Orechový zákusok

Trio trojuholníky (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Je to kalorická bomba náročná na ingrediencie a čas, obsahuje veľa cukru, čokolády a orechov a po upečení na vás čaká kopec špinavého riadu, ale garantujem, že výsledok stojí za to.

8
porcií
20 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov, rozdelíme na 10 bielkov na cesto a do 2 misiek dáme po 5 žĺtkov na krémy.
  2. Začneme jednoduchým cestom. Bielky šľaháme so štipkou soli asi 30 sekúnd a začneme prisypávať po častiach cukor, prisypeme ho na 4-krát a nakoniec necháme ešte asi 5 minút šľahať. Vznikne tuhý sneh, do ktorého už len vareškou jemne primiešame mleté orechy, zase po častiach, aspoň na 3-krát a nakoniec už len strúhanku.
  3. Plech 42x32 cm vystelieme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Ja som piekla na 175 stupňov 20 minút, potom som rúru vypla a ešte ho tam 5 minút nechala. Pečieme do zlatista. Po vybratí necháme vychladnúť na plechu.
  4. Čokoládový krém: V miske žĺtky šľaháme s cukrom asi minútu, prilejeme mlieko a šľaháme ďalšie 2 minúty. Misku dáme nad paru (hrniec s vriacou vodou, voda sa nesmie dotýkať dna misky) a metličkou miešame, varíme 7 minút, pridáme nalámanú čokoládu a miešame ešte asi 2 minúty, kým sa roztopí. Misku odoberieme z vodného kúpeľa, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme mixérom do peny a po častiach primiešame čokoladovú zmes. Hotovo!
  5. Fotka krému pred roztopením čokolády.
  6. Kávovo-karamelový krém: Kávu zalejeme horúcou vodou (hneď si uvaríme jednu aj pre seba 😁). V miske vymiešame žĺtky s múkou a metličkou primiešame teplú kávu (pozor, kávu nemiešame mixérom, lebo sa nezbavíme peny!!!!! Hovorím z vlastnej skúsenosti 🙂). V hrnci necháme roztopiť cukor na karamel, odoberieme z ohňa a cez sitko prilejeme kávovú zmes, vrátime na oheň a za stáleho miešania necháme stvrdnutý karamel rozpustiť. Trvá to asi 5 minút. Keď je kaša hladká, odoberieme z ohňa, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a po lyžiciach prišľaháme kavovú zmes. Hotovo!
  8. Mandľový krém: Mleté mandle zalejeme horúcim mliekom. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a po lyžiciach primiešame mandle. Hotovo!
  9. Cesto vyklopíme z plechu, nožom orežeme okraje, ak sú prilepené o plech a nožnicami nastriháme aj s papierom na pečenie na 4 rovnaké pláty, moje mali šírku 10,5 cm.
  10. A ideme skladať koláč. Z prvého platu stiahneme papier na pečenie a rovnomerne rozotrieme čokoládový krém. Z krému odložíme 5 PL na potretie vrchu a bokov koláča. Dáme na 20 minút do chladničky.
  11. Na čokoládový krém uložíme ďalší plát cesta s papierom na vrchu, papier stiahneme a plát jemne pritlačíme a nanesieme kávový krém. Zase dáme na 20 minút do chladničky, uložíme tretí plat, stiahneme papier, pritlačíme a nanesieme mandľový krém. Položíme naň posledný plát cesta, stiahneme papier, jemne pritlačíme a dáme zase na 20 minút do chladničky.
  12. Potom vrch koláča a boky potrieme odloženým čokoládovým krémom. Koláč som si dala na mriežku a poliala čokoládovou polevou.
  13. Pôvodne som ho chcela ozdobiť ale prišlo mi zbytočné dávať naň ďalšie kalórie. Nakrájala som ho horúcim nožom na 8 trojuholníkov. V pôvodnom recepte bol nakrájaný na rezy.