Tvarohové slíže s kyslou smotanou a s údenou slaninkou /fotorecept/
Foto: pusta
Dnes som siahla po starej známej klasike, kedysi sa varilo v múčny deň v týždni alebo v piatok, pravda vtedy bez údenej slaninky. Cesto Zobraziť celý popisDnes som siahla po starej známej klasike, kedysi sa varilo v múčny deň v týždni alebo v piatok, pravda vtedy bez údenej slaninky. Cesto som si spravila sama, s domácim cestom je to chutnejšie a rýchlejšie. Skúste oprášiiť tento starý dobrý recept a vyskúšajte si ho aj Vy!
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Z múky, vajca a vody som spracovala mäkšie cesto, prikryté som ho nechala odpočívať asi 30 minút. Cesto som vyvaľkala na na jemne pomúčemej doske na hrúbku asi 1 mm, nechala som ho preschnúť asi 1 hodinu, potom som ho pokrájala na pásy o šírke asi 5 cm, položila som ich jemne pomúčené na seba, aby sa pri krájaní nezlepili.
-
2
Pásy som ostrým nožom pokrájala na slíže hrúbky vyvaľkaného cesta, aby boli pekne guľaté a znovu som nechala preschnúť asi 1 hodinu.
-
3
Kým cesto schlo, pripravila som si tvaroh a kyslú smotanu. Pokrájala som na kocky údenú slaninku.
-
4
Do misky som dala tvaroh, ktorý som rozdrobila vidličkou.
-
5
K tvarohu som pridala kyslú smotanu a soľ, celé som dobre premiešala.
-
6
Pripravené slíže som dala variť do vriacej osolenej vody a varila som ich cca 4 minúty.
-
7
Uvarené slíže som scedila,...
-
8
...dala do jenskej misy /dobre zachováva teplo/ a premiešala som ich s olejom, aby sa nezlepili.
-
9
Rozdelila som slíže na taniere, dala som na ne tvaroh rozmiešaný s kyslou smotanou a vrch som posypala s vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Ak sa slaninka vynechá, jedlo môžu aj vegetariáni.
-
10
Podávala som s hlávkovým šalátom.
Diskusia k receptu