Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň fotorecept
Skôr je to recept na ten rezeň ale slovosledom sa mi to viac páčilo takto :) Zaujal ma recept na mletý rezeň zo stránky Zobraziť celý popisSkôr je to recept na ten rezeň ale slovosledom sa mi to viac páčilo takto :) Zaujal ma recept na mletý rezeň zo stránky Tescoma s chutí, keďže kombinoval čerstvé mleté mäso, údené mäso, syr plus ďalšie nie celkom tradičné ingrediencie. A náhoda chcela, že som práve dostala dve tašky čerstvého kôpru, hneď ma napadlo to skombinovať.
Suroviny
| 400 g |  | 
| 100 g |  | 
| 200 g |  | 
| 200 ml |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| podľa chuti |  | 
| Na obalenie: | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| Na smotanovo-kôprové zemiaky: | |
| 5 - 6 ks |  | 
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
|  | |
| podľa potreby |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Pripravené suroviny na smotanovo-kôprový zemiakový prívarok. Zemiaky dáme variť tesne zaliate vodou s bobkovým listom a soľou. Ďalší postup, myslím, ani nie je potrebný, ale pre začiatočníkov uvediem v závere :)   
- 
                                                    2
                                                    Suroviny na mleté rezne.   
- 
                                                    3
                                                    Zmiešame suroviny na rezne: mleté mäso, údené mäso pokrájané na kocky (mala som údenú krkovičku), postrúhaný syr, muškátový oriešok, citrónovú kôru, dochutíme soľou, MČK, bylinkami, dala som kôpor, keď už - tak už :) a prilejeme cca 2 dl mlieka. Poctivo rukami spracúvame zo 5 minút, napodiv, veľmi rýchlo to nadobudne kompaktný tvar. Dáme chladiť do chladničky na cca 20 minút.   
- 
                                                    4
                                                    Po vybratí z chladničky hmotu znovu prepracujeme a vlhkými rukami tvoríme gule, ktoré roztľapkáme na tvar hrubšieho rezňa. Obaľujeme v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Ja tradične do vajíčok pridávam miesto mlieka svetlé pivo. Obal je chutnejší, krehký a nadýchaný. Pomaly vypražíme v dostatočnom množstve masti alebo oleja dozlatista. Dala som olej aj masť.   
- 
                                                    5
                                                    Vyprážame pozvoľna z jednej strany..   
- 
                                                    6
                                                    .. a z druhej dozlatista.   
- 
                                                    7
                                                    Prebytočný tuk dávame odsať na servítku, ja ukladám na krajce chleba, je to spoľahlivé a osvedčilo sa mi to viac ako servítky. Chápem, že vyprážanie ako spôsob prípravy nie je práve najzdravšie, kľudne môžete rezne jednotlivo alebo aj celú hmotu v celku upiecť v rúre.   
- 
                                                    8
                                                    Medzitým som už finišovala so zemiakovou omáčkou, môžem uviesť ako ju robím ja. Keď už sa zemiaky uvarili domäkka, zmiešala som sladkú smotanu a mlieko v pomere 1:1, pridala 3 PL hladkej múky a urobila zátrepku. Pomaly cez sitko za stáleho miešania vlejeme k zemiakom, chvíľku povaríme do zhustnutia, to je všetko. Ochutnáme, dosolíme, dokoreníme, okyslíme. Nebojte sa pridať ocot, resp. citrónovú šťavu do horúcej mliečnej polievky. Ja to robím stále a nikdy sa mi nezrazila.. a síce nasledovne: do veľkej naberačky naberiem horúcu polievku, do nej pridám ocot, v tomto prípade citrónovú šťavu, dobre rozmiešam a vlejem do ostatnej polievky.   
- 
                                                    9
                                                    Premiešame, pridáme voňavý kôpor.   
- 
                                                    10
                                                    Tu je detail, že je naozaj krásne hladká a krémová.   
- 
                                                    11
                                                    Už som len naložila tú smotanovú dobrotu na tanier a do nej posadila voňavé rezne. Syn sa trikrát otočil, kedy to už bude, no vône to boli neskutočné. S chlebíkom alebo aj bez, ako sa páči, ak skúsite, iste si pochutíte.   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
                                                        
                                                     
 


Ovsem jen o recept :-) :-) :-)
a tie houby? :)) nie su houby jako houby, nahodou take houby s voctem :))
dumám..:čo zajtra variť..??
už som si istá:na toto si všetko chystám..len čerstvý kôpor chýba..no vo februári žiadna predsa chyba..!!bude mrazený..môj muž zajtra okolo 13tej určite bude natiahnutý na diváne kukať telku blažený..:-)
ved aj ja mam mrazeny, @radost , no nepises varila-nevarila, chutilo-nechutilo? verim, ze chutilo, vy mate tie hodinky presne :)
nestíham..dneska tu kopec hladných ľudí mám...:-)
ten mletý rezeň super-bude opakovačka..zemiaky robievam..teda poznám..
miesto mlieka smotana-bola načatá..ten syr-super..bolo ti to šťavnaté dlhooooo..dojedli sme s dedkom skro po týždni a furt dobré...
ži si dobre..dievčatko..:-)
heh,, no ja sa tesim dupľovane,, uzite si to, zvladnes toooooo :)