Knedľa
Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“ preferujúci trend dlhšieho uchovania potravy v zažívacom trakte, si však prídu na svoje.
Času v početnej famílii môjho strýka Jendu, B. P. nebolo veľa a tak sa ním šetrilo ako sa dalo. Trebárs
knedľa sa narýchlo pripravovala s práškom do pečiva, premenovaná na „Knedlík s práškem“. Bolo
treba nakŕmiť „tucet“ väčšinou večne hladných „krkov“ a tak v ich bruškách „blbóni“ vydržali dlhšie.
10-12 porcií |
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvedené suroviny som zmiešal, nie na husto (minerálnu vodu „Perrier” izbovej teploty som postupne pridával podľa potreby),
- Potom som pridal na kocky nakrájaný rožok z predošlého dňa (kto sa pamätá, alebo dokonca má, rožok môže nahradiť burizónami, ktoré niekedy lisovali aj do tzv. polystyrénu v tvare veľkého „puku”).
- Po chvíľke „odpočinku” som vypracované cesto rozkrojil na štyri kusy,
- každý vyvaľkal do valcovitého tvaru a
- varil 20 minút (10 minút, otočil a opäť 10 minút) vo vriacej vode s PL octu.
- Ospravedlňujem sa za malú „umeleckú” hodnotu, pravdepodobne zapríčinenú použitou múkou „Semolina”; na budúce urobím z poľskej „Krupczatky“.
- Chuťovo však boli výborné, dali sme si ich so segedínskym guľášom. Strýko Jendo ich vyrábal a podával ku každému jedlu s mäsom v omáčke a „dorast” neprotestoval. Ja sa pamätám na jednu z jeho nezabudnuteľných rád, keď si bol všimol, že bravčové pečené orezujem od mastných až „slaninových” častí. Pozrel sa na mňa ponad okuliare a opýtal sa: Františku, Ty nerad tlustý maso? Ja na to, nie strejdo, mne to mastné akosi nechutí. Odpovedal mi s dobre mienenou radou: tak si ho překroj a budeš ho mít tenký! Dozrel čas, ja som už dozrel tiež a takéto mäso dnes vyhľadávam a pochutnávam si na ňom. ...hej a naučil som sa takýto „tlustý” obed zapiť 1/3-kou správne, na siedmom schode, vychladenej dvanástky „zes Plzně”.