Zemiakové guľky
Zemiakové guľky

Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. decembra 2019
Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: babkamt

Zostalo mi trocha údeného mäsa, ktoré sme mali k fazuľovej omáčke. Rozhodla som sa takto ho spotrebovať. Recept na zemiakové cesto je trochu iný ako ho robím zvyčajne.

4 - 5
porcie

Suroviny

500 g (varené v šupke)
150-200 g
1 ks
400 g
1 ks stredná
2 ČL
Na kapustu:
500 g
1 ks strúhaný surový
1,5 PL domáca
1 ks
1 PL
0,5 ČL
Navrch:
3-4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na guľky uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť. Kým zemiaky chladnú, tak na troche oleja alebo masti orestujeme do sklovita jednu malú cibuľu. Údené mäso pomelieme, pridáme k nemu vychladnutú cibuľku. Očistíme, na jemno postrúhame zemiaky. Na doske alebo v miske zmiešame nastrúhané zemiaky s hrubou múkou, jedným celým vajíčkom. Z cesta sformuieme valček, z ktorého si odkrajujeme kúsky cesta. Cesto sploštíme, dáme 1 PL údeného mäsa, sformujeme guľky.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnené guľky varíme vo vriacej slanej vode asi 10 - 15 minút. Čas je len orientačný. Závisí od veľkosti guliek.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené guľky vyberieme, trochu pomastíme.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájanú cibuľu osmažíme na masti do sklovita, pridáme 1 PL cukru a celý kmín. Kyslú kapustu nakrájame, pridáme k cibuli. Podlejeme troškou vody, udusíme do mäkka. Udusenú kapustu zvyknem zahustiť najemno postrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu ešte kapustu povaríme. Ochutnáme, ak treba osolíme, okoreníme.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tri väčšie, alebo štyri stredné cibule nakrájame, na masti opražime.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme všetko pripravené, môžeme servírovať.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Už dávno sa chystám spraviť niečo takéto, škoda, že nepoznám recept, ako to robievala mama, ale pamätám sa ešte na internáte sme to mávali a chutilo mi, len tie guľky sa varili priamo v kapuste. Ale iste jedno, ako, vždy je to sýte a dobré jedlo. dala by som si aj z tvojho taniera.....
Toto “ papaničko” tak raz do roka robievam, hneď by som sa nechala ponúknuť :-) chúťky si narobila, možno medzi sviatkami si to spravím, inšpirácia :-) na zavolanie .
Jedlo je chutné a aj u nás obľúbené. Niekedy ľutujem, že to nemáme častejšie, ale je veľmi ťažké na žalúdok. Kto má so žalúdkom podobné problémy ako ja, tak si na ňom pochutí zriedka alebo nikdy...
Taktiež ich varievam podobne ako Ty. Do kapusty, okrem zemiaka, pridávam aj jablko. Zlepšuje a zjemňuje chuť. A k cibulke aj trošku slaninky, alebo škvarky / keď mám doma /. Výborné jedlo. Dávnejšie som nerobila. Díky za pripomenutie. Tvoje recepty sú fajn, takže nepochybujem, že chutili.
@evanaaa (11.12.2019 20:50)

V zime často varím jedlá z kyslej kapusty. Spôsob prípravy je rôzny, ako píšeš, že v internáte varili guľky v kapuste - to je pre mňa novinka. Teší ma, že sa ti jedlo páči natoľko, že by si si prisadla k nášmu stolu:-)
@motyka (12.12.2019 13:59)

Fajn rada, viem, že niekto pridáva do kapusty aj jablko. Ešte som takto kapustu nerobila. Nabudúce vyskúšam:-) K dusenej cibuľke sa slanina hodí. Ďakujem . V komentároch sú aj rady, ako jedlo vylepšiť, čo sa mi páči.
Bezvadný recept, ať už jsou knedlíky plněné uzeným maskem nebo škvarky! Nadělala jsi mi chutě. Moja babka ich robila excelentné! Chodila jsem na ně i postudenu, jejda to byla dobrota!

Pridaj komentár k receptu: