Vegánske bezlepkové slivkové gule
Foto: mirkajan
Ďalšia vegánsko-bezlepková výzva zvládnutá! Dnes som chcela na obed spraviť slivkové gule a aby som dcére vegánke nemusela robiť obed zvlášť, postavila som sa Zobraziť celý popisĎalšia vegánsko-bezlepková výzva zvládnutá! Dnes som chcela na obed spraviť slivkové gule a aby som dcére vegánke nemusela robiť obed zvlášť, postavila som sa čelom k tejto výzve a podarilo sa - cesto sa nelepilo, gule po uvarení držali tvar a čo je podstatné - všetkým chutilo. Tento recept si sem pridávam aj kvôli sebe, pretože z tohto cesta sme nedávno robili aj zemiakové gnocchi s omáčkou, tak aby som nabudúce nemusela znovu dumať, ako som to cesto vlastne robila.
porcií
príprava
Suroviny
1 kg |
|
1 kg v šupke uvarené |
|
2 PL (kukuričný škrob) |
|
5 PL |
|
3 PL (Jizerka) |
|
2 PL |
|
štipka |
|
1 PL |
|
Posýpka: | |
6 PL |
|
podľa cuti |
|
400 g |
|
Slivková omáčka: | |
0,5 kg |
|
1 PL |
|
0,5-1 dcl |
|
1/2 ČL |
|
1 hviezdička |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Slivky si odkôstkujeme a pokrájame na menšie kocky. Mak si zomelieme a zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti. Tvaroh prepasírujeme.
- 2
Na pracovnú dosku dáme na jemno postrúhame očistené zemiaky, pridáme soľ, olivový olej, pohánkovú, bezlepkovú a kukuričnú múku a vymiesime hladké nelepivé cesto (zo všetkých druhov múk som dávala kopcovité PL).
- 3
Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme slivky nakrájané na kocky a tvarujeme gule.
- 4
Vo veľkom hrnci necháme variť vodu. Zatiaľ si pripravíme slivkovú omáčku: pokrájané odkôstkované slivky dáme do hrnca s ostatnými surovinami, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme prikryté cca 5-7 minút. Vyberieme hviezdičku badyánu a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.
- 5
Do vriacej vody hodíme slivkové gule, vareškou ich odlepíme od dna a keď vyplávajú hore, varíme ešte cca 1,5 minúty. Scedíme a podávame - pre vegánov s makovo-cukrovou posýpkou a slivkovou omáčkou, pre "občasných" vegánov (dcéra ma za tento výraz nepochváli) napríklad s tvarohom, cukrom a slivkovou omáčkou. Dobrú chuť!
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem. Pokiaľ nemáš problém s lepkom, múku môžeš nahradiť aj napr. celozrnnou pšeničnou, alebo špaldovou, kukuričný škrob treba dať, ten podľa mňa drží to cesto pokope.