Knedľa

Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“ preferujúci trend dlhšieho uchovania potravy v zažívacom trakte, si však prídu na svoje. Času v početnej famílii môjho strýka Jendu, B. P. nebolo veľa a tak sa ním šetrilo ako sa dalo. Trebárs knedľa sa narýchlo pripravovala s práškom do pečiva, premenovaná na „Knedlík s práškem“. Bolo treba nakŕmiť „tucet“ väčšinou večne hladných „krkov“ a tak v ich bruškách „blbóni“ vydržali dlhšie.

10-12
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvedené suroviny som zmiešal, nie na husto (minerálnu vodu „Perrier” izbovej teploty som postupne pridával podľa potreby),
  2. Potom som pridal na kocky nakrájaný rožok z predošlého dňa (kto sa pamätá, alebo dokonca má, rožok môže nahradiť burizónami, ktoré niekedy lisovali aj do tzv. polystyrénu v tvare veľkého „puku”).
  3. Po chvíľke „odpočinku” som vypracované cesto rozkrojil na štyri kusy,
  4. každý vyvaľkal do valcovitého tvaru a
  5. varil 20 minút (10 minút, otočil a opäť 10 minút) vo vriacej vode s PL octu.
  6. Ospravedlňujem sa za malú „umeleckú” hodnotu, pravdepodobne zapríčinenú použitou múkou „Semolina”; na budúce urobím z poľskej „Krupczatky“.
  7. Chuťovo však boli výborné, dali sme si ich so segedínskym guľášom. Strýko Jendo ich vyrábal a podával ku každému jedlu s mäsom v omáčke a „dorast” neprotestoval. Ja sa pamätám na jednu z jeho nezabudnuteľných rád, keď si bol všimol, že bravčové pečené orezujem od mastných až „slaninových” častí. Pozrel sa na mňa ponad okuliare a opýtal sa: Františku, Ty nerad tlustý maso? Ja na to, nie strejdo, mne to mastné akosi nechutí. Odpovedal mi s dobre mienenou radou: tak si ho překroj a budeš ho mít tenký! Dozrel čas, ja som už dozrel tiež a takéto mäso dnes vyhľadávam a pochutnávam si na ňom. ...hej a naučil som sa takýto „tlustý” obed zapiť 1/3-kou správne, na siedmom schode, vychladenej dvanástky „zes Plzně”.