Tradičný ukrajinský boršč
Autor receptu: zb1312
Tento recept som po siahodlhom pátraní a prehováraní konečne vymámila od bývalej
kolegyne, ktorej babička pochádzala z Ukrajiny. Príprava síce trvá dlho a je
komplikovanejšia, ale spojenie všetkých chutí je úžasné a stojí to za to.
Keď už ho robím tak vo veľkom, aspoň na 2 dni, takže cca 7 litrov.
15 porcií |
60 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Veľký hrniec 1:
Hovädzie, bravčové a údené mäso nakrájame na menšie kocky a dáme variť. Keď sú všetky druhy mäsá mäkké, zcedíme ich a do vývaru dáme variť zemiaky a bobkový list.
K uvareným zemiakom pridáme do vývaru na drobno nakrájanú hlávkovú kapustu.
- Hrniec 2... kým sa nám varí mäsko:
Na bravčovej masti opečieme mrkvu, petržlen a cibuľu nakrájané na kocky. (ak zeleninu nastrúhate, stratí chuť príliš rýchlo a nebude ju tam správne cítiť). Po zmäknutí pridáme cviklu, mčk a pasírované paradajky. Všetko spolu podusíme do mäkka.
- Veľký Hrniec 1:
Po zmäknutí kapusty prilejeme do pôvodného mäsového vývaru hotovú zeleninovo - cviklovú zmes a uvarené mäso.
Pridáme 2-3 nastrúhané strúčiky cesnaku a všetko spolu povaríme 10 - 15 minút.
- Je veľmi dôležité dodržať oddelené a postupné varenie surovín a taktiež maximálnu dobu varenia už úplne zmiešanej polievočky aby sa nám chute spojili ale zároveň aby žiadna nezačala dominovať.
Už naloženú polievku ozdobíme a dochutíme 1 PL kyslej smotany.