Oprážaná ryba
Oprážaná ryba

Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. januára 2018
Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept)
Foto: sracz

„Prišiel na psa mráz, doskákal junáčik“! Sedemdesiat rokov som odolával chirurgickým zákrokom pri plnej anastézii na mojej „chabej“ telesnej stránke. … ale už došlo aj na mňa. 30. novembra a 1. decembra t. r. som s dôverou, na „rozrezávacom“ oddelení tunajšej nemocnice, na dva razy odovzdal tri svoje žlčníkové kamene s Ø 20 mm až do veľkosti golfovej loptičky. Bez následného násilia som prišiel na to, že človek bez jedla vydrží aj týždeň. Aj potom však je potrebné jesť s mierou, ľahko a pomenej.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
2 - 3 väčšie ks
12 - 15 ks
1 - 2 väčšie ks
Polenta:
250 ml
250 ml
1 štipka
250 ml
1 PL
Príloha:
2 - 3 PL
250 - 333 g
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do väčšej panvice som postupne uložil 2 PL masla, očistené a pokrájané karotky,

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájaný zväzok stonkového zeleru a

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    „mesiačiky“ veľkej červenej cibule, ktoré som po premiešaní

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    3´÷4´ podusil, prikryl

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    príslušnou pokrievkou a než sa zelenina udusí, išiel som skontrolovať, ako sa mi hoja moje štyri „dierky“ po laparoscopickom operačnom zákroku

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a takto sa to „šumňe“ zredukovalo aj bez podlievania, len pomocou vnútornej tekutiny jednotlivých druhov zeleniny

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    toto je zostava na polentu a

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    toto zas na tresku restovanú na masle

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    polentu som pripravil podobne ako ako môj obľúbený „buzagríz“; teda v rajnici som zmiešal po hrnčeku sladkého a kyslého mlieka, jemne posolil, nechal priviesť do varu a pomaly, počas priebežného miešania, do variacej sa mliečnej emulzie „jemným čúrkom“ vsypoval krupicu z bielej kukurice; svet by sa nezrútil, aj keby som bol použil zo žltej kukurice; tak ako „bábätkovskú” detskú krupicu, aj rekonvalescentovi „korunujeme“ polentu PL masla

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dozrel čas aj na tresku, ktorej filet som po jeho jemnom osolení a „oeMČeKovaní“ (pre začínajúcu obec Varecháčsku, je to môj výraz pre posypanie suroviny čerstvo mletým čiernym korením /čMČK/) orestoval na čistom horúcom masle, ktorým som ho počas restovania (2÷3´ na každej strane) pomocou PL polieval

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    nuž a po kompletizácii potom porcia na tanieri vyzerá takto! Tento rcp, pre rekonvalescentov, žlčnikárov, žaludkárov, dietárov, či diabetikov, som zrealizoval pod odborným vedením mojej krajšej a milšej ½, ktorá ho bola vyskúšala už na svojej sladkej mamke Nušte, B. P. a ja som sa stal poslušným následníkom v jej medicínskej praxi. Nesťažujem sa! Je to veľmi chutná vára, ktorú môžete servírovať prosto ako hlavné jedlo, alebo s rybou, či iným mäsom, restovaným však bez ťažkých tukov a obaľovaní!

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    je deň pred sviatkom Trojkráľovým a kvety mojej bazalička voňavej starostlivo navštevujú včielky robotnice! … kedy vlastne odpočívajú? Dobre sa pamätám na našeho Pána Učiteľa Ondreja Čisárika, kedy v rokoch 1954÷1959 pozorne zazimovával všetky úle v sade vtedajšej 7. ZDŠ pod šibenou horou v mojich milovaných rodných Košiciach.

    Treska na masle so zeleninovým šalátom a polentou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
kojeneckú froté ponožku som vyrobila na štedrý večer asi pred troma rokmi, odvtedy dávam pozor, akej značky mrazenú rybu kupujem. Minulý rok som mrazené rybie filé radšej uvarila a horúce na horúcom tanieri som ho poliala maslom. Posolili si ho sami, každý podľa svojej chuti. Toto nám všetkým vyhovuje a nie je ťažké.
Polentu som nezvykla robiť, nenašla som (doposiaľ) taký spôsob, ktorý by mi chutil. Tento sa mi pozdáva, ukladám ho a pripravím (zo žltej kukurice, inú nepoznám).