Medový krémeš
Tradičný medový krémeš (fotorecept)
Autor receptu: martin2002
Dnes opäť na želanie môjho ocina. Ale myslel som si, že z lístkového cesta sa to bude lámať. Tak som urobil toto cesto. Celkom to ide, ale treba to vaľkať na plechu. Zákusok je fantastický. Veď uvidíte sami.
8-10 porcií |
200 minút príprava |
5-7 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto, t.j.: múka, práškový cukor, med, Palmarin, vajíčka, sóda bikarbóna.
- Cesto si pripravíme tak, že všetky prísady spolu zmiešame.
- Zmiesené cesto si preložíme na dosku.
- Cesto si vymiesime a vyformujeme do bochníka. Dáme na pomúčený tanier a necháme v chladničke asi 1/4 hod.
- Pripravíme si 1. plnku a to tak, že: 1/2 l mlieka si dáme do hrnca, pridáme 3 PL hrubej múky, 2 žĺtky a 15 dkg kryšt.cukru. V miske si zmiešame opäť 1/2 l mlieka s dvoma balíčkami Zlatého klasu a vanilkový cukor. Spolu zmiešame a pridáme do vriaceho mlieka. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme za občasného miešanie vychladnúť.
- Plnka 2: Pripravíme si 2 šľahačky a 2 sáčky Smetafixu.
- Všetko si dáme do mixéra a ideme šľahať.
- Šľaháme poriadne do tuha.
- Po asi 1/4 hod. si cesto rozdelíme na dve časti. Každú jednu PORIADNE!!!!!!!! pomúčime a vyvaľkáme iba čiastočne. Treba do už dovaľkať na obrátenej strane plechu. Inak sa to trhá!!!. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C asi 5-7min. Ide to rýchlo.
- Po upečení...
- Tak a tu už máme upečené oba pláty.
- Neľakajte sa, keď sa vám nejaký plát zlomí alebo pukne, tými plnkami sa to pospája. Žiaľbohu, je to veľmi krehké cesto. Necháme ich vychladnúť. Tak a ideme na plnku 1: do hustej a vychladnutej kaše pridáme nakrájanú Heliu a celé to zmixujeme, keď chcete môžete pridať aj trochu rumu.
- Tak, teraz si na prvý plát cesta dáme zmiešanú vanilkovú plnku.
- Na prvú plnku dáme vychladenú tuhú šľahačku.
- Celé to pekne zahladíme...
- Na obe plnky jemne priložíme druhý plát cesta, tou krajšou stranou na vrch.
- Plát si polejeme roztopenou čokoládovou polevou nad parou z Cery a čokolády na varenie. Zahladíme a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny. Keď ideme krájať, tak nožíkom namočeným vo vriacej vode urobíme jemné zárezy na kocky /6x6 cm/ a až potom krájame, pretože zákusok je ešte krehký. Najlepšie je ho pripraviť večer a ráno krájať alebo naopak, pretože tie pláty sú už potom mäkké a nasiaknuté plnkami.
- Tak, po toľkej práci vám prajem Dobrú chuť. Zákusok je fakt super. Pochutnajte si.