„Turistický“ krevetový paprikáš fotorecept

mzprx - fotkamzprx, 20. augusta 2022
„Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept)
Foto: mzprx

Zjednodušený recept na prípravu parikášu v prírode.

3
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

80 g
1 ks
1 ks
50 g (nie je nutná)
400 g (lúpané nepredvarené)
1 ks čerstvá
1-2 PL
 (ak je treba)
1-2 dl
2-3 ks
1-2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nakrájame cibuľu, čerstvú papriku a polku z cesnaku (+ slaninku komu sa žiada).

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krevetky rozmrazíme / umyjeme v hrnci s vodou.

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Základ pražíme, dokiaľ sa nezačne čerstvá paprička rozpadávať. Kto sa bojí, že cesnak zhorkne, môže ho zo začiatku vynechať, mne zatiaľ našťastie jedlo nepokazil.

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je základ hotový, pridáme krevety. V našom prípade aj s mletou paprikou čo nebol najlepší ťah, lebo nebolo moc vidieť či sú už hotové. Odvážnejší pridajú aj bobkový list skorej, keďže potom ako sa krevety spravia, je teoreticky "dovarené".

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zvyčajne stačí 3 minúty z každej strany, alebo dokiaľ krevety neprestanú byť priehľadné.

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme smotanu (bobkový list) zostávajúci cesnak a štipľavé papričky.

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Smotanu už nemusíme variť. Len zohrejeme a hotovo.

    „Turistický“ krevetový paprikáš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Príloha podľa vášho výberu, pre nás to boli halušky. PS: Podľa doby podliatia by sa mal recept asi volať perkeltom, ale podľa konzistencie zase ani moc nie, v zásade je to asi úplne jedno. Rovnako gramáže sú len odhadom. Príprava kreviet je naj v zime, mrazené vydržia dlho v batohu. V lete sa treba trochu viac ponáhľať ale aj po 4 hodinách boli ešte ľadové. Nečakajte od jedla tradičnú chuť paprikáša, skorej chuť kreviet v paprikášovej omáčke.

Diskusia k receptu

evanaaa
Krevety som ešte nejedla, a neviem, či niekedy budem, ale ochutnala by som, nevyzerá to zle. No a ak sa tam dala smotana, tak je to paprikáš, správne.....bez nej by to bol perkelt.
1x mzprx
marta23
Ani ja som ešte krevety nejedla a chcela by som ich skúsiť, napr, aj takto. Ako sa čistia, keď sú čerstvé, nie mrazené? Niekde som čítala úchytkom, že im treba vybrať, vytiahnuť črievko a aj hlavu odkrútiť. Je to tak? Pokúsim sa nájsť na nete návod na čistenie surových kreviet.
zinnajdha
Často robím krevetove rizoto. Dobrý nápad: krevetový perkelt, či paprikáš. Chuť kreviet tam musí byť výborná.
mzprx
@marta23 (22.8.2022 13:44)

Iba raz som kupoval chladene, a ocistil ich panko (talian) na trznici. Vas opis postupu asi sedi, urcite boli zdravsie ako tieto vietnamske mrazene, ale cena bola dost astronomicka, ale zase vela toho clovek nezje :)
haji
Krevety v lese, tyjo, netradiční skautský recept. Jak je vidět, všechno jde, když se chce.
1x mzprx

Zaujímavé video z archívu TV Varecha