Bylinková pochúťka - chimichurri verde fotorecept
Dlho mi chute dráždili a dráždia pojmy, o ktorých som ani nechyroval. Ceviche, feijoado, dulce de leche, chivito, churrasco, cazuela de llamae, …, Zobraziť celý popisDlho mi chute dráždili a dráždia pojmy, o ktorých som ani nechyroval. Ceviche, feijoado, dulce de leche, chivito, churrasco, cazuela de llamae, …, chimichurri. Priateľ Talian kuchár, mi prezradil recept práve na posledne menovaný. Tak som „zmajstroval“, pre nás s mojou, úžasnú omáčku z južnej Ameriky. Upravil som ju výmenou octu z bieleho vína za šampanský a „hranu som zvýšil“ troškou krému z kalábrijských papričiek. Môže sa podávať k pečeným i grilovaným mäsám a rybám. My sme ju mali s lososom.
porcie
príprava
Suroviny
250 ml (horná časť, nadrobno nasekaná) |
|
1 KL |
|
250 ml |
|
60 ml (alebo jablčný) |
|
120 ml |
|
1 KL (Chopped Calabrien Peppers) |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
6-7 strúčikov |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Losos pečený: | |
577 g filety |
|
|
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1 ks veľká |
|
1 ks veľká |
|
200 g |
|
4-6 PL |
|
Postup
-
1
Vstupná zostava vyzerá bohato, ale výsledné dielo predstavuje len necelých 300 ml.
-
2
Pokrájal som lístočkovú časť čerstvej petržlenovej vňate a preložil ju do pomocnej misy.
-
3
Z čerstvého koriandra (cilantro) som pokrájal lístočky, ich oberanie mi zabralo najviac času a pridal ich do misy k petržlenu.
-
4
Nasledovali ocot zo šampanského (originál biely ocot), extra panenský olivový olej (omáčka sa nevarí) a
-
5
zarovnaná kávová lyžička Chopped Calabrien Peppers krému (!Pozor - veľmi štipľavý!).
-
6
Pripravil som si suché prísady: po KL sušené oregano, zrnká feferónky, údená sladká paprika, morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie a
-
7
pridal ich do misy; posledné boli pretlačené strúčiky cesnaku.
-
8
Po premiešaní sa nám táto pochúťková chimichurri „omáčka“ skoncentrovala na slabých 300 ml. Ochutnali sme ju ako topping na krajcoch chleba natretých s guacamole.
-
9
Boli sme zvedaví, ako bude chutiť s pečenou filetou z aljašského lososa. Filetu som po umytí a osušení posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pokrájal ju na štyri časti.
-
10
Po 2-3 minútach obojstranne opiekol na 3 PL oleja a 3 PL masla.
-
11
Medzi dvomi taniermi ich odložil.
-
12
Vo výpeku som podusil pokrájanú červenú cibuľu,
-
13
pridal „céčka“ žltej hrubostennej papriky (na farbe nezáleží) a zmiešal.
-
14
Po krátkom dusení vsypal 200 g konzervu sterilizovaných šampiňónov bez nálevu a tak pripravil chutný podklad pre
-
15
pečeného lososa na pestrej palete s chimichurri toppingom.
Diskusia k receptu