Trdelník na plechu

Trdelník na plechu (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Skalický trdelník celá naša rodina miluje. Ochutnala som už viacero verzií, ale musím konštatovať, že originál je iba jeden - ten Skalický. V Skalici sme mali možnosť vidieť priamo ako sa trdelníky pečú nad žeravou pahrebou na trdlách. Ale tento recept som jednoducho musela vyskúšať (inšpirácia z internetu) a bola som milo prekvapená - už cesto bolo po nakysnutí úžasné - voňavé od rumu a hebké. Chuťovo sa koláč čiastočne približuje originálu, hneď po upečení bol výborný - voňavý, jemný.

20-25
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ja som robila ručne, ale môžete použiť robot, či pekárničku. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 1 - 1,5 hodiny (ja si vyhrejem rúri na 40 °C, vypnem a nechám kysnúť prikryté v rúre, pokiaľ cesto nezdvojnásobí objem).
  2. Na pekáč dáme papier na pečenie, cesto a roztiahneme na celý plech. Ja som malým valčekom zľahka rozvaľkala priamo na pekáči. Necháme podkysnúť cca 10-15 minút, potrieme bielkom a posypeme posekanými vlašskými orechmi (zabudla som odfotiť), rukou ich jemne pritlačíme a pekáč vložíme do rúry zohriatej na 180 °C. Pečieme cca 20-25 minút.
  3. Ešte horúci koláč posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Po upečení je koláčik úžasný - voňavý, vláčny a nadýchaný ... a aj prudko žravý. Štvrtinu som zjedla ešte za tepla. A aj po vychladnutí je fajnový a voňavý. Nie je to úplne originál, ale určite stojí za vyskúšanie. Určite ho bude robiť častejšie. Po upečení som zabudla odfotiť, lebo sme mali doma frmol.