Slivkové gule
Vegánske bezlepkové slivkové gule
Autor receptu: mirkajan
Ďalšia vegánsko-bezlepková výzva zvládnutá! Dnes som chcela na obed spraviť
slivkové gule a aby som dcére vegánke nemusela robiť obed
zvlášť, postavila som sa čelom k tejto výzve a podarilo sa - cesto sa nelepilo, gule po
uvarení držali tvar a čo je podstatné - všetkým chutilo.
Tento recept si sem pridávam aj kvôli sebe, pretože z tohto cesta sme nedávno robili aj
zemiakové gnocchi s omáčkou, tak aby som
nabudúce nemusela znovu dumať, ako som to cesto vlastne robila.
6-7 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Slivky si odkôstkujeme a pokrájame na menšie kocky. Mak si zomelieme a zmiešame s práškovým cukrom podľa chuti. Tvaroh prepasírujeme.
- Na pracovnú dosku dáme na jemno postrúhame očistené zemiaky, pridáme soľ, olivový olej, pohánkovú, bezlepkovú a kukuričnú múku a vymiesime hladké nelepivé cesto (zo všetkých druhov múk som dávala kopcovité PL).
- Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na štvorce. Do stredu každého štvorca dáme slivky nakrájané na kocky a tvarujeme gule.
- Vo veľkom hrnci necháme variť vodu. Zatiaľ si pripravíme slivkovú omáčku: pokrájané odkôstkované slivky dáme do hrnca s ostatnými surovinami, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme prikryté cca 5-7 minút. Vyberieme hviezdičku badyánu a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom.
- Do vriacej vody hodíme slivkové gule, vareškou ich odlepíme od dna a keď vyplávajú hore, varíme ešte cca 1,5 minúty. Scedíme a podávame - pre vegánov s makovo-cukrovou posýpkou a slivkovou omáčkou, pre "občasných" vegánov (dcéra ma za tento výraz nepochváli) napríklad s tvarohom, cukrom a slivkovou omáčkou.
Dobrú chuť!