Slivkové gule
Slivkové gule

Slivkové gule z batatov

Veronika Lucáková
mesačník Varecha, dnes 16:00
Slivkové gule z batatov
Foto: Shutterstock

Tradične sa robia zo zemiakového cesta, ale vyskúšajte raz vymeniť zemiaky za bataty.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

2 ks (väčšie)
1 ks
50 g (alebo najmeno mleté mandle)
50 g
50-100 g
 menšie
 štipka
100 g
 mleté



Postup

  1. 1

    Bataty uvaríme v šupke domäkka. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a roztlačíme na jemnú kašu. Pridáme vajce, po 50 g mandľovej, pohánkovej aj tapiokovej múky, štipku soli a vypracujeme cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte tapiokovú múku.

  2. 2

    Z pripraveného cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky, vytvarujeme placku, do stredu dáme vykôstkovanú slivku a zabalíme do cesta. Knedličky vyváľame v troche tapiokovej múky, aby sa nelepili. Hneď varíme vo vriacej osolenej vode, ale len na miernom ohni, aby sa rýchlo nerozvarili.

  3. 3

    Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich asi ešte dve minúty, vyberieme, polejeme opraženým maslom a vyváľame v opraženej strúhanke s mletými orechmi. Na záver podľa chuti posypeme cukrom, prípadne polejeme nejakým sladkým sirupom, trebárs z agáve, datlí alebo čakanky.

Diskusia k receptu