Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa

Jablková štrúdľa s mandľovou strúhankou

Jarmila Horváthová
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, dnes 16:00
Jablková štrúdľa s mandľovou strúhankou
Foto: Shutterstock

Šťavnatý čas jabĺčok v lákavej a chutnej podobe.

6
porcií
20 minút
príprava
40-50 minút
na 170 °C

Suroviny

1 bal.
1,5 kg
80-100 g (podľa chuti)
4 PL
Mandľová strúhanka:
3 PL mleté
100 g
3 PL
Na potieranie:
200 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Cesto buď pripravíme sami alebo kúpime hotové. Hrozienka namočíme do rumu.

  2. 2

    Na mandľovú strúhanku zohrejeme maslo na panvici, kým nezačne bublať. Pridáme strúhanku a pomaly ju smažíme na miernom ohni dozlatista. Ku koncu vmiešame mleté mandle, rýchlo ich opečieme a stiahneme z ohňa.

  3. 3

    Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a ihneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Potom v závislosti od kyslosti jabĺk pridáme primerané množstvo cukru, mleté klinčeky a škoricu. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme maslom.

  4. 4

    Na papieri na pečenie rozložíme štrúdľové cesto. Na polovicu cesta rozdelíme mandľovú strúhanku. Na ňu navrstvíme jablká a hrozienka. Zvyšný povrch cesta hojne potrieme rozpusteným maslom, okraje po stranách zahneme a závin zrolujeme.

  5. 5

    Konce dobre uzavrieme a štrúdľu pomocou papiera na pečenie prenesieme na plech.

  6. 6

    Potrieme rozpusteným maslom a pečieme dozlatista (40–50 minút). Hotovú štrúdľu vyberieme, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať aj so zmrzlinou alebo s pudingom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia