Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. augusta 2021
Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept)
Foto: sracz

Vopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“ preferujúci trend dlhšieho uchovania potravy v zažívacom trakte, si Zobraziť celý popisVopred si dovoľujem upozorniť milovníkov hebkej parenej knedle, že tento recept ich naozaj neuspokojí. „Gazdiniaci“ preferujúci trend dlhšieho uchovania potravy v zažívacom trakte, si však prídu na svoje. Času v početnej famílii môjho strýka Jendu, B. P. nebolo veľa a tak sa ním šetrilo ako sa dalo. Trebárs knedľa sa narýchlo pripravovala s práškom do pečiva, premenovaná na „Knedlík s práškem“. Bolo treba nakŕmiť „tucet“ väčšinou večne hladných „krkov“ a tak v ich bruškách „blbóni“ vydržali dlhšie.

10-12
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (Semolina 680 g)
1 ks
2-3 PL
1/2 KL
1 zarovnaná PL
1-2 ks starší (dvojdňový)
240-250 ml vlažná (Perrier)
Okrem toho:
1 PL (do vody na varenie knedlí)




Postup

  1. 1

    Uvedené suroviny som zmiešal, nie na husto (minerálnu vodu „Perrier” izbovej teploty som postupne pridával podľa potreby),

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom som pridal na kocky nakrájaný rožok z predošlého dňa (kto sa pamätá, alebo dokonca má, rožok môže nahradiť burizónami, ktoré niekedy lisovali aj do tzv. polystyrénu v tvare veľkého „puku”).

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíľke „odpočinku” som vypracované cesto rozkrojil na štyri kusy,

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    každý vyvaľkal do valcovitého tvaru a

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    varil 20 minút (10 minút, otočil a opäť 10 minút) vo vriacej vode s PL octu.

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ospravedlňujem sa za malú „umeleckú” hodnotu, pravdepodobne zapríčinenú použitou múkou „Semolina”; na budúce urobím z poľskej „Krupczatky“.

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chuťovo však boli výborné, dali sme si ich so segedínskym guľášom. Strýko Jendo ich vyrábal a podával ku každému jedlu s mäsom v omáčke a „dorast” neprotestoval. Ja sa pamätám na jednu z jeho nezabudnuteľných rád, keď si bol všimol, že bravčové pečené orezujem od mastných až „slaninových” častí. Pozrel sa na mňa ponad okuliare a opýtal sa: Františku, Ty nerad tlustý maso? Ja na to, nie strejdo, mne to mastné akosi nechutí. Odpovedal mi s dobre mienenou radou: tak si ho překroj a budeš ho mít tenký! Dozrel čas, ja som už dozrel tiež a takéto mäso dnes vyhľadávam a pochutnávam si na ňom. ...hej a naučil som sa takýto „tlustý” obed zapiť 1/3-kou správne, na siedmom schode, vychladenej dvanástky „zes Plzně”.

    Varená knedľa s kypriacim práškom podľa strýka Jendu (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sracz
Ďakujem aj Tebe milá @Zojenka a držím všetky 5 P a dúfam, že nebudeš ľutovať. V obchodoch tunajšej "krajiny snov" je dostať iba "All purpose (na všetko použitie)" múku, tak som použil semolinu. Ďalší pokus zrealizujem s poľskou krupczatkou, ale aj tá je iba polohrubá.
sracz
Milá Izka, viem že si nielen šampión_ka a supercukrárka, ale i vynikajúca kuchárka aj tradičných domácich jedál. Aj ja už desaťročia robím zásadne parenú knedľu a s čerstvým droždím. Teraz som experimentoval s rcp môjho najstaršieho strýka Jendu, B. P. s "prdopom" a varenú. Ver_never ale naozaj nám chutila. Daj, prosím, vedieť ako sa vydaril Tvoj pokus. Maj krásne dni plné pohody a úsmevov iba a len doproprajných ľudí.
haji
U nás doma se jiné knedlíky nedělaly, jen s pr.do peč. Také jsem přidala podobný recept, ale bez rohlíků. Bo ne vždy doma rohlík mám. Vyzkouším i tvůj receptík. Časem, k nějaké dobrotě. Vždy receptem zaperlíš. Dobre varíš!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia