Túto omáčku varievala moja mama väčšinou v nedeľu k mäsku z polievky. Je podobná kôprovej, avšak chuť sa líši. Je skrátka kyslouhorková a doma Zobraziť celý popisTúto omáčku varievala moja mama väčšinou v nedeľu k mäsku z polievky. Je podobná kôprovej, avšak chuť sa líši. Je skrátka kyslouhorková a doma ju máme dodnes veľmi radi. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo knedľa, či cestovina. Vyskúšajte..
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 3 PL |
|
| 1 PL |
|
| 4-5 PL |
|
| 1 zväzok |
|
| 6-8 ks |
|
| 600 ml |
|
| štipka |
|
|
|
|
| (alebo čierne ak nemáte) |
|
| 300-400 ml (podľa chuti) |
|
Postup
-
1
Kôpor oberieme od hrubej stonky, opláchneme, osušíme a nasekáme. Kyslé uhorky nastrúhame na jemné plátky pomocou strúhadla. Mlieko vyberieme z chladničky aby sa oteplilo. Uhorkovú šťavu zohrejeme.
- 2
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a múku. Urobíme si svetlú zápražku, stíšime oheň a zalejeme teplou uhorkovou šťavou. Pridáme polovicu z množstva kôpru a dobre metličkou šľaháme dokým sa zápražka nerozpustí.
- 3
Omáčku odstavíme a necháme chvíľu odpočívať...tak 5 minút. Potom do omáčky začneme prilievať mlieko. Zároveň miešame a korigujeme hustotu omáčky. Pokiaľ by sa vám zdala byť riedka, zahustite ešte trochou múky rozmiešanej v mlieku. Ak sa zdá naopak hustá, prilejeme viac mlieka. Pridáme zbytok nasekaného kôpru a necháme pomaly priviesť do varu. Nakoniec omáčku ochutíme soľou, cukrom a korením. Zamiešame a odstavíme.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









chválim, 5***** dávam.
martula 333 15.1.2014 o 8.05
mila archaa dakujem za pripomenutie chuti z mojho detstva.
15.1.2014