Večera pre strihačov oviec fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 11. apríla 2011

Toto jedlo tradicne varievali aj varievaju farmarky na veceru pre svojich strihacov oviec. Na odlahlych farmach kde maju tisicky oviec strihanie trva niekolko dni Zobraziť celý popisToto jedlo tradicne varievali aj varievaju farmarky na veceru pre svojich strihacov oviec. Na odlahlych farmach kde maju tisicky oviec strihanie trva niekolko dni aj tyzdnov. Zalezi samozrejme od poctu strihacov a oviec. Farmari poskytnu strihacom ubytovanie aj stravu. Obed je zvycajne lahsi. Tazko by sa strihacom zohybalo po tazkom obede. Mne to pripada ako taka australska lasagne.

6
porcií
25 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
2 PL
1 ks
300 g nakrajane na mensie kusky
1 PL
1 PL
1 PL
5 ks
100 g
biela omacka:
60 g
1/4 salky
500 ml




Postup

  1. 1

    Na oleji som si poprazila cibulu a pridala som pomlete hovadzie maso.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maso s cibulou som miesala, pokym sa vsetko oprazilo a porozdelovalo.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K oprazenemu masu som pridala pokrajane sampiony.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maso som este chvilu miesala, aby sa mi aj sampiony poprazili. K masu som pridala paradajkovy pretlak.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som este worchesterovu omacku a sojovu omacku. Vsetko som premiesala, dochutila solou a korenim.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarila som si bielu omacku: Na masle som si slabo oprazila muku, zaliala som ju mliekom a nechala som ju zovriet. Omacku som potom osolila a okorenila.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Surove ocistene zemiaky som nastruhala na platky. Misku na pecenie som pomastila a polovicku zemiakov som rozlozila na dno misky.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na zemiaky som rozlozila pripravene maso.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na maso som naliala bielu omacku, ktoru som potom posypala postruhanym syrom.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhu polovicku nastruhanych zemiakov som potom naukladala na nastruhy syr. Zemiaky som este pokvapkala rozpustenym maslom.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Misku som vlozila do vyhriatej rury 180C a piekla som 40 minut.

    Večera pre strihačov oviec (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

sovka62
Zaujímavý recept, asi by mi chutilo lepšie ako klasické lasagne. Ja som zemiaková.
michsamant
Pripomina mi to Pastiersky kolac, len tu su zemiacky na kolieska a v pastierskom sa navrch dava zemiakova kasa. Vyzera to vyborne.
enerrgizer
perfektné, ukladám a vyskúšam... na prvej fotke tá kôpka vzadu je kapustový šalát?
babav
Chutne jedlo,pekny postup ! Nezalezi ci ho nazves lasagne ,musaka,
ci pastiersky paj,ked po nom ostanu vylizane teniere!
Pripomenula si mi "strihacmi oviec"am.TV serial "The Thorn Birds",
filmovu adaptaciu romanu od Colleen McCullough.Tam to strihanie oviec ukazli jedinecne;-)
janger
Danka, tiez som pozerala, co to mas aky salatik pri tom. Sem s receptom ;-))). Paradnu veceru dostali ti strihaci :-).
palokuchki
Dakujem vam za komentare. Toto jedlo sa po anglicky vola Shearers casserole. V slove shearers by mala ist za druhym r mala ciarka. Ked som ju tam napisala server mi to nechcel skopirovat. Tak som to prelozila najlepsie ako som vedela. @enerrgizer , @janger , co vidite to je ten kapustovy salat co som dala pred par dnami na Varechu. Mali sme to spolu na obed, ale nemala som dost casu to dat spolu na Varechu. @babav , strihanie oviec je naozaj tazka praca. Strihaci su plateni od mnozstva ostrihanych oviec. Za jednu ovcu dostanu iba $0,50. Ti najlepsii strihaci ostrihaju aj 300 oviec za den.
2010
eraserhead, ja ti na to odpoviem aj ked nemam farmu, vseobecne na viac ako 90% sa ovce v Australii nedoja. Jeden z hlavnych problemov okrem vzdialenosti ,je ze nepasterizovane syry ( ako bryndza ) su zakazane.
Je to dost cudne ked je cca 60 million oviec v Australii...
sissi29
@palokuchki , neviem prečo ale nechutí mi bešamelová omáčka v akomkoľvek jedle. Veľa krát sa preto jedlám ktoré ju majú vyhýbam. Dal by sa bešamel v tomto recepte nahradiť niečím iným? ;-)
palokuchki
@eraserhead , pozrela som si linku co si dal o Australii. Vacsinou tam vsetko dobre vystihli. Co sa tyka tych syrov, vyraba sa ich tu dost vela druhov, ale prevazne len z kravskeho mlieka. Velmi znama oblast na chov mliecnych krav je na juhovychodnom pobrezi Australie. V Bega je zavod na vyrobu znamych australskych syrov. My ovce nemame, mame iba kravy na maso a jednu mliecnu kravu. Doma robievam aj bryndzu, dostanem tu kupit ovcie susene mlieko, tak to tam pridavam. Robievam tiez blue vein (syr s modrou plesnou), camembert, gouda, havarti a white wensleydale. Pri Melbourne je jedna ceska, co ma ovce. Je to druh oviec co doviezli zo Stredneho vychodu. Doji ich a robi z nich ostiepky. @sissi29 , ak chces vynechat bielu omacku, nedaj sampiony do masa, ale urob sampionovu omacku s paradajkovym pretlakom a tuto omacku potom vylej na maso. Ja myslim, ze to moze byt aj tak dobre. @jatanika , dufam ze ti bude chutit.
bozulka
Ďakujem za recept aj rozšírený popis o tvojej činnosti gazdinky.Ani ja som si neuvedomila,že australske ovce sú vlastne na vlnu.
pacik
Paráda, to musím vyskúšať, potom dám vedieť, ako chutilo:-)
marianne69
.... dnes som videla v telke sutaz v strihani oviec,hned som si spomenula na tvoj recept,to bola rychlost:-)Danka,syte a dobre....take jedla je mat dobre v (KK) v zasobe,najviac nam chutia,ked na jesen robime okolo domu alebo chystame drevo na zimu......a robene v stavanej peci mnam....
babidka
ciastocne mi to pripomina zemiakovu musaku/ tu mam veeelmi rada/takze to urcite budem robievat ...dakujem za recept :-)
jerica
Danielka ďakujem za pôžitok aj pre oko , Tvoje recepty dýchajú chuťou aj na foto. Príde aj na Tvoj receptík:-))MKK
palokuchki
Velmi ma potesili vase komentare, dakujem. @marienka44 , ja som zemiaky nastruhala, bolo to tak rychlejsie. Ked chces, mozes si ich aj nakrajat na trosku hrubsie. @pacik , budem rada ked sa ohlasis ako ti to vyslo.
pacik
Recept vyskúšaný a natrvalo zaradený do nášho jedálnička. Vďaka zaň, je ozaj super :-)))
akeber
ovce nemám ale mohla by to byť večera aj pre drevorubačov,,,,tých mám ,,,recept si ukladááám :-)
ciernalabut
Mnam, vyzerá to úžasne ! Ďakujem za recept, ukladám a určite vyskúšam :-)