Valašský frgál bez lepku
Foto: novalim
Viete, že označenie frgál sa pôvodne používalo pre koláčové nepodarky? Náš dnešný recept na tento chutný český koláč z
Valašska v bezlepkovej verzii ale Zobraziť celý popisViete, že označenie frgál sa pôvodne používalo pre koláčové nepodarky? Náš dnešný recept na tento chutný český koláč z
Valašska v bezlepkovej verzii ale nepodarkom určite nie je. Hoci tradícia hovorí, že na frgál sa má použiť vždy len jedna plnka,
my sme ho upiekli netradične a štedro sme použili hneď tri plnky naraz. Vyskúšajte ho aj vy a spestrite si ním štedrovečerný
stôl.
Zdroj: www.novalim.sk
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
60 g |
|
350 ml (+na potretie) |
|
50 g (napr. Palmarin) |
|
štipka |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
trochu |
|
1/2 kocky (čerstvé) |
|
Tvarohová plnka: | |
750 g |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
trochu |
|
Maková plnka: | |
2 bal. (400 g) |
|
150 ml vriace |
|
1 bal. |
|
trochu |
|
2 PL |
|
Hrušková plnka: | |
1 kg |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Posýpka: | |
150 g |
|
120 g studené |
|
50 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na ozdobenie: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cesto. Do menšej misky nalejeme 100 ml teplého mlieka, rozmrvíme doň droždie a z odváženého množstva cukru odoberieme 1 ČL a pridáme do kvásku. Premiešame a na teplom mieste necháme kysnúť asi 15 minút. Kým nám vzíde kvások, do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vajce, zvyšné teplé (nie horúce) mlieko, kyslú smotanu a trochu citrónovej kôry. Pridáme pripravený kvások a hnetačom vymiesime vláčne cesto. Je dôležité cesto miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny dobre prepojili. Cesto prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť pribbližne 60 minút.
- 2
Medzitým si pripravíme plnky. Na tvarohovú plnku len zmiešame v miske všetky ingrediencie. Mletý mak s cukrom zalejeme vriacim mliekom, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Hruškovú pripravíme nasledovne. Ošúpané hrušky nakrájame na malé kúsky (prípadne nastrúhame) a v hrnci za stáleho miešania uvaríme do mäkka s cukrom. Rozmixujeme na pyré, pridáme rum, škoricu a strúhanku a dobre premiešame.
- 3
Posýpku vypracujeme tak, že rukami votrieme maslo do múky zmiešanej s cukrom. Medzi dlaňami zmes šúchame dovtedy, kým sa vytvorí jemná mrvenička.
- 4
Keď je cesto vykysnuté, pomocou gumenej varechy ho premiestnime na pomúčenú dosku. Jemne ho ešte ručne premiesime. Ak sa nám zdá príliš riedke, poprášime ho ešte múkou a opäť premiesime. Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do malých bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm. Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (na jeden veľký plech by sa mali zmestiť dva frgále) a prstami cesto pozatláčame tak, že nám ostanú vyvýšené okraje hrubé aspoň 1 cm. Do vonkajších okrajov koláčov nanesieme tvarohovú plnku, pokračujeme makovou a na koniec do stredu dáme plnku hruškovú.
- 5
Necháme na plechoch ešte podkysnúť 15 minút, potom potrieme okraje koláčov rozmiešaným žĺtkom s mliekom a posypeme mrveničkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na strednú priečku. Pečieme na 180 °C 20-25 minút, kým sú okraje koláča zlatohnedé. Počas pečenia môžeme postriekať koláč trochou vody, aby si zachoval vláčnosť. Po upečení vyberieme z rúry a okraje opäť ponatierame vodou. Po vychladnutí môžeme frgále ozdobiť hrozienkami.
Tiež frgál:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu