Zemiakové guľky

Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Zostalo mi trocha údeného mäsa, ktoré sme mali k fazuľovej omáčke. Rozhodla som sa takto ho spotrebovať. Recept na zemiakové cesto je trochu iný ako ho robím zvyčajne.

4 - 5
porcie

Suroviny

Postup

  1. Na guľky uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť. Kým zemiaky chladnú, tak na troche oleja alebo masti orestujeme do sklovita jednu malú cibuľu. Údené mäso pomelieme, pridáme k nemu vychladnutú cibuľku. Očistíme, na jemno postrúhame zemiaky. Na doske alebo v miske zmiešame nastrúhané zemiaky s hrubou múkou, jedným celým vajíčkom. Z cesta sformuieme valček, z ktorého si odkrajujeme kúsky cesta. Cesto sploštíme, dáme 1 PL údeného mäsa, sformujeme guľky.
  2. Plnené guľky varíme vo vriacej slanej vode asi 10 - 15 minút. Čas je len orientačný. Závisí od veľkosti guliek.
  3. Uvarené guľky vyberieme, trochu pomastíme.
  4. Pokrájanú cibuľu osmažíme na masti do sklovita, pridáme 1 PL cukru a celý kmín. Kyslú kapustu nakrájame, pridáme k cibuli. Podlejeme troškou vody, udusíme do mäkka. Udusenú kapustu zvyknem zahustiť najemno postrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu ešte kapustu povaríme. Ochutnáme, ak treba osolíme, okoreníme.
  5. Tri väčšie, alebo štyri stredné cibule nakrájame, na masti opražime.
  6. Keď máme všetko pripravené, môžeme servírovať.