Trio trojuholníky fotorecept
Foto: petullka
Je to kalorická bomba náročná na ingrediencie a čas, obsahuje veľa cukru, čokolády a orechov a po upečení na vás čaká kopec špinavého riadu, Zobraziť celý popisJe to kalorická bomba náročná na ingrediencie a čas, obsahuje veľa cukru, čokolády a orechov a po upečení na vás čaká kopec špinavého riadu, ale garantujem, že výsledok stojí za to.
porcií
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
10 ks |
|
200 g |
|
150 g mleté |
|
15 g |
|
štipka |
|
Čokoládový krém: | |
5 ks |
|
60 g |
|
2 PL |
|
150 g |
|
150 g |
|
Kávovo-karamelový krém: | |
5 ks |
|
100 g |
|
20 g |
|
1,5 PL (Nescafe) |
|
200 ml |
|
100 g |
|
Mandľový krém: | |
150 g mleté |
|
100 ml |
|
80 g |
|
100 g |
|
Poleva: | |
150 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Žĺtky oddelíme od bielkov, rozdelíme na 10 bielkov na cesto a do 2 misiek dáme po 5 žĺtkov na krémy.
-
2
Začneme jednoduchým cestom. Bielky šľaháme so štipkou soli asi 30 sekúnd a začneme prisypávať po častiach cukor, prisypeme ho na 4-krát a nakoniec necháme ešte asi 5 minút šľahať. Vznikne tuhý sneh, do ktorého už len vareškou jemne primiešame mleté orechy, zase po častiach, aspoň na 3-krát a nakoniec už len strúhanku.
-
3
Plech 42x32 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Ja som piekla na 175 stupňov 20 minút, potom som rúru vypla a ešte ho tam 5 minút nechala. Pečieme do zlatista. Po vybratí necháme vychladnúť na plechu.
-
4
Čokoládový krém: V miske žĺtky šľaháme s cukrom asi minútu, prilejeme mlieko a šľaháme ďalšie 2 minúty. Misku dáme nad paru (hrniec s vriacou vodou, voda sa nesmie dotýkať dna misky) a metličkou miešame, varíme 7 minút, pridáme nalámanú čokoládu a miešame ešte asi 2 minúty, kým sa roztopí. Misku odoberieme z vodného kúpeľa, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom do peny a po častiach primiešame čokoladovú zmes. Hotovo!
-
5
Fotka krému pred roztopením čokolády.
-
6
Kávovo-karamelový krém: Kávu zalejeme horúcou vodou (hneď si uvaríme jednu aj pre seba 😁). V miske vymiešame žĺtky s múkou a metličkou primiešame teplú kávu (pozor, kávu nemiešame mixérom, lebo sa nezbavíme peny!!!!! Hovorím z vlastnej skúsenosti 🙂). V hrnci necháme roztopiť cukor na karamel, odoberieme z ohňa a cez sitko prilejeme kávovú zmes, vrátime na oheň a za stáleho miešania necháme stvrdnutý karamel rozpustiť. Trvá to asi 5 minút. Keď je kaša hladká, odoberieme z ohňa, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
-
7
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach prišľaháme kavovú zmes. Hotovo!
-
8
Mandľový krém: Mleté mandle zalejeme horúcim mliekom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po lyžiciach primiešame mandle. Hotovo!
-
9
Cesto vyklopíme z plechu, nožom orežeme okraje, ak sú prilepené o plech a nožnicami nastriháme aj s papierom na pečenie na 4 rovnaké pláty, moje mali šírku 10,5 cm.
-
10
A ideme skladať koláč. Z prvého platu stiahneme papier na pečenie a rovnomerne rozotrieme čokoládový krém. Z krému odložíme 5 PL na potretie vrchu a bokov koláča. Dáme na 20 minút do chladničky.
-
11
Na čokoládový krém uložíme ďalší plát cesta s papierom na vrchu, papier stiahneme a plát jemne pritlačíme a nanesieme kávový krém. Zase dáme na 20 minút do chladničky, uložíme tretí plat, stiahneme papier, pritlačíme a nanesieme mandľový krém. Položíme naň posledný plát cesta, stiahneme papier, jemne pritlačíme a dáme zase na 20 minút do chladničky.
-
12
Potom vrch koláča a boky potrieme odloženým čokoládovým krémom. Koláč som si dala na mriežku a poliala čokoládovou polevou.
-
13
Pôvodne som ho chcela ozdobiť ale prišlo mi zbytočné dávať naň ďalšie kalórie. Nakrájala som ho horúcim nožom na 8 trojuholníkov. V pôvodnom recepte bol nakrájaný na rezy.
Ja by som sa neovladla a nezostala by som pri jednom kusku ;-).
Presne to mi zislo na um. Na vynimocnu prilezitost ako stvoreny. Na kazdonedelny je kopec receptov, ale je treba aj poctivu cukrarcinu, aby sme nevysli z cviku.
@janger @zinnajdha to áno, je ťažké prestať ho jesť. Manžel o ňom toľko básnil že zajtra ho idem piecť znova 😁
@pivonka áno je to náročné a chápem, že nie pre každého je pečenie relax tak ako pre mňa, ale som si povedala, že niekoho možno inšpirujem aspoň krémami, možno niekomu sa zapáči len jeden z nich a urobí trojitú dávku 😀
Dakujem krásne 🤗