Medový krémeš
Medový krémeš

Tradičný medový krémeš fotorecept

martin2002 - fotkamartin2002, 7. mája 2017

Dnes opäť na želanie môjho ocina. Ale myslel som si, že z lístkového cesta sa to bude lámať. Tak som urobil toto cesto. Celkom to ide, ale treba to vaľkať na plechu. Zákusok je fantastický. Veď uvidíte sami.

8-10
porcií
200 minút
príprava
5-7 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
100 g
1 PL (lesný, agátový...)
2 ks
1 ČL
50 g
Plnka I:
1 l 1,5 %-né
2 bal
3 PL
150 g
1 bal
1 ks
2 ks
Plnka II:
500 ml 33 %-ná
2 bal
Čokoládová poleva:
100 g
100 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto, t.j.: múka, práškový cukor, med, Palmarin, vajíčka, sóda bikarbóna.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto si pripravíme tak, že všetky prísady spolu zmiešame.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiesené cesto si preložíme na dosku.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si vymiesime a vyformujeme do bochníka. Dáme na pomúčený tanier a necháme v chladničke asi 1/4 hod.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si 1. plnku a to tak, že: 1/2 l mlieka si dáme do hrnca, pridáme 3 PL hrubej múky, 2 žĺtky a 15 dkg kryšt.cukru. V miske si zmiešame opäť 1/2 l mlieka s dvoma balíčkami Zlatého klasu a vanilkový cukor. Spolu zmiešame a pridáme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme za občasného miešanie vychladnúť.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnka 2: Pripravíme si 2 šľahačky a 2 sáčky Smetafixu.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko si dáme do mixéra a ideme šľahať.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šľaháme poriadne do tuha.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po asi 1/4 hod. si cesto rozdelíme na dve časti. Každú jednu PORIADNE!!!!!!!! pomúčime a vyvaľkáme iba čiastočne. Treba do už dovaľkať na obrátenej strane plechu. Inak sa to trhá!!!. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 5-7min. Ide to rýchlo.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení...

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Tak a tu už máme upečené oba pláty.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Neľakajte sa, keď sa vám nejaký plát zlomí alebo pukne, tými plnkami sa to pospája. Žiaľbohu, je to veľmi krehké cesto. Necháme ich vychladnúť. Tak a ideme na plnku 1: do hustej a vychladnutej kaše pridáme nakrájanú Heliu a celé to zmixujeme, keď chcete môžete pridať aj trochu rumu.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tak, teraz si na prvý plát cesta dáme zmiešanú vanilkovú plnku.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na prvú plnku dáme vychladenú tuhú šľahačku.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Celé to pekne zahladíme...

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Na obe plnky jemne priložíme druhý plát cesta, tou krajšou stranou na vrch.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Plát si polejeme roztopenou čokoládovou polevou nad parou z Cery a čokolády na varenie. Zahladíme a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Keď ideme krájať, tak nožíkom namočeným vo vriacej vode urobíme jemné zárezy na kocky /6x6 cm/ a až potom krájame, pretože zákusok je ešte krehký. Najlepšie je ho pripraviť večer a ráno krájať alebo naopak, pretože tie pláty sú už potom mäkké a nasiaknuté plnkami.

    Tradičný medový krémeš (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Tak, po toľkej práci vám prajem Dobrú chuť. Zákusok je fakt super. Pochutnajte si.

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Poznám ho,je výborný.Môžem len odporúčať.Ja ho mám pod názvom Slovenský krémeš.Len manželovy musím dať do cesta menej medu,ináč by ho nejedol:-) 5*
@Torticka (7.5.2017 20:43)
ja viem, ze tam ide aj olej, aby sa aj lepsie poleva krajala, predsa olej nezaschne, ale v pohároch som mal vzdy polevy co mi ostali z cery a cokolady na varenie. Dakujem vam za radu a komentar:D
to sa naozaj nikto z vas nevie alebo nechce ozvat a poradit,aby tu umelu vazelinu nahradil maslom.vsak tie transmastne kyseliny doslova zamoruju organizmus,nakolko ho nevie spracovat.a o chuti ani nehovorim.
Pekne sa ti podaril ten krémeš, alebo krémovník, pekne vypadá, je to kombinácia viacerých, zdá sa..... 5*
@Jozka2 , toto nie je Francúzsky, ten sa robí z lístkového cesta a aj krém je iný.......

Pridaj komentár k receptu: