Slivkové gule
Slivkové gule

Vegánske bezlepkové slivkové gule

mirkajan - fotkamirkajan, 22. júla 2017
Vegánske bezlepkové slivkové gule
Foto: mirkajan

Ďalšia vegánsko-bezlepková výzva zvládnutá! Dnes som chcela na obed spraviť slivkové gule a aby som dcére vegánke nemusela robiť obed zvlášť, postavila som sa Zobraziť celý popisĎalšia vegánsko-bezlepková výzva zvládnutá! Dnes som chcela na obed spraviť slivkové gule a aby som dcére vegánke nemusela robiť obed zvlášť, postavila som sa čelom k tejto výzve a podarilo sa - cesto sa nelepilo, gule po uvarení držali tvar a čo je podstatné - všetkým chutilo. Tento recept si sem pridávam aj kvôli sebe, pretože z tohto cesta sme nedávno robili aj zemiakové gnocchi s omáčkou, tak aby som nabudúce nemusela znovu dumať, ako som to cesto vlastne robila.

6-7
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 kg
1 kg v šupke uvarené
2 PL (kukuričný škrob)
5 PL
3 PL (Jizerka)
2 PL
štipka
1 PL
Posýpka:
6 PL
podľa cuti
400 g
Slivková omáčka:
0,5 kg
1 PL
0,5-1 dcl
1/2 ČL
1 hviezdička
1 ČL




Postup

  1. 1

    Slivky si odkôstkujeme a pokrájame na menšie kocky. Mak si zomelieme a zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti. Tvaroh prepasírujeme.

  2. 2

    Na pracovnú dosku dáme na jemno postrúhame očistené zemiaky, pridáme soľ, olivový olej, pohánkovú, bezlepkovú a kukuričnú múku a vymiesime hladké nelepivé cesto (zo všetkých druhov múk som dávala kopcovité PL).

  3. 3

    Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme slivky nakrájané na kocky a tvarujeme gule.

  4. 4

    Vo veľkom hrnci necháme variť vodu. Zatiaľ si pripravíme slivkovú omáčku: pokrájané odkôstkované slivky dáme do hrnca s ostatnými surovinami, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme prikryté cca 5-7 minút. Vyberieme hviezdičku badyánu a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.

  5. 5

    Do vriacej vody hodíme slivkové gule, vareškou ich odlepíme od dna a keď vyplávajú hore, varíme ešte cca 1,5 minúty. Scedíme a podávame - pre vegánov s makovo-cukrovou posýpkou a slivkovou omáčkou, pre "občasných" vegánov (dcéra ma za tento výraz nepochváli) napríklad s tvarohom, cukrom a slivkovou omáčkou. Dobrú chuť!

    Vegánske bezlepkové slivkové gule - obrázok 5

Diskusia k receptu

stanci11
juuu, super, mám rada tieto vegánske alternatívy, ukladám a ďakujem že si sa zmienila o možnosti spraviť z cesta gnocchi - moje posledné vegánske sa moc nepodarili musím sa priznať
mirkajan
@Stanci11 (23.7.2017 06:00)

Ďakujem. Pokiaľ nemáš problém s lepkom, múku môžeš nahradiť aj napr. celozrnnou pšeničnou, alebo špaldovou, kukuričný škrob treba dať, ten podľa mňa drží to cesto pokope.