Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa

Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou fotorecept

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 15. októbra 2022
Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept)
Foto: Kulinární studio MAFRA

Pustite sa spolu s naším podrobným obrázkovým postupom do prípravy výbornej ťahanej štrúdle. Naplníme ju šťavnatými jablkami a posypeme škoricou.

16 ks
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
 štipka
2 ks
120 ml vlažná
1 PL
Na plnku:
600 g (kyslasté)
1/2 ks
60 g
50 g
1 bal.
2 ČL
50 g
Na potretie:
50 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny, mali by mať rovnakú izbovú teplotu, preto ich aspoň hodinu vopred vyložíme na pracovnú dosku. Voda má byť vlažná.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky v miske rozmiešame.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku zmiešame so štipkou soli, prisypeme k žĺtkom, prilejeme vlažnú vodu zmiešanú s octom. Vypracujeme cesto.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho pri izbovej teplote 30 minút odpočívať.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jablká nakrájame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Posypeme kryštálovým aj vanilkovým cukrom, škoricou a hrozienkami a premiešame.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na pomúčenej plachte alebo bavlnenej utierke cesto rozvaľkáme na tenký plát, prikryjeme nahriatou utierkou a necháme 15 minút odpočívať. Potom ho chrbtami rúk naťahujeme na takmer priehľadný plát s rozmermi asi 60x50 cm.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plát cesta potrieme časťou rozpusteného masla. Maslo má byť vlažné.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Približne polovicu cesta posypeme strúhankou z detských piškót.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravenú jablkovú plnku rovnomerne rozložíme na časť cesta.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Okraje cesta preložíme, aby náplň počas pečenia nevytiekla.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pomocou utierky zavinieme. Štrúdľu preložíme na vymastený plech a potrieme zvyšným maslom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút. Počas pečenia povrch dvakrát potrieme rozpusteným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Tradičná ťahaná štrúdľa s jablkami a so škoricou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

haji
Toto se musí umět. Maminka dávala tuk i do samotného těsta. Krásná práce, servis, foto i skvělá chuť! Obdivuji sítko na cukr, takové vidím prvně.
marienka44
@haji (16.10.2022 16:40)

Aj ja mám v recepte z kuch. knihy do cesta pridať masť (veľkosť ako orech). Recept z Burdy hovorí 1 PL oleja. Soľ patrí do vlažnej vody. Inak dobre, aj ja robievam. Teraz som po operácii pravého ramena, pešenie musí ísť bokom. :-(
haji
@marienka44 (16.10.2022 17:00)
Přeji rychlou rekonvalescenci i rehabilitaci a brzké uzdravení ramene!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia