Tradičný ukrajinský boršč

zb1312 - fotkazb1312, 27. novembra 2012
Tradičný ukrajinský boršč
Foto: zb1312

Tento recept som po siahodlhom pátraní a prehováraní konečne vymámila od bývalej kolegyne, ktorej babička pochádzala z Ukrajiny. Príprava síce trvá dlho a je Zobraziť celý popisTento recept som po siahodlhom pátraní a prehováraní konečne vymámila od bývalej kolegyne, ktorej babička pochádzala z Ukrajiny. Príprava síce trvá dlho a je komplikovanejšia, ale spojenie všetkých chutí je úžasné a stojí to za to. Keď už ho robím tak vo veľkom, aspoň na 2 dni, takže cca 7 litrov.

15
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
500 g
500 g
500 g
500 g
250 g
250 g
250 g
1 konzerva
1 téglik
Dochucovadlá:




Postup

  1. 1

    Veľký hrniec 1: Hovädzie, bravčové a údené mäso nakrájame na menšie kocky a dáme variť. Keď sú všetky druhy mäsá mäkké, zcedíme ich a do vývaru dáme variť zemiaky a bobkový list. K uvareným zemiakom pridáme do vývaru na drobno nakrájanú hlávkovú kapustu.

  2. 2

    Hrniec 2... kým sa nám varí mäsko: Na bravčovej masti opečieme mrkvu, petržlen a cibuľu nakrájané na kocky. (ak zeleninu nastrúhate, stratí chuť príliš rýchlo a nebude ju tam správne cítiť). Po zmäknutí pridáme cviklu, mčk a pasírované paradajky. Všetko spolu podusíme do mäkka.

  3. 3

    Veľký Hrniec 1: Po zmäknutí kapusty prilejeme do pôvodného mäsového vývaru hotovú zeleninovo - cviklovú zmes a uvarené mäso. Pridáme 2-3 nastrúhané strúčiky cesnaku a všetko spolu povaríme 10 - 15 minút.

  4. 4

    Je veľmi dôležité dodržať oddelené a postupné varenie surovín a taktiež maximálnu dobu varenia už úplne zmiešanej polievočky aby sa nám chute spojili ale zároveň aby žiadna nezačala dominovať. Už naloženú polievku ozdobíme a dochutíme 1 PL kyslej smotany.

Diskusia k receptu

radulienka
Super recept, takto sme ho doma varievali a bolo to unoňuňo, najbližšie navarím, vďaka za recept...
1x alda
jozka2
Ulozila som si tvoj recept do KK,ale ja mam od riadtelky hotela tiez z Ukrajiny,nepamatam z ktoreho mesta je trochu iny,priprava zdlhava,celkovy efekt uzasny,raz ho tu dam,len ja nemam cas na fotenie preto ani nepridavam recepty.
baculata
Receptu som sa velmi potesila,raz velmi narýchlo mi ukr.žena vysvetlovala postup varenia boršču a tento Tvoj rcp mi ho pripomína, len prosím bod č. 2 pridáme 500 g cvikly a to tiež na kocečky? a pridáme paradajky pasírované, možem dat domáci rajč.pretlak? a kolko.Dakujem za odpoved.
rulik
ja si cviklu pred tým uvarím tak skoro domäkka a potom nakrájam na rezančeky a tak dávam na zeleninku podusiť, a tie pasírované paradajky=tie tomu dajú aj trochu tej paradajkovej arómy,pretlak je tiež dobrý,častejšie používam pretlak hlavne v zime lebo tie paradajky sú aké sú
oldomachac
uz som aj ja niekde cital, ze borsc sa ma varit v niekolkych hrncoch, vtedy je najlepsi, v nasej rodine sa ,,pokusam varit tuto vydatnu a chutnu polievku podla roznych receptou,, pomerne casto, ale co som sa poucil z vlastnych skusenosti, tak klasika, az to tak mozem nazvat, je naj..... a to: dva druhy masa H+B na kocky, vsetka korenova zelenina ocistena a len tak cela, zemiaky na kocky, cerstva biela kapusta nahrubo nastruhana, sol, cierne korenie, vavrin, do zlatova na masti usmazena cibula, to mam zo Slovenskej ludovej kucharky z 1939 roku ( ta doda polievke zvlastnu nezamenitelnu chut) a hlavne cvikla(ja pouzivam nakladanu, vlastnu vyrobu, tzv. pickles) ta je totiz - TOP ingrediencia tejto polievky a varim do makka, samozrejme, ze nepohadzem vsetko naraz do hrnca, ale postupne ako sa rozne druhy uvaria, do taniera ozdoba, kysla smotana aspon 16%, lyzica musi v polievke stat sama, tot vsio a prajem vsetkym dobru chut,
kluko
Receptov na borsc je na Ukrajine a v Rusku ako u nas na gulas. Kazdy ma nejaky svoj bonbonik na vylepsenie.. Hlavne je dat cviklu do borsca az tesne pre koncom varenia. Potom bude mat peknu, cervenu farbu.
irenaw
ja ho mám tak rada, ale tak sa mi do neho nechce pustiť. nevymeníš hrniec boršču za tortu podľa vlastného výberu?
tiginko
som rada za tento recept, boršč máme veľmi radi, ale nikdy som ho ešte nevarila. Zatiaľ som len okukávala recepty a tento sa mi zdá ten pravý orechový. Takže ďakujem a ukladám....
babidka
Tych tradicnych a originalnych receptov je tolko - asi kolko dedin a kucharov je na Ukrajine :-) Mam priatelku Ukrajinku a ta do borscu dava iba kosti z chrbta a nikdy nedava udene maso . A dalsiu co nedava maso vobec . Tento tvoj je taky krasne bohaty a syty - urcite pochadza z bohatsej oblasti . Ja nie som velmi na taketo jedla ale manzelovi to varievam , takze tentoraz mu urobim takyto a urcite budem pochvalena :-))))))
rajnica
nepochybujem, že je to dobrý recept, najmä na chalupu
ale na boršč,a už vôbec nie ukrajinský a ešte k tomu tradičný, sa to ani nepodobá, naozaj
rea1
@iren , ja vymením, ja, ja! :-) môj frajer bol ukrajinec a keď sme občas navštívili jeho mamu, tak vždy navarila boršču taký hrnčisko, aký som ešte nevidela. vraj aby bolo čo zohrievať na druhý (a koľkokrát aj na tretí deň). tiež doňho dávala aj kosti, vraj pre chuť, ale údené nie. a cviklu zaváranú, aj s nálevom. potajomky sme potom cestou domov pašovali dve konvičky plné boršču. obávam sa, že keby nám na to boli prišli colníci, tak nám ho zožerú. frajer je už na pravde božej ale boršč podľa jej receptu robievam pravidelne a dosť často. a tiež toľko, aby ho bolo aspoň na 2 dni.
zb1312
Ďakujem za uznanie :-) K výhodnej ponuke na výmenu len toľko, že ak už by mi raz zavoňal v kuchyni, nevzdám sa ho za nič na svete ;-) Budete sa musieť obetovať pre dobro chuťových pohárikov a tie vám vďačné určite budú.
zb1312
Ďakujem za tvoj názor rajnica a veľmi by ma potešilo ak by si sa s nami podelil o recept na ukrajinský a ešte k tomu tradičný boršč. Ja síce chalupu nemám, ale pokúsim sa ho úspešne ukuchtiť doma. Slavošovce sú k Ukrajine rozhodne bližšie ako Bratislava, takže si určite nechám poradiť.
1x kimlo
bendix
@zb1312 nenechaj sa odradit mudrcmi co vedia aky je tradicny ukrajinsky borsc zazil som to aj ja. Ukrajinci tam daju co maju a je im sum a fuk ci je tradicny vsetci ho robia po svojom aj ja a nie som ukrajinec. Cau a vela zdaru.
dandulka
Ukladám si tvoj recept. Ja som ho tiež jedla raz od ruskej ženy, veľmi mi chutil, len vtedy ma nezaujímalo, ako sa varí mala som asi 16r. Ďakujem za podrobný postup .
zb1312
@bendix Neboj, nebudem sa týmto trápiť, tento recept som robila a uchvátil ma, takže moje svedomie je čisté. :-) Dlho som hľadala recept na bohatý a chutný boršč a za tento po kolegyninej babičke som bola veľmi vďačná. Údajne ho tak varia v rodine už dlhé roky, takže je podľa mňa aj tradičný. Pekný deň ;-)
zb1312
@klaura Ďakujem za inšpiráciu. Ten tvoj je obohatený o fazuľu, ktorú máme radi a tá vychytávka s vajíčkom ma fakt zaujala. Myslím, že ho čoskoro vyskúšam. Ak sa podarí tak na budúci víkend :-)
zb1312
@dandulka nemáš za čo :-) Určite sa podarí, ak už sa na tú prplačku odhodláš.
jozka2
ja sa s vami stavim,ze kazdy borsc vareny s laskou je ten pravy original pre toho kto ho vari,lebo tam niet co pokazit,ak je spravne dochuteny kazdy je uzasny,ja mam prave ten s fazulou,ale velke zelene bobky a cerstvej aebo mrazenej fazule,takze nech nikto nikoho nekritizuje lebo kolko kucharov tolko chuti.
profesor
Poznám varievam,ale v 10 litrovom hrnci a to len pre seba!!!!!
Velmi chutné!!!!!!!
verlen
Recept som vyskusala, varila som ho ale z polovicnej davky. Namiesto udeneho masa som pouzila udene rebra. Masa som tiez varila v tlakovom hrnci ca 1 hodinu. Vysledok je excelentny, farba nadherne cervena. Vrelo odporucam. Ja ho budem varit aj v buducnosti.
adamadela
Super,teraz som ho dokončil variť a je perfiš,nám templárom chutí naozaj dobre.
pablito
Tak som vyskúšal a je výborný.Len nabudúce musím znížiť dávku o polovicu,lebo u nás som na boršč sám a 7 l je na mňa trochu veľa:))
qaroh
A soľ? Netreba, alebo podľa chuti?
sosanaaa
Tak tento recept som si vybrala, lebo je tam aj dosť mäska a prišiel mi podľa ingrediencií fajn. Tak som sa na to jednu sobotu dala - s mamou - teda ona hlavne pozorovala




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia