V japonsku vyprazaju skoro vsetku zeleninu nie len karfiol a sampiony. Takze vyprazana japonska zelenina, cibula, biela redkvicka, zlta paprika, mrkva , spargla a spenatove Zobraziť celý popisV japonsku vyprazaju skoro vsetku zeleninu nie len karfiol a sampiony. Takze vyprazana japonska zelenina, cibula, biela redkvicka, zlta paprika, mrkva , spargla a spenatove listky.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Je to pomerne jednoduchy recept ale na druhej strane velmi zlozity lebo clovek rozmysla tradicne slovensky o vyprazani a trojobale a v tomto pripade musi zabudnut na vsetky tradicne principy slovenskeho vyprazania. Tempura funguje na principe velmi rozdielnych teplot.Takze zelenina a obal je ladovo studeny a sa ponori do horuceho oleja.Vysledok by mala byt oprazena zelenina ale nenasiaknuta olejom. Obal : Nie je slovensky trojobal ale len muka voda a vajicko vsetko musi byt studene. je vela teorii s vajickom bez ( bez vajicka sa tvrdi ze je chrumkavejsia), ja som pouzil dve studene zltka na miesto vody som pridaval ladovu bublavu mineralku do zmesky pol a pol ladova hladka muka a ladova kukuricna muka. 1: obal premiesajte rychlo , nemal byt vypracovany hladky, ( to vytvara bubliny ) 2-obal je velmi riedky -tekuty 3-musi byt stale studeny ( dobre je ho po premiesani strcit na chvilu do ladnicky) 4-musi byt cerstvy 5-daktory kuchari si davaju obalovu misku do druhej misky s ladovou vodou.
- 2
Zelenina, tak isto z ladnicky ladova nakrajana na mensie kusky vypraza sa surova jedine spargla sa ponori na cca 1-2 minuty podla velkosti do vriacej vody a prudko ochladi. Dakto pomukuje zeleninu pred obalovanim.Ja som ju papierovou utierkou vysusil.
- 3
Vyprazanie: do horuceho oleja cca 170 -180 stupnov vlozime lahko obalenu zeleninu , nedame vela naraz aby nam olej nevychladol a a zelenina by sa nasiakla olejom.Zo zeleniny opadavaju kusky obalu ktore treba zbierat aby nam olej nezhorel.( japoncy tieto kusky odkladaju a pouzivaju ich do sushi).Vyprazame do chrumkava ale nie do zlatista lebo nemame priezle. zeleninu otacame jedine listky ponorime do obalu len z jednej strany. Tradicne macanie do obalu robia palickami alebo rukou. Vybere sa dierkovanou naberackou a odlozi sa na papierove servitky.
- 4
Tempura sa serviruje horuca chrumkava, ponara sa do omacky ktora je zmes sojovej omacky, mirin -ryzoveho vina ( skoro ziaden obsah alkoholu) a nastruhaneho cerstveho zazvoru. Kreativite sa medze nekladu takze cukina je prefektna , hribiky, jarne cibulky a ako obvikle pouziva sa na plody mora ktore sa rychlo pripravia. PS: Cibula su to tie polky so spajglou aby sa nam to to nerozpadlo.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
mas dobre recepty a hlavne postupy- za chvilu budu varechaci dokonale varit vsetkymi svetovymi sposobmi, pozdravujem!
PS: tie zvysku upeceneho cesticka -obalu zbieraju a pouzivaju ho do sushi.