Pečené buchty

Úžasné buchty (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Smotanou zaliate, v rúre pečené klasické buchty úžasnej chuti! Buchty pečené týmto výnimočným spôsobom, sú jemné a ľahučké ako pierko :-)

16 ks
porcií
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do jednej misky dáme obe múky, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a všetko dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 1,5 dl jogurtu,100 g masla a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 2 dl mlieka + 50 g droždia +1 ČL cukru. Zvyšných cca 3-3,5 dl mlieka zapracúvame postupne. Nakoniec vám musí vzniknúť jemné, také kypré, od polomäkšieho mäkšie cesto, ktoré sa už celkom dobre oddeľuje od misky. Takto vypracované cesto, bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia, len upravíme do tvaru bochníka. Napokon dáme cesto na 1 hodinu na teplejšie miesto nakysnúť.
  2. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme valec a pokrájame ho na 16 rovnakých častí. Každé jedno cesto ešte raz vymiesime do bochníka. No a zakryté utierkou necháme bochníčky 20 minút podkysnúť.
  3. Zatiaľ si pripravíme ľubovoľnú plnku. Ja som tentoraz plnila len lekvárom. Mám tu domáci slivkový lekvár a aj lekvár z troch druhov ovocia :-) Použite taký lekvár, ktorý nevytečie počas pečenia. Alebo si dajte plnku podľa chuti :-) Ďalej budeme potrebovať smotanu na varenie a vanilkový cukor, čím buchty polejeme.
  4. Po 20-tich minútach bochníčky trošku podkysli. Každý jeden bochníček len rozťapkáme rukou, do stredu dáme plnku a uzavrieme. Buchty potom kladieme vedľa seba na plech s papierom. Potom necháme takto buchty utierkou zakryté 10 minút podkysnúť.
  5. Podkysnuté buchty zalejeme tekutou smotanou, v ktorej sme rozmiešali vanilkový cukor. Aby boli buchty všade pokryté smotanou, si pomáhame štetcom :-) Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video. Nakoniec buchtám ešte vrch potrieme rozšľahaným vajcom a podľa chuti dobre posypeme makom. Buchty dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra inak pečie.
  6. Upečené buchty sú jemnučké a ľahké :-) Smotana sa celkom počas pečenia stratila, ale jej chuť a jemnosť zostala v buchtách ;-) Sú fantastické, naozaj odporúčam vyskúšať! Prajem dobrú chuť!
  7. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube