Veľkonočná omáčka

Veľkonočná spišská švencelina

Autor receptu: frezia68

Je to pochutina z jedál, ktoré sa svätia na Veľkú noc v košíkoch pred kostolom: šunka, domáca klobása, vajíčka a pridáva sa chren a kyslé mlieko. Je to špecifické jedlo a má na Spiši svoju tradíciu, ale veľmi sa nerozšírilo. No kto ho pozná z detstva s milými spomienkami na Veľkú noc, nedá na jedlo dopustiť. Kto a v akej oblasti to ešte dnes máte na stole?

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som pripravila mlieko z automatu na kysnutie... Má dosť smotany a je skoro ako domáce. Nepíšem množstvá, lebo robila som len sebe na ochutnávku a pre spomienku na študentské časy. Ale pre orientáciu na 1 l kyslého mlieka sa dávajú asi 3 l čerstvého chrenu, premieša sa a nechá odstáť. Kto akú ostrosť znesie, tak si pridá...
  2. Potom si pripravíme potrebné pochutiny... Mala som chren už naložený, pri ktorom som slzila :-). Domáci má silu a správnu chuť. Ale má sa dať čerstvý strúhaný, lebo naložený už má príchuť citrónu, či octu... Kto ako používa.
  3. Všetko nakrájame na kocky, klobásu na kolieska a zalejeme zmesou kyslého mlieka s chrenom. Keď som to prvýkrát jedla, lebo doniesli spolužiačky zo Spišskej Belej na internát a núkali ochutnať, ani som nemala chuť, nevyzeralo to veľmi vábne. Ja radšej šunku, klobásu a vajíčka s cviklou a chrenom. Ale po ochutnávke som mala chuť im všetko zjesť. Dobrota osviežujúca. Naši starkí vedeli, čo je dobré. Zaujímavá kombinácia, ktorá sa zajedá veľkonočným koláčom s hrozienkami a to všetko vytvára harmóniu chutí. Možná vyskúšate, veď stačí menej a prídete tomu na chuť. A pre potechu očí :-).
  4. Všetko máme na Veľkú noc pripravené a to jedlo je na stole do pol hodiny. Nepoznám pôvod jedla, ale na Spiši sú obce, kde sa používa goralské nárečie, aj v Sp. Belej a práve odtiaľ to poznám. Východ je známy východoslovenskými rôznymi nárečiami podľa bývalých žúp: Spišská župa, Šarišská, Zemplínska, Abovská, Úžska a ďalšie nárečia goralské, rusínske, sotácke, rómske... Niektoré mestá na Spiši založili Nemci, žili tam Maďari a aj recepty sa prelínajú a často sú Rakúsko-Uhorské. Ťažko pôvod zistiť... Ale ani som sa veľmi nesnažila. Slnko a modrá obloha lákali do prírody :-).
  5. Tak užívajme si radosti sviatkov a novej jari v plnom zdraví :-).My sme sa vybrali cestičkou do lesa.
  6. Aj pasúci sa koník mi zapózoval,tak ho pridávam. A prajem ešte pekné sviatky,málo vody,aj korbáčov,ale pekné rodinné stretnutia :-).