Pečené buchty
Pečené buchty

Úžasné buchty videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. augusta 2021

Smotanou zaliate, v rúre pečené klasické buchty úžasnej chuti! Buchty pečené týmto výnimočným spôsobom, sú jemné a ľahučké ako pierko :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/08/uzasne-buchty-v-smotane-pecene.html?m=1

16 ks
porcií
35 minút
na 180 °C
Úžasné buchty (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
700 g
300 g
200 g
100 g
1,5 dl
5-5,5 dl
2 bal.
0,5 KL
50 g čerstvé
Na zaliatie buchiet:
360 ml
1 bal.
Plnka:
podľa chuti (alebo iná plnka)
Navrch buchiet:
 (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Do jednej misky dáme obe múky, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a všetko dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 1,5 dl jogurtu,100 g masla a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 2 dl mlieka + 50 g droždia +1 ČL cukru. Zvyšných cca 3-3,5 dl mlieka zapracúvame postupne. Nakoniec vám musí vzniknúť jemné, také kypré, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré sa už celkom dobre oddeľuje od misky. Takto vypracované cesto, bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia, len upravíme do tvaru bochníka. Napokon dáme cesto na 1 hodinu na teplejšie miesto nakysnúť.

  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme valec a pokrájame ho na 16 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešte raz vymiesime do bochníka. No a zakryté utierkou necháme bochníčky 20 minút podkysnúť.

  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme ľubovoľnú plnku. Ja som tentoraz plnila len lekvárom. Mám tu domáci slivkový lekvár a aj lekvár z troch druhov ovocia :-) Použite taký lekvár, ktorý nevytečie počas pečenia. Alebo si dajte plnku podľa chuti :-) Ďalej budeme potrebovať smotanu na varenie a vanilkový cukor, čím buchty polejeme.

  4. 4

    Po 20-tich minútach bochníčky trošku podkysli. Každý jeden bochníček len rozťapkáme rukou, do stredu dáme plnku a uzavrieme. Buchty potom kladieme vedľa seba na plech s papierom. Potom necháme takto buchty utierkou zakryté 10 minút podkysnúť.

  5. 5

    Podkysnuté buchty zalejeme tekutou smotanou, v ktorej sme rozmiešali vanilkový cukor. Aby boli buchty všade pokryté smotanou, si pomáhame štetcom :-) Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video. Nakoniec buchtám ešte vrch potrieme rozšľahaným vajcom a podľa chuti dobre posypeme makom. Buchty dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.

  6. 6

    Upečené buchty sú jemnučké a ľahké :-) Smotana sa celkom počas pečenia stratila, ale jej chuť a jemnosť zostala v buchtách ;-) Sú fantastické, naozaj odporúčam vyskúšať! Prajem dobrú chuť!

    Úžasné buchty (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Plně výstižný název - úžasné buchty - nemá chybu. Kouzelné "honzovky", které jistě stojí za hřích. Já bych hřešila až bych brečela! Cesmínko, ty jsi studnice výborných receptů, hluboce se klaním a smekám!! Krásnou neděli a díky za inspiraci - provokaci!
cesminaz
@haji @zolik @radost ...ale ale, prosím vás , ja som sem nepridala recept preto, aby ste mi nad ním nariekali, alebo revali !! :-)) Treba si buchty upiecť a až potom nariekať , že aké sú úžasné!!! ;-))))) @zolik ty ak nemas polohrubu muku, daj kludne 1kilo hladkej. Aj z hladkej sú buchty výborné :-) Pridavaj pomaly tolko tekutiny čo múka vpije, tak aby si mala výsledné cesto polomäkké. Ono tú tekutinu vždy treba poriadne vpracovať do tej múky. Ostatné postupuj podla receptu. @radost nasa, prajem skoré uzdravenie! Nech nám rýchlo vies znova behat :-) @terinka dakujem krásne za pochvalu :-) @cuketka111 :-) dakujem krásne :-) určite skúšku neolutuješ! Príjemný den vsetkým!
radost
@cesminaz (30.8.2021 06:54)

priateľka milá
to šťastná chvíľa
mať tvoje buchty...
to brečíme od radosti
ďakujem .
.pozdrav šlem po kvapkách dažďa..
nech poteší ťa každá..
:-)
zinnajdha
Tak toto je vrchol kuchárskeho umenia ! Je to možné ? Ani vo sne by mi nenapadol takýto postup.
Krása a nebíčko v papuľkách.
Nie som na pečenie odborník, ale chuťové poháriky mám dobre vyvinuté, tak isto obrazotvoenosť, predstavivosť. Ukladám. Len neviem, keď sa vychystám piecť buchty, či si budem vedieť vybrať z Tvojich receptov ...
motyka
Škoda, že som tento receptík nevidela skúr, keď ešte bola doma "mladá chasa". Tie buchty musia byť božské. To zalievanie cesta so smotanou som ešte ani nepočula. Ale musí to byť lahoda. Určite vyskúšam, keď prídu mladí zase domov. Akosi sa začali vracať k babičkovským receptom, Tak toto bude "babkina novota ". Ten postup je taký podrobný, že sa misia určite podariť. Veľká vďaka @cesminaz za obohacovanie mojej kuchyne. A myslím, že nielen mojej..Pozdravujem a stále viac Ťa obdivujem......
45678
@cezminaz prosím Ťa, aký veľký plech si mala? Zajtra chcem buchry upiecť, vždy ma zlákaš, také dobroty sem dávaš... Vyzerajú neodolateľne :-)
cesminaz
@45678 (9.9.2021 12:02)

Môj plech mal vnútorný priemer 37x35cm , skoro kocka :-) Držím palce, aby sa ti buchty vydarili a dúfam, že dáš potom vedieť! Pozdravujem.
cesminaz
@45678 (9.9.2021 16:15)

Budem čakať :-) A ano videla som, už som odpísala. Teší ma, že aj tam nakukneš :-)
45678
@cesminaz (10.9.2021 05:03)

Dnes som sa odhodlala na buchty, no pozri, mne koľko z toho množstva vyšlo.. Nerobila si iba z polovičnej dávky? S cestom sa pracovalo super, aj chuťovo, piekla som 45min.aj napriek tomu spodok mi zostal nie dobre upečený, akoby ta smotana nevsiakla do cesta. Robila som presne podľa Tvojho popisu...


cesminaz
@45678 (10.9.2021 13:26)

Milá @45678 ospravedlňujem sa za neskorú reakciu, ale nedalo mi skôr. Robila som z celej dávky, presne ako recept píše. To, že sa ti buchty zo spodu dobre neupiekli je mi lúto. Podla mňa, to môže mať 2 dôvody... Po prvé, rúra nepečie zo spodu dosť silno, ja mám elektrickú, pečie z dola výborne. Po druhé, čo by som povedala, že je v tvojom prípade pravdepodobnejšie, že nemáš vhodný pekáč. Nie všetky plechy/pekáče sú vhodné na všetko, a to viem z vlastnej skúsenosti. Mám zopár takých plechov, v ktorých sa mi ani za svet nechce upiecť ani spodok pizzi, ani spodok böreku...Nech robím čo chcem, nechám piecť ako dlho chcem, aj tak sa spodok neupečie riadne-zostane skoro celkom biely :-/ Ale v druhých plechoch čo mám, sa všetko krásne bez problémov upečie :-) Záleží z akého sú materiálu. V tvojom prípade, by som to pokontrole a zistení, že to nechce zdola riadne piecť, vyšuchla z plechu a dala s papierom tak ako je, rovno len na mriežky rúry na 10-15 minút ešte piecť. Poprípade vrch buchiet môžeš prikryť alobalom, aby ti až tak nestmavli kým sa ten spodok riadne dopečie. Dúfam, že ťa táto skúsenosť predsalen neodradila a že niekedy neskôr skúsiš tieto buchty znova :-) Lebo podla mňa sú velmi chutné a oplatí sa ich vyskúšať. Srdečne pozdravujem a dakujem za opísanie tvojej skúsenosti s receptom :-)
cesminaz
@cesminaz (13.9.2021 20:16)

Ešte som ten nepečený spodok zvykla vyriešiť tak, že som napríklad lopatkou nadvihla pizzu/börek a frkla tam pár kvapiek oleja horedole a potom som plech dala rovno na dno rúry a nechala 4-5 minút piecť. Hned sa krásne upiekol :-) Čiže v tvojom prípade, pofŕkať olejom pod papierom/rovno plech a dať tiež rovno na spodok rúry(bez mriežky) na pár minút.
45678
@cesminaz (13.9.2021 20:24)

Ďakujem za reakciu Cezmínka:-)...ja nie som taká odvážna,aby som skúšala znova, mne rúra pečie výborne,takže v tom to práv.pod.nebude .Mňa prekvapilo aj to množstvo a použila som veľký plech.No nič sa nedeje, možno aj niekto iný vyskúša a vydaria sa,ako tie Tvoje.pekny dník:-)