky.
@Haji : Ďakujem za upozornenie,nevedela som,že tu je podľa názvu "mašlonka" a ja som sa tak trápila,aký slovenský názov má? Aj so spolužiačkou sme sa radili,ale ona len goralský názov poznala.A napokon som vygooglila spišský.
@Frezia68 (22.4.2019 14:34)
Napsala jsem ten název bez měkčení nad l. Takže mašľonka, pro jazykové gurmány. Vidíš sama, že jedna a ta samá dobrota může různé názvy. Naštěstí vyhledávač je chytrý, zadáš jeden a nebo druhý název, vybere vždy oba druhy receptů. Přeji hezký zbytek svátků.
@Mijata : Akosi som neverila,že niekto vyskúša,ale Ty si odvážna a inšpiruješ ma vyskúšať chrenové maslo,k údenému pasuje asi najlepšie? To som ešte nejedla.Bola som zvedavá,či niektorí Varecháči z východu to mali na stole,ale nik sa neozval.Ďakujem za vyskúšanie a peknú fotku,potešila si :-).
@Frezia fotka teda nic moc, ale uz nebyla invence jina a chleba. Krenove maslo jsem si kdysi vymyslela, je vyborne, k uzene krkovici, nebo na chleba, tady mam take recept kde ho pouzivam. Dej vic masla a v horkem projed kren. Na brkaši nebo brambory, ani nic jineho nepotrebujes. A na další využití přijdeš až ochutnáš.
Já ráda vařím jídlo, když mě recept osloví a ta polívka mi byla jasná hned. Jeste dam zitra ochutnat kamaradce. Smeju se, take me napadlo, ze prvni vyzkousi Praha :-) Ale na Spiši jsem každý rok, tak je mi to blízké. Přidej ještě něco z babiččiný plotny! :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/placicky-z-mleteho-masa-v-kreno...
@Haji :Teraz mi vysvetlila spolužiačka,ktorá čítala ten recept,význam slova "mašľonka".Je to zbytok smotany z maselničky,kde sa zbíjalo maslo,ako cmar a preto názov toho jedla.Kto pozná iný význam názvu jedla a pridá vlastnú skúsenosť?

Pridaj komentár k receptu: