Bezlepkový frgál

Valašský frgál bez lepku

Autor receptu: novalim

Viete, že označenie frgál sa pôvodne používalo pre koláčové nepodarky? Náš dnešný recept na tento chutný český koláč z Valašska v bezlepkovej verzii ale nepodarkom určite nie je.* Hoci tradícia hovorí, že na frgál sa má použiť vždy len jedna plnka, my sme ho upiekli netradične a štedro sme použili hneď tri plnky naraz. Vyskúšajte ho aj vy a spestrite si ním štedrovečerný stôl.

4 ks
porcie
140 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Do menšej misky nalejeme 100 ml teplého mlieka, rozmrvíme doň droždie a z odváženého množstva cukru odoberieme 1 ČL a pridáme do kvásku. Premiešame a na teplom mieste necháme kysnúť asi 15 minút. Kým nám vzíde kvások, do veľkej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vajce, zvyšné teplé (nie horúce) mlieko, kyslú smotanu a trochu citrónovej kôry. Pridáme pripravený kvások a hnetačom vymiesime vláčne cesto. Je dôležité cesto miesiť aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny dobre prepojili. Cesto prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť pribbližne 60 minút.
  2. Medzitým si pripravíme plnky. Na tvarohovú plnku len zmiešame v miske všetky ingrediencie. Mletý mak s cukrom zalejeme vriacim mliekom, pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Hruškovú pripravíme nasledovne. Ošúpané hrušky nakrájame na malé kúsky (prípadne nastrúhame) a v hrnci za stáleho miešania uvaríme do mäkka s cukrom. Rozmixujeme na pyré, pridáme rum, škoricu a strúhanku a dobre premiešame.
  3. Posýpku vypracujeme tak, že rukami votrieme maslo do múky zmiešanej s cukrom. Medzi dlaňami zmes šúchame dovtedy, kým sa vytvorí jemná mrvenička.
  4. Keď je cesto vykysnuté, pomocou gumenej varechy ho premiestnime na pomúčenú dosku. Jemne ho ešte ručne premiesime. Ak sa nám zdá príliš riedke, poprášime ho ešte múkou a opäť premiesime. Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do malých bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm. Prenesieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (na jeden veľký plech by sa mali zmestiť dva frgále) a prstami cesto pozatláčame tak, že nám ostanú vyvýšené okraje hrubé aspoň 1 cm. Do vonkajších okrajov koláčov nanesieme tvarohovú plnku, pokračujeme makovou a na koniec do stredu dáme plnku hruškovú.
  5. Necháme na plechoch ešte podkysnúť 15 minút, potom potrieme okraje koláčov rozmiešaným žĺtkom s mliekom a posypeme mrveničkou. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na strednú priečku. Pečieme na 180 °C 20-25 minút, kým sú okraje koláča zlatohnedé. Počas pečenia môžeme postriekať koláč trochou vody, aby si zachoval vláčnosť. Po upečení vyberieme z rúry a okraje opäť ponatierame vodou. Po vychladnutí môžeme frgále ozdobiť hrozienkami.