Zemiakové guľky
Údené mäso v zemiakovom ceste s dusenou kyslou kapustou (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Zostalo mi trocha údeného mäsa, ktoré sme mali k fazuľovej omáčke. Rozhodla som sa
takto ho spotrebovať. Recept na zemiakové cesto je trochu iný ako ho robím zvyčajne.
Postup
- Na guľky uvaríme zemiaky v šupke. Necháme ich vychladnúť. Kým zemiaky chladnú, tak na troche oleja alebo masti orestujeme do sklovita jednu malú cibuľu. Údené mäso pomelieme, pridáme k nemu vychladnutú cibuľku. Očistíme, na jemno postrúhame zemiaky. Na doske alebo v miske zmiešame nastrúhané zemiaky s hrubou múkou, jedným celým vajíčkom. Z cesta sformuieme valček, z ktorého si odkrajujeme kúsky cesta. Cesto sploštíme, dáme 1 PL údeného mäsa, sformujeme guľky.
- Plnené guľky varíme vo vriacej slanej vode asi 10 - 15 minút. Čas je len orientačný. Závisí od veľkosti guliek.
- Uvarené guľky vyberieme, trochu pomastíme.
- Pokrájanú cibuľu osmažíme na masti do sklovita, pridáme 1 PL cukru a celý kmín. Kyslú kapustu nakrájame, pridáme k cibuli. Podlejeme troškou vody, udusíme do mäkka. Udusenú kapustu zvyknem zahustiť najemno postrúhaným surovým zemiakom. Chvíľu ešte kapustu povaríme. Ochutnáme, ak treba osolíme, okoreníme.
- Tri väčšie, alebo štyri stredné cibule nakrájame, na masti opražime.
- Keď máme všetko pripravené, môžeme servírovať.