Káva so smotanou na plechu
Koláč k šálke dobrej kávy ako stvorený.
na 170 °C
Suroviny
Korpus kávový (na okrúhlu formu s priemerom 23 cm): | |
2 ks |
|
170 ml |
|
štipka |
|
80 ml uvarená silná (alebo podľa chuti) |
|
130 ml (14-16 %) |
|
65 g (alebo 60 ml oleja) |
|
330 ml |
|
1,5 PL |
|
1,5 KL |
|
Krém smotanový: | |
400 ml |
|
1 bal. (40 g) |
|
2-3 PL |
|
100 g |
|
Na posypanie: | |
|
|
Korpus kávový (na plech 28x18x6 cm): | |
3 ks |
|
1 hrnček (250 ml) |
|
štipka |
|
1/2 hrnčeka (silná uvarená podľa chuti) |
|
4/5 hrnčeka (200 ml) |
|
100 g (alebo 100 ml oleja) |
|
2 hrnčeky |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
Krém smotanový: | |
2 hrnčeky |
|
1,5 bal. (alebo smotana-vanilka) |
|
4-5 PL |
|
100-125 g |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Ja dnes pečiem v tortovej okrúhlej forme s priemerom 23 cm podľa môjho upraveného receptu.
-
2
Korpus: Celé vajcia s cukrom a štipkou soli vyšľahám do nadýchanej masy. Do vaječnej masy dolievam uvarenú vychladnutú kávu (ja som uvarila instantnú z 3 KL Tchibo Gold), pridám kyslú smotanu a to spolu vymiešam. Postupne primiešam rozpustené ochladené maslo. Teraz dosypem kakao s múkou a práškom do pečiva a dôkladne vymiešam šľahačom, aby sa suroviny spojili do cesta.
- 3
Hotové cesto vylejem do okrúhlej 23 cm tortovej formy. Dno plechu vopred vysteliem papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 170 stupňov pečiem cca 35-40 minút. Skontrolujem špajľou. Upečený korpus nechám vychladnúť.
- 4
Krém smotanový: Z mlieka, pudingu za stáleho miešania varím puding. Do vriaceho zamiešam zmäknuté kocky masla a nakoniec cukor. Horúci nalejem na korpus. Posypem kakaovým práškom. Primerane ochladený odložím ešte na 3-4 hodiny do chladničky.
Tiež kávový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu