Uhorková omáčka
Uhorková omáčka

Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu fotorecept

sracz - fotkasracz, 24. apríla 2020
Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept)
Foto: sracz

Nápad na túto kombináciu sa zrodil v okamihu, keď som v chladničke objavil zabudnutý „disk“ chrenu. Deň „pred“ som uvaril výbornú polievku z morčacích krídiel, chrbátov a krkov. Ostalo chutné varené mäso, ku ktorému (dúfam, že mi dáte za pravdu) akurátne pasuje omáčka so znojemskými uhorkami. A keďže obľubujeme aj „chrenovku“, zvlášť keď prečistí všetky štyri páry sínusov, až sa Vám „potia“ oči aj nos. Tak došlo na „fúziu“ nielen chutí, ale aj ingrediencií. Čuduj sa svet, vôbec to nebolo zlé!

4-6
porcie
30 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

240-250 ml postrúhaná (karotka)
100-120 ml postrúhaný (alebo paštrnák)
6-7 ks
6-7 ks (Znojmo)
3-4 PL
3-4 PL (alebo rastlinný )
1 KL (na poprášenie restovanej zeleniny)
Bešamelová omáčka:
2 PL (alebo rastlinný)
2-3 PL
500-600 ml studené
240-250 g hustá
120-150 ml strúhaný
1/4 ks nastrúhaný
500-600 ml horúci
2 PL
240-250 ml čerstvo strúhaný
podľa chuti čerstvá

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava jednotlivých ingrediencií k ruke, je samozrejmosť každého gazdiniaka, zvlášť ak je dobre vycvičený a potom aj tak bohatou „obcou jeho stravníkov“ bohato rešpektovaný!

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájal som mladú cibuľku aj s jej zelenými „pierkami“ a na malých „slzičkách“ postrúhal karotku a petržlen (nič sa nestane, ak ho nahradíte paštrnákom).

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do jednej z rajníc som na veľkých „slzách“ postrúhal sladkokyslé uhorky, pridal kocku masla a krátko podusil.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V druhej som na olivovom oleji orestoval, po jemnom poprášení hladkou múkou, pokrájanú cibuľku s postrúhanou mrkvou a petržlenom.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tretia bola pripravená na moju „dvojkovú“ bešamelovú omáčku (tentoraz obohatenú 120 g strúhaného parmezánu), ktorú už asi poznáte až notoricky dobre.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    K nej som pridal horúci mäsový vývar, zredukoval a zmiešal s na masle podusenou zeleninou.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz už iba do hladka „roztentočkovať” ponorným mixérom a ideme do finále.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Postrúhal som chrenový „disk“ Ø 55x33 výška; nuž veľa toho nebolo, ale „kto si malé dary neváži, veľkých nie je hoden”.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kúpené mleté biele korenie bolo akési „dengľavé“ tak som omáčku po ochutnaní nadstavil čerstvo mletým čiernym a korunoval ju na masle podusenými uhorkami aj čerstvo postrúhaným chrenom. Pre istotu som mal pripravený aj hnedý cukor, ale miesto neho som omáčku dochutil troškou čerstvej citrónovej šťavy.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Neviem, ako Vám, ale mne toto jedlo vonia aj z pohľadu na tento obrázok.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ešte je len začiatok januára a u susedovcov už kvitne tento kaktus „hruškovitý“.

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    …a keďže som bol trpezlivý, dočkal som sa aj pekného záberu na pilnú včielku Aďku!

    Uhorková omáčka s chrenom k varenému mäsu (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

kvakac
Vyskúšam aj tuto omáčku. Vyzerá dobré. Robím tiež uhorkovú omáčku, len trochu s iným zložením. Máme radi tieto kyslé omáčky.