Jablková štrúdľa s mandľovou strúhankou
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, 30. septembra 2024
Foto: Shutterstock
Šťavnatý čas jabĺčok v lákavej a chutnej podobe.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 bal. |
|
1,5 kg |
|
80-100 g (podľa chuti) |
|
4 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mandľová strúhanka: | |
3 PL mleté |
|
100 g |
|
3 PL |
|
Na potieranie: | |
200 g |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto buď pripravíme sami alebo kúpime hotové. Hrozienka namočíme do rumu.
- 2
Na mandľovú strúhanku zohrejeme maslo na panvici, kým nezačne bublať. Pridáme strúhanku a pomaly ju smažíme na miernom ohni dozlatista. Ku koncu vmiešame mleté mandle, rýchlo ich opečieme a stiahneme z ohňa.
- 3
Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom v závislosti od kyslosti jabĺk pridáme primerané množstvo cukru, mleté klinčeky a škoricu. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme maslom.
- 4
Na papieri na pečenie rozložíme štrúdľové cesto. Na polovicu cesta rozdelíme mandľovú strúhanku. Na ňu navrstvíme jablká a hrozienka. Zvyšný povrch cesta hojne potrieme rozpusteným maslom, okraje po stranách zahneme a závin zrolujeme.
- 5
Konce dobre uzavrieme a štrúdľu pomocou papiera na pečenie prenesieme na plech.
- 6
Potrieme rozpusteným maslom a pečieme dozlatista (40–50 minút). Hotovú štrúdľu vyberieme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj so zmrzlinou alebo s pudingom.
Tiež jablková štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu