Tradičný ukrajinský boršč

Autor receptu: zb1312

Tento recept som po siahodlhom pátraní a prehováraní konečne vymámila od bývalej kolegyne, ktorej babička pochádzala z Ukrajiny. Príprava síce trvá dlho a je komplikovanejšia, ale spojenie všetkých chutí je úžasné a stojí to za to. Keď už ho robím tak vo veľkom, aspoň na 2 dni, takže cca 7 litrov.

15
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Veľký hrniec 1: Hovädzie, bravčové a údené mäso nakrájame na menšie kocky a dáme variť. Keď sú všetky druhy mäsá mäkké, zcedíme ich a do vývaru dáme variť zemiaky a bobkový list. K uvareným zemiakom pridáme do vývaru na drobno nakrájanú hlávkovú kapustu.
  2. Hrniec 2... kým sa nám varí mäsko: Na bravčovej masti opečieme mrkvu, petržlen a cibuľu nakrájané na kocky. (ak zeleninu nastrúhate, stratí chuť príliš rýchlo a nebude ju tam správne cítiť). Po zmäknutí pridáme cviklu, mčk a pasírované paradajky. Všetko spolu podusíme do mäkka.
  3. Veľký Hrniec 1: Po zmäknutí kapusty prilejeme do pôvodného mäsového vývaru hotovú zeleninovo - cviklovú zmes a uvarené mäso. Pridáme 2-3 nastrúhané strúčiky cesnaku a všetko spolu povaríme 10 - 15 minút.
  4. Je veľmi dôležité dodržať oddelené a postupné varenie surovín a taktiež maximálnu dobu varenia už úplne zmiešanej polievočky aby sa nám chute spojili ale zároveň aby žiadna nezačala dominovať. Už naloženú polievku ozdobíme a dochutíme 1 PL kyslej smotany.