Kávový zákusok
Kávový zákusok

Káva so smotanou na plechu

helena10 - bez fotkyhelena10, 1. marca 2025
Káva so smotanou na plechu
Foto: helena10

Koláč k šálke dobrej kávy ako stvorený.

35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus kávový (na okrúhlu formu s priemerom 23 cm):
2 ks
170 ml
štipka
80 ml uvarená silná (alebo podľa chuti)
130 ml (14-16 %)
65 g (alebo 60 ml oleja)
330 ml
1,5 PL
1,5 KL
Krém smotanový:
400 ml
1 bal. (40 g)
2-3 PL
100 g
Na posypanie:
Korpus kávový (na plech 28x18x6 cm):
3 ks
1 hrnček (250 ml)
štipka
1/2 hrnčeka (silná uvarená podľa chuti)
4/5 hrnčeka (200 ml)
100 g (alebo 100 ml oleja)
2 hrnčeky
2 KL
2 PL
Krém smotanový:
2 hrnčeky
1,5 bal. (alebo smotana-vanilka)
4-5 PL
100-125 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Ja dnes pečiem v tortovej okrúhlej forme s priemerom 23 cm podľa môjho upraveného receptu.

    Káva so smotanou na plechu - obrázok 1
  2. 2

    Korpus: Celé vajcia s cukrom a štipkou soli vyšľahám do nadýchanej masy. Do vaječnej masy dolievam uvarenú vychladnutú kávu (ja som uvarila instantnú z 3 KL Tchibo Gold), pridám kyslú smotanu a to spolu vymiešam. Postupne primiešam rozpustené ochladené maslo. Teraz dosypem kakao s múkou a práškom do pečiva a dôkladne vymiešam šľahačom, aby sa suroviny spojili do cesta.

  3. 3

    Hotové cesto vylejem do okrúhlej 23 cm tortovej formy. Dno plechu vopred vysteliem papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre na 170 stupňov pečiem cca 35-40 minút. Skontrolujem špajľou. Upečený korpus nechám vychladnúť.

  4. 4

    Krém smotanový: Z mlieka, pudingu za stáleho miešania varím puding. Do vriaceho zamiešam zmäknuté kocky masla a nakoniec cukor. Horúci nalejem na korpus. Posypem kakaovým práškom. Primerane ochladený odložím ešte na 3-4 hodiny do chladničky.

Diskusia k receptu