Tempura, japonská vyprážana zelenina
Autor receptu: 2010
V japonsku vyprazaju skoro vsetku zeleninu nie len karfiol a sampiony.
Takze vyprazana japonska zelenina, cibula, biela redkvicka, zlta paprika, mrkva , spargla a
spenatove listky.
4 porcie |
20 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Je to pomerne jednoduchy recept ale na druhej strane velmi zlozity lebo clovek rozmysla tradicne slovensky o vyprazani a trojobale a v tomto pripade musi zabudnut na vsetky tradicne principy slovenskeho vyprazania.
Tempura funguje na principe velmi rozdielnych teplot.Takze zelenina a obal je ladovo studeny a sa ponori do horuceho oleja.Vysledok by mala byt oprazena zelenina ale nenasiaknuta olejom.
Obal : Nie je slovensky trojobal ale len muka voda a vajicko vsetko musi byt studene.
je vela teorii s vajickom bez ( bez vajicka sa tvrdi ze je chrumkavejsia), ja som pouzil dve studene zltka na miesto vody som pridaval ladovu bublavu mineralku do zmesky pol a pol ladova hladka muka a ladova kukuricna muka.
1: obal premiesajte rychlo , nemal byt vypracovany hladky, ( to vytvara bubliny )
2-obal je velmi riedky -tekuty
3-musi byt stale studeny ( dobre je ho po premiesani strcit na chvilu do ladnicky)
4-musi byt cerstvy
5-daktory kuchari si davaju obalovu misku do druhej misky s ladovou vodou.
- Zelenina, tak isto z ladnicky ladova nakrajana na mensie kusky vypraza sa surova jedine spargla sa ponori na cca 1-2 minuty podla velkosti do vriacej vody a prudko ochladi.
Dakto pomukuje zeleninu pred obalovanim.Ja som ju papierovou utierkou vysusil.
- Vyprazanie:
do horuceho oleja cca 170 -180 stupnov vlozime lahko obalenu zeleninu , nedame vela naraz aby nam olej nevychladol a a zelenina by sa nasiakla olejom.Zo zeleniny opadavaju kusky obalu ktore treba zbierat aby nam olej nezhorel.( japoncy tieto kusky odkladaju a pouzivaju ich do sushi).Vyprazame do chrumkava ale nie do zlatista lebo nemame priezle.
zeleninu otacame jedine listky ponorime do obalu len z jednej strany.
Tradicne macanie do obalu robia palickami alebo rukou.
Vybere sa dierkovanou naberackou a odlozi sa na papierove servitky.
- Tempura sa serviruje horuca chrumkava, ponara sa do omacky ktora je zmes sojovej omacky, mirin -ryzoveho vina ( skoro ziaden obsah alkoholu) a nastruhaneho cerstveho zazvoru.
Kreativite sa medze nekladu takze cukina je prefektna , hribiky, jarne cibulky a ako obvikle pouziva sa na plody mora ktore sa rychlo pripravia.
PS:
Cibula su to tie polky so spajglou aby sa nam to to nerozpadlo.