Ríbezľový zákusok
Ríbezľový zákusok

Tvarohové kocky s ríbezľami

Matúš Reľovský
šéfcukrár hotela Lomnica**** v Tatranskej Lomnici , 18. júla 2017
Tvarohové kocky s ríbezľami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
24
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
280 g
200 g
1 bal
50 g
50 g
30 g
100 g
250 g
60 g
Plnka:
1 l
220 g
3 bal
250 g
100 ml
250 g
1 bal
250 g
500 g čerstvé
Poleva:
750 ml
250 ml
50 g
4 bal




Postup

  1. 1

    Cesto: Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridáme roztopenú čokoládu s maslom. Potom pridáme múku so Zlatým klasom a kakaom a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov a kryštálového cukru. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme pri 175 °C asi 15 minút. Zlatý klas môžeme nahradiť aj kukuričným, nie však zemiakovým škrobom.

  2. 2

    Plnka: 750 ml mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšnej tretiny mlieka pridáme Zlatý klas, rozmiešame a vlejeme do vriaceho mlieka s cukrom. Uvaríme puding, ktorý posypeme vanilkovým cukrom, aby sa nespravila kožka, a necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme mäkké maslo, rum a vyšľaháme. Nakoniec primiešame tvaroh a vyšľahanú šľahačku. Plnku rozotrieme na vychladený čokoládový plát a navrch poukladáme očistené ríbezle.

  3. 3

    Poleva: Vodu, cukor a ríbezľový sirup zmiešame. Potom odoberieme tretinu, v ktorej rozmiešame Zlatý klas. Zvyšné dve tretiny tekutiny dáme variť. Keď začne vrieť, pridáme rozmiešaný Zlatý klas a miešame, až kým tekutina nezhustne. Necháme trocha prevrieť a ešte teplé vylejeme na pripravený koláč. Zákusok necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

luwinka
Krásne kocky musia chutiť naozaj vynikajúco,len by ma zaujímalo čo je to za ozdoba na každej kocke.?
redakcia
@Luwinka (18.7.2017 17:09)

Ide o čokoládové ozdoby. Príprava rôznych čokoládových dekorácií je niekedy naozajstným cukrárskym umením. @Haji má pre vás super tip...
1x haji
luwinka
Ďakujem pekne @Haji , pozrela som si to tak už teraz viem a taktiež redkcii ďakujem. Príjemný večer želám.
1x haji
haji
@Luwinka (18.7.2017 19:50)
Rádo se stalo, milá @Luwinka , teď je takových vychytávek, až zrak a konto přechází. Prostě vyšší level. Recept je fajn, normální suroviny a proveditelný postup.
evanaaa
Tiež dobrý, svieži koláčik s ríbezľami a tvarohovopudingovým krémom, len to váženie.......ale vážne, aj tak ho robiť nebudem :-)))
slawi
280 g zltok ??? Piskotu si asi spravim svoju bezlepkovu ale to ostatne je celkom fajn. Vyskusam akurat zacinaju ribezle :)
lizatko
Apropo, kolko je to kusov normalnych žltkov v tom ceste?
lizatko
Pozerala som to "litánie" kde je aj nejaká tabulka, podla ktorej je váha zltka vo vajci 16g, takze podla toho mi vyslo 17,5 vajca.
Neviem kto je tak neschopný aby sem dal normálne znejúci recept pre domácnosti a nie pre hotelové "veľkochovy", ale ak autor nevie zrejme na akej je stránke, nech tak stupídny recept nepridáva. Normálna gazdinka si chce recept otvoriť a piecť, a nie vyčitovať nekonečné články o vajciach.
Škoda reči, v normálnom prípade som si chcela recept pridať do KK, ale tymto sposobom ho jednoducho odignorujem na doživotie.
hadik
@Lizatko (21.7.2017 18:00)

Zo 17,5 žĺtka by to bolo pre regiment.

A čo sa týka tej stupídnosti, pozor, aby to nedopadlo ako vo filme Forrest Gump. :-)
haji
@Lizatko (21.7.2017 18:00)
Je mi líto, že jsem tě zatížila. Bez litanií mi ujo google nic jiného nevyjel. Gramáž a přepočet jsou tam vyznačeny celkem jasně. Jestli sedí na recept, netuším.
@Redakcia by se mohla vyjádřit, tyto recepty vkládá ona. V poslední době je tu více receptů, kde jsou žloutky a bílky uvedeny v gramech. Je-li možný převod na kusy, určitě je ráda doplní a nebo se vyjádří.
redakcia
@Lizatko (21.7.2017 18:00)

Údaj o žĺtkoch v gramoch je predsa oveľa presnejší než ich počet. Veď aj vajíčka majú rôzne veľkosti a rôznu gramáž. Takže hmotnosť žĺtkov je v prípade receptu oveľa spoľahlivejší údaj. Preto nevidíme dôvod na také ostré odsúdenie receptu - na doživotie...
redakcia
@Haji (21.7.2017 21:24)

Samozrejme, vždy keď majú užívatelia otázky k receptu od šéfkuchárov, snažíme sa s nimi skontaktovať a získať ich odpovede. Rovnako sa o to pokúsime aj v tomto prípade.
1x haji
katarina2511
Niekto ma problem rozbit vajicko a oddelit zltko od bielka, potom dat kazde zvlast do vopred odvazenej misticky a polozit na vahu? Na to treba skutocne vysoku skolu. Mam starsie kucharske knihy - zbierku, a tam v mnohych receptoch je pouzita gramaz a nie pocet vajicok, zltkov alebo bielkov. Je to presnejsie, hlavne v jemnych zakuskoch.
lizatko
Je tam vela položiek na váženie, to ešte aj žltka vážiť? A keď to už má byť také presné, že sa nedá napísať napr. žltka z 3 vajec "L", alebo zo štyroch "M", a robilo by tam problém pár gramov (čo mi u korpusu pripadá aj tak absurdné), tak čo potom napríklad s polkou žĺtka, hm ??
Varím a pečiem rada, váhu mám, ale napríklad nerada vážim. A je veľa gazdiniek, ktoré robia len hrnčekové. Alebo váhu ani nemajú (ešte).
A bielky tiež deliť, lebo "gramy" ??
O ničom.