Zemiakové guľky
Zemiakové guľky

Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. decembra 2019
Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: babkamt

Zostalo mi trocha údeného mäsa, ktoré sme mali k fazuľovej omáčke. Rozhodla som sa takto ho spotrebovať. Recept na zemiakové cesto je trochu iný ako ho robím zvyčajne.

4 - 5
porcie

Suroviny

500 g (varené v šupke)
150-200 g
1 ks
400 g
1 ks stredná
2 ČL
Na kapustu:
500 g
1 ks strúhaný surový
1,5 PL domáca
1 ks
1 PL
0,5 ČL
Navrch:
3-4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na guľky uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť. Kým zemiaky chladnú, tak na troche oleja alebo masti orestujeme do sklovita jednu malú cibuľu. Údené mäso pomelieme, pridáme k nemu vychladnutú cibuľku. Očistíme, na jemno postrúhame zemiaky. Na doske alebo v miske zmiešame nastrúhané zemiaky s hrubou múkou, jedným celým vajíčkom. Z cesta sformuieme valček, z ktorého si odkrajujeme kúsky cesta. Cesto sploštíme, dáme 1 PL údeného mäsa, sformujeme guľky.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnené guľky varíme vo vriacej slanej vode asi 10 - 15 minút. Čas je len orientačný. Závisí od veľkosti guliek.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené guľky vyberieme, trochu pomastíme.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájanú cibuľu osmažíme na masti do sklovita, pridáme 1 PL cukru a celý kmín. Kyslú kapustu nakrájame, pridáme k cibuli. Podlejeme troškou vody, udusíme do mäkka. Udusenú kapustu zvyknem zahustiť najemno postrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu ešte kapustu povaríme. Ochutnáme, ak treba osolíme, okoreníme.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tri väčšie, alebo štyri stredné cibule nakrájame, na masti opražime.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme všetko pripravené, môžeme servírovať.

    Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Toto “ papaničko” tak raz do roka robievam, hneď by som sa nechala ponúknuť :-) chúťky si narobila, možno medzi sviatkami si to spravím, inšpirácia :-) na zavolanie .
Taktiež ich varievam podobne ako Ty. Do kapusty, okrem zemiaka, pridávam aj jablko. Zlepšuje a zjemňuje chuť. A k cibulke aj trošku slaninky, alebo škvarky / keď mám doma /. Výborné jedlo. Dávnejšie som nerobila. Díky za pripomenutie. Tvoje recepty sú fajn, takže nepochybujem, že chutili.