Bezlepkový frgál
Bezlepkový frgál

Valašský frgál bez lepku

novalim - fotkanovalim, 20. decembra 2021. Komerčný recept.
Valašský frgál bez lepku
Foto: novalim

Viete, že označenie frgál sa pôvodne používalo pre koláčové nepodarky? Náš dnešný recept na tento chutný český koláč z Valašska v bezlepkovej verzii ale Zobraziť celý popisViete, že označenie frgál sa pôvodne používalo pre koláčové nepodarky? Náš dnešný recept na tento chutný český koláč z Valašska v bezlepkovej verzii ale nepodarkom určite nie je. Hoci tradícia hovorí, že na frgál sa má použiť vždy len jedna plnka, my sme ho upiekli netradične a štedro sme použili hneď tri plnky naraz. Vyskúšajte ho aj vy a spestrite si ním štedrovečerný stôl.
Zdroj: www.novalim.sk

4 ks
porcie
140 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
60 g
350 ml (+na potretie)
50 g (napr. Palmarin)
 štipka
2 PL
1 ks
 trochu
1/2 kocky (čerstvé)
Tvarohová plnka:
750 g
1 bal.
3 PL
3 ks
1 PL
 trochu
Maková plnka:
2 bal. (400 g)
150 ml vriace
1 bal.
 trochu
2 PL
Hrušková plnka:
1 kg
1 PL
2 PL
1 PL
1 ČL
Posýpka:
150 g
120 g studené
50 g
Na potretie:
1 ks
Na ozdobenie:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme cesto. Do menšej misky nalejeme 100 ml teplého mlieka, rozmrvíme doň droždie a z odváženého množstva cukru odoberieme 1 ČL a pridáme do kvásku. Premiešame a na teplom mieste necháme kysnúť asi 15 minút. Kým nám vzíde kvások, do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vajce, zvyšné teplé (nie horúce) mlieko, kyslú smotanu a trochu citrónovej kôry. Pridáme pripravený kvások a hnetačom vymiesime vláčne cesto. Je dôležité cesto miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny dobre prepojili. Cesto prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť pribbližne 60 minút.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnky. Na tvarohovú plnku len zmiešame v miske všetky ingrediencie. Mletý mak s cukrom zalejeme vriacim mliekom, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Hruškovú pripravíme nasledovne. Ošúpané hrušky nakrájame na malé kúsky (prípadne nastrúhame) a v hrnci za stáleho miešania uvaríme do mäkka s cukrom. Rozmixujeme na pyré, pridáme rum, škoricu a strúhanku a dobre premiešame.

  3. 3

    Posýpku vypracujeme tak, že rukami votrieme maslo do múky zmiešanej s cukrom. Medzi dlaňami zmes šúchame dovtedy, kým sa vytvorí jemná mrvenička.

  4. 4

    Keď je cesto vykysnuté, pomocou gumenej varechy ho premiestnime na pomúčenú dosku. Jemne ho ešte ručne premiesime. Ak sa nám zdá príliš riedke, poprášime ho ešte múkou a opäť premiesime. Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do malých bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm. Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (na jeden veľký plech by sa mali zmestiť dva frgále) a prstami cesto pozatláčame tak, že nám ostanú vyvýšené okraje hrubé aspoň 1 cm. Do vonkajších okrajov koláčov nanesieme tvarohovú plnku, pokračujeme makovou a na koniec do stredu dáme plnku hruškovú.

  5. 5

    Necháme na plechoch ešte podkysnúť 15 minút, potom potrieme okraje koláčov rozmiešaným žĺtkom s mliekom a posypeme mrveničkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na strednú priečku. Pečieme na 180 °C 20-25 minút, kým sú okraje koláča zlatohnedé. Počas pečenia môžeme postriekať koláč trochou vody, aby si zachoval vláčnosť. Po upečení vyberieme z rúry a okraje opäť ponatierame vodou. Po vychladnutí môžeme frgále ozdobiť hrozienkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia