Slivkové gule z batatov
mesačník Varecha, dnes 16:00

Foto: Shutterstock
Tradične sa robia zo zemiakového cesta, ale vyskúšajte raz vymeniť zemiaky za bataty.
porcie
príprava
Suroviny
2 ks (väčšie) |
|
1 ks |
|
50 g (alebo najmeno mleté mandle) |
|
50 g |
|
50-100 g |
|
menšie |
|
štipka |
|
100 g |
|
mleté |
|
|
|
|
Postup
-
1
Bataty uvaríme v šupke domäkka. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a roztlačíme na jemnú kašu. Pridáme vajce, po 50 g mandľovej, pohánkovej aj tapiokovej múky, štipku soli a vypracujeme cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte tapiokovú múku.
- 2
Z pripraveného cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky, vytvarujeme placku, do stredu dáme vykôstkovanú slivku a zabalíme do cesta. Knedličky vyváľame v troche tapiokovej múky, aby sa nelepili. Hneď varíme vo vriacej osolenej vode, ale len na miernom ohni, aby sa rýchlo nerozvarili.
- 3
Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich asi ešte dve minúty, vyberieme, polejeme opraženým maslom a vyváľame v opraženej strúhanke s mletými orechmi. Na záver podľa chuti posypeme cukrom, prípadne polejeme nejakým sladkým sirupom, trebárs z agáve, datlí alebo čakanky.
Tiež slivkové gule:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu