Bylinková omáčka
Bylinková omáčka

Bylinková pochúťka - chimichurri verde fotorecept

sracz - fotkasracz, včera 09:39
Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept)
Foto: sracz

Dlho mi chute dráždili a dráždia pojmy, o ktorých som ani nechyroval. Ceviche, feijoado, dulce de leche, chivito, churrasco, cazuela de llamae, …, Zobraziť celý popisDlho mi chute dráždili a dráždia pojmy, o ktorých som ani nechyroval. Ceviche, feijoado, dulce de leche, chivito, churrasco, cazuela de llamae, …, chimichurri. Priateľ Talian kuchár, mi prezradil recept práve na posledne menovaný. Tak som „zmajstroval“, pre nás s mojou, úžasnú omáčku z južnej Ameriky. Upravil som ju výmenou octu z bieleho vína za šampanský a „hranu som zvýšil“ troškou krému z kalábrijských papričiek. Môže sa podávať k pečeným i grilovaným mäsám a rybám. My sme ju mali s lososom.

2-4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

250 ml (horná časť, nadrobno nasekaná)
1 KL
250 ml
60 ml (alebo jablčný)
120 ml
1 KL (Chopped Calabrien Peppers)
1 KL
1 KL
6-7 strúčikov
1 KL
1 KL
Losos pečený:
577 g filety
podľa chuti
3 PL
3 PL
1 ks veľká
1 ks veľká
200 g
4-6 PL



Postup

  1. 1

    Vstupná zostava vyzerá bohato, ale výsledné dielo predstavuje len necelých 300 ml.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájal som lístočkovú časť čerstvej petržlenovej vňate a preložil ju do pomocnej misy.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z čerstvého koriandra (cilantro) som pokrájal lístočky, ich oberanie mi zabralo najviac času a pridal ich do misy k petržlenu.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nasledovali ocot zo šampanského (originál biely ocot), extra panenský olivový olej (omáčka sa nevarí) a

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zarovnaná kávová lyžička Chopped Calabrien Peppers krému (!Pozor - veľmi štipľavý!).

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravil som si suché prísady: po KL sušené oregano, zrnká feferónky, údená sladká paprika, morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie a

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal ich do misy; posledné boli pretlačené strúčiky cesnaku.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po premiešaní sa nám táto pochúťková chimichurri „omáčka“ skoncentrovala na slabých 300 ml. Ochutnali sme ju ako topping na krajcoch chleba natretých s guacamole.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Boli sme zvedaví, ako bude chutiť s pečenou filetou z aljašského lososa. Filetu som po umytí a osušení posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením, pokrájal ju na štyri časti.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po 2-3 minútach obojstranne opiekol na 3 PL oleja a 3 PL masla.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Medzi dvomi taniermi ich odložil.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vo výpeku som podusil pokrájanú červenú cibuľu,

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pridal „céčka“ žltej hrubostennej papriky (na farbe nezáleží) a zmiešal.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po krátkom dusení vsypal 200 g konzervu sterilizovaných šampiňónov bez nálevu a tak pripravil chutný podklad pre

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    pečeného lososa na pestrej palete s chimichurri toppingom.

    Bylinková pochúťka - chimichurri verde (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu