Orechový zákusok
Orechový zákusok

Trio trojuholníky fotorecept

petullka - fotkapetullka, 21. septembra 2022
Trio trojuholníky (fotorecept)
Foto: petullka

Je to kalorická bomba náročná na ingrediencie a čas, obsahuje veľa cukru, čokolády a orechov a po upečení na vás čaká kopec špinavého riadu, Zobraziť celý popisJe to kalorická bomba náročná na ingrediencie a čas, obsahuje veľa cukru, čokolády a orechov a po upečení na vás čaká kopec špinavého riadu, ale garantujem, že výsledok stojí za to.

8
porcií
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
10 ks
200 g
150 g mleté
15 g
štipka
Čokoládový krém:
5 ks
60 g
2 PL
150 g
150 g
Kávovo-karamelový krém:
5 ks
100 g
20 g
1,5 PL (Nescafe)
200 ml
100 g
Mandľový krém:
150 g mleté
100 ml
80 g
100 g
Poleva:
150 g
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Žĺtky oddelíme od bielkov, rozdelíme na 10 bielkov na cesto a do 2 misiek dáme po 5 žĺtkov na krémy.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme jednoduchým cestom. Bielky šľaháme so štipkou soli asi 30 sekúnd a začneme prisypávať po častiach cukor, prisypeme ho na 4-krát a nakoniec necháme ešte asi 5 minút šľahať. Vznikne tuhý sneh, do ktorého už len vareškou jemne primiešame mleté orechy, zase po častiach, aspoň na 3-krát a nakoniec už len strúhanku.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plech 42x32 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Ja som piekla na 175 stupňov 20 minút, potom som rúru vypla a ešte ho tam 5 minút nechala. Pečieme do zlatista. Po vybratí necháme vychladnúť na plechu.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládový krém: V miske žĺtky šľaháme s cukrom asi minútu, prilejeme mlieko a šľaháme ďalšie 2 minúty. Misku dáme nad paru (hrniec s vriacou vodou, voda sa nesmie dotýkať dna misky) a metličkou miešame, varíme 7 minút, pridáme nalámanú čokoládu a miešame ešte asi 2 minúty, kým sa roztopí. Misku odoberieme z vodného kúpeľa, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom do peny a po častiach primiešame čokoladovú zmes. Hotovo!

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Fotka krému pred roztopením čokolády.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kávovo-karamelový krém: Kávu zalejeme horúcou vodou (hneď si uvaríme jednu aj pre seba 😁). V miske vymiešame žĺtky s múkou a metličkou primiešame teplú kávu (pozor, kávu nemiešame mixérom, lebo sa nezbavíme peny!!!!! Hovorím z vlastnej skúsenosti 🙂). V hrnci necháme roztopiť cukor na karamel, odoberieme z ohňa a cez sitko prilejeme kávovú zmes, vrátime na oheň a za stáleho miešania necháme stvrdnutý karamel rozpustiť. Trvá to asi 5 minút. Keď je kaša hladká, odoberieme z ohňa, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach prišľaháme kavovú zmes. Hotovo!

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mandľový krém: Mleté mandle zalejeme horúcim mliekom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po lyžiciach primiešame mandle. Hotovo!

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto vyklopíme z plechu, nožom orežeme okraje, ak sú prilepené o plech a nožnicami nastriháme aj s papierom na pečenie na 4 rovnaké pláty, moje mali šírku 10,5 cm.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A ideme skladať koláč. Z prvého platu stiahneme papier na pečenie a rovnomerne rozotrieme čokoládový krém. Z krému odložíme 5 PL na potretie vrchu a bokov koláča. Dáme na 20 minút do chladničky.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na čokoládový krém uložíme ďalší plát cesta s papierom na vrchu, papier stiahneme a plát jemne pritlačíme a nanesieme kávový krém. Zase dáme na 20 minút do chladničky, uložíme tretí plat, stiahneme papier, pritlačíme a nanesieme mandľový krém. Položíme naň posledný plát cesta, stiahneme papier, jemne pritlačíme a dáme zase na 20 minút do chladničky.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom vrch koláča a boky potrieme odloženým čokoládovým krémom. Koláč som si dala na mriežku a poliala čokoládovou polevou.

    Trio trojuholníky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pôvodne som ho chcela ozdobiť ale prišlo mi zbytočné dávať naň ďalšie kalórie. Nakrájala som ho horúcim nožom na 8 trojuholníkov. V pôvodnom recepte bol nakrájaný na rezy.

Diskusia k receptu

farbuska
Musí to byť naozaj bomba! A veru nielen kalorická... Normálne na čokoládové zákusky veľmi nie som, ale z tohto by som rada kúsok ochutnala... akurát ja nemám ani fortieľ, ani trpezlivosť na takúto kreáciu. :(
janger
No toto je parada! Bohaty zakusok, ci uz na pohlad, ci na chut. Vsetko pasuje...Na slavnostnu prilezitost ako stvoreny.
Ja by som sa neovladla a nezostala by som pri jednom kusku ;-).
zahra
@janger (22.9.2022 20:54)

Presne to mi zislo na um. Na vynimocnu prilezitost ako stvoreny. Na kazdonedelny je kopec receptov, ale je treba aj poctivu cukrarcinu, aby sme nevysli z cviku.
petullka
Ďakujem za milé komentáre.
@janger @zinnajdha to áno, je ťažké prestať ho jesť. Manžel o ňom toľko básnil že zajtra ho idem piecť znova 😁
@pivonka áno je to náročné a chápem, že nie pre každého je pečenie relax tak ako pre mňa, ale som si povedala, že niekoho možno inšpirujem aspoň krémami, možno niekomu sa zapáči len jeden z nich a urobí trojitú dávku 😀