Mamina kyslouhorková omáčka

archaa - fotkaarchaa, 4. januára 2014
Mamina kyslouhorková omáčka
Foto: archaa

Túto omáčku varievala moja mama väčšinou v nedeľu k mäsku z polievky. Je podobná kôprovej, avšak chuť sa líši. Je skrátka kyslouhorková a doma Zobraziť celý popisTúto omáčku varievala moja mama väčšinou v nedeľu k mäsku z polievky. Je podobná kôprovej, avšak chuť sa líši. Je skrátka kyslouhorková a doma ju máme dodnes veľmi radi. Ako príloha sú vhodné zemiaky alebo knedľa, či cestovina. Vyskúšajte..

4-6
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 PL
1 PL
4-5 PL
1 zväzok
6-8 ks
600 ml
 štipka
 (alebo čierne ak nemáte)
300-400 ml (podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Kôpor oberieme od hrubej stonky, opláchneme, osušíme a nasekáme. Kyslé uhorky nastrúhame na jemné plátky pomocou strúhadla. Mlieko vyberieme z chladničky aby sa oteplilo. Uhorkovú šťavu zohrejeme.

  2. 2

    V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a múku. Urobíme si svetlú zápražku, stíšime oheň a zalejeme teplou uhorkovou šťavou. Pridáme polovicu z množstva kôpru a dobre metličkou šľaháme dokým sa zápražka nerozpustí.

  3. 3

    Omáčku odstavíme a necháme chvíľu odpočívať...tak 5 minút. Potom do omáčky začneme prilievať mlieko. Zároveň miešame a korigujeme hustotu omáčky. Pokiaľ by sa vám zdala byť riedka, zahustite ešte trochou múky rozmiešanej v mlieku. Ak sa zdá naopak hustá, prilejeme viac mlieka. Pridáme zbytok nasekaného kôpru a necháme pomaly priviesť do varu. Nakoniec omáčku ochutíme soľou, cukrom a korením. Zamiešame a odstavíme.

Diskusia k receptu

askadaniela
Fajn nápad, často mi ostane knedľa a už neviem čo k nej - páči sa mi to :-)
manya
pripomenula si mi moju mladosť a maminu kuchyňu, až budem variť mäsový vývar spravím podľa tvojho receptu omáčku.
janealli
Ďakujem za pripomenutie, s menšími obmenami ju varievali u manželových rodičov k hovädzine z polievky, ale najmenej 11 rokov, odkedy nám odišla manželova mamička, som ju nejedla, ani nevarila.
archaa
@janealli : veľmi rado sa stalo, ja si ju zakaždým rada pripomeniem...k hovädzine z polievky tak dobre sadne...nikdy sme sa jej nevedeli dojesť takto...nuž tak si na nej môžete po toľkých rokoch opäť pochutnať :)
janealli
@archaa : a vieš, že to aj urobím, na zajtra mám naplánovanú hovädziu polievku, bude to veľmi rýchlo pripravený obed. Ešte raz vďaka!
frezia
Zaujimava omacka, este som taku nerobila, ale rada vyskusam.
pivonka
Obávam sa, že sa mi zrazí po pridaní mlieka. Ty ju máš krásnu hladkú.
pusta
júúújha, to je super omáčka.
chválim, 5***** dávam.
archaa
@pivonka : zraziť by sa nemala, aspoň mne sa teda nikdy nezrazila.. Postup možno aj zmeniť tým, že sa najprv uvarí ako kôprová ale aj s uhorkami, t.j: že sa najprv uvarí s mliekom a až na záver sa pridá uhorková šťava ako keď pridávate ocot na dochutenie...výber nechám na vás :)
mariamka
uz len ked clovek pocuje "kysle uhorky" tak sa mu slinky zbehnu .) a tato omacka je este nieco viac, vyborne vymyslene, zvyknem kysle uhorky pouzit na dochutenie masovych stiav a velmi nam to chuti, tak iste bude aj toto, dakujem :)
archaa
@mariamka : veľmi pekne ďakujem za krásny komentárik! Verím, že bude isto chutiť! :)
rela
Takúto omáčku som nejedla vyše 40 rokov. Moja mama do nej pridávala aj zemiaky. Vďaka za pripomenutie.
archaa
@rela : mám radosť, že vás tento recept potešil! Ja do nej niekedy pridám aj 1 bobkový list, lebo jeho vôňu milujem :)
ebaka
Skvelá omáčka,tiež mi pripomína detstvo,miloval ju môj tatko,ale ako zomrel tak som ju nejedla...je načase po 50-tich rokoch vyskúšať,verím,že chute si prídu na svoje.Som rada,že si sa s nami podelila
archaa
@ebaka : ďakujem, nuž niekedy dobre padne pripomenúť si staré dobré recepty...verím, že si pochutíte po tak dlhom čase :)
janealli
@archaa , už máme po obede a s tou hovädzinou z polievky a varenými zemiakmi (môj muž nemá rád knedle) a samozrejme spomienkou na mamičku, bola vynikajúca.
pacik
@archaa aj moja mama ju varievala k hovädzine z polievky, len uhorky strúhala na veľkých slzičkách. Veľká dobrota, veru dobre, že si ju pripomenula, uvarím aj ja :-)
martula333
martula 333



martula 333 15.1.2014 o 8.05
mila archaa dakujem za pripomenutie chuti z mojho detstva.


15.1.2014