Medový krémeš
Medový krémeš

Torta medový krémeš

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 23. novembra 2022
Torta medový krémeš
Foto: Jana Štrbková

Kto má rád medový krémeš, tejto torte neodolá.

2 torty/1 plech
porcie
50 (+ chladenie) minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
300 g
100 g
1 PL
2 ks
2 PL
1 ČL
50 g
Na pudingovú plnku:
200 g
150 g
1 l
2 ks
4 PL
2 bal.
1/4 ČL mletá
2 PL
Na šľahačku:
500 ml (33 %)
1 bal.
Na vymastenie formy:
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Zo všetkých prísad na cesto rukami vymiesime polotuhé cesto. Aby sa s cestom dobre pracovalo, môžeme ho zabaliť do potravinovej fólie a odložiť na hodinu do chladničky. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a z každého kúska vyrežeme podľa tortových foriem 4 kruhy. Ak nechceme mať krémeš v tvare torty, rozvaľkáme cesto na dva pláty veľkosti plechu. Zo zvyšného cesta môžeme vykrojiť medovníčky.

  2. 2

    Pláty položíme na plechy otočené hore dnom, ktoré sme vymastili a vysypali múkou. Dva pláty, ktorú budú navrchu tortičiek precízne narežeme na rezy (trojuholníky), aby sa nám torta lepšie krájala. Ak pečieme krémeš na plechu, jeden plát nakrájame do tvaru kociek. Spodný plát zostane v celku a dáme ho piecť rovnakým spôsobom.

  3. 3

    Pláty pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Ak pečieme pláty spolu, nastavme si teplovzdušný režim. Po upečení ich necháme na mriežke vychladnúť.

  4. 4

    Pripravíme pudingovú plnku. Do mlieka rozšľaháme žĺtky, preosiatu múku a vanilkový pudingový prášok. Všetko v hrnci uvaríme na puding, ktorý necháme za stáleho miešania vychladnúť.

  5. 5

    Dohladka vymiešame maslo a práškový cukor, mletú vanilku, postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý puding, nakoniec primiešame rum.

  6. 6

    Spodné upečené cestá zatvoríme do dvoch maslom vymastených tortových foriem. Rozotrieme pudingový krém. Asi pätinu krému si odložíme na dozdobenie tort.

  7. 7

    Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha. Aby šľahačka lepšie držala tvar, môžeme ju vyšľahať s 2 PL mascarpone. Šľahačku rozotrieme na pudingový krém a prikryjeme druhým plátom, ktorý sme si pred pečením narezali. Torty odložíme do chladničky aspoň na hodinku stuhnúť, najlepšie však je, keď postoja v chladničke 12 hodín.

  8. 8

    Pred podávaním ozdobíme zvyšným krémom a posypeme drvenými kakaovými bôbmi.

Diskusia k receptu