Teľacia zapekaná pečeň à la Peldič fotorecept
Foto: sracz
Na začiatku mojich aktivít na Vareške, som si dovolil Vašu pozornosť upriamiť na skutočnosť, že pochádzam zo širokorozvetvenej rodiny od našich krásnych Tatier až Zobraziť celý popisNa začiatku mojich aktivít na Vareške, som si dovolil Vašu pozornosť upriamiť na skutočnosť, že pochádzam zo širokorozvetvenej rodiny od našich krásnych Tatier až po starobilú Šumavu. Skrátka my sme Čechoslováci bez pomlčky a kadejakých prívlastkov. Aj vo Svitávách žije jeden z mojich priateľov a zároveň príbuzný, Peter, synovec mojej milej švagrinky Naďky, Hanáčky pobývajúcej na Slovácku vo Veľkých Pavloviciach. Práve Peťo, ktorého volám žoviálne Peldič, ma inšpiroval k tomuto „šmačnému” rcp.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 000-1 200 g |
|
1-1,5 KL |
|
1-1,5 ks veľká, plátky |
|
2-3 ks |
|
1-1,5 ks mladá (250-300 mm) |
|
250-333 ml |
|
250-333 ml (žemľová) |
|
3-4 PL (rozpustené) |
|
2-3 KL |
|
3-4 PL čerstvá, pokrájaná |
|
3-4 PL čerstvá, pokrájané lístky |
|
2-3 KL čerstvý, pokrájaný |
|
150-200 g (alebo anglická či oravská slanina) |
|
podľa potreby (alebo pečivo) |
|
Postup
-
1
Uznávam, že na štarte to vyzerá skromne, ale … „dočkaj času, ako hus klasu”.
-
2
Pečeň, pokrájanú asi na 10 mm hrubé plátky, som poukladal na dno zapekacej misy; ja som tentoraz použil pekáč vystlaný alobalovou fóliou;
-
3
nasleduje vrstva cibule pokrájaná na ½ disky,
-
4
ďalej vrstva asi 7 mm hrubých koliesok mladej cuketky,
-
5
„Céčka” mojeho obľúbeného stonkového zeleru taktiež pridajú na chuti výsledného diela.
-
6
V pomocnej miske som zmiešal rozpustené maslo, strúhanku, petržlenovú vňať, na drobno pokrájané čerstvé bylinky (no v prípade nutnosti je možné použiť aj sušené), čerstvo mleté čierne korenie alias čMČK a 2 KL zmesi na kuracie mäso.
-
7
Základ poukladaný v pekáči som podlial vývarom; nie je ho potrebné veľa, lebo aj zelenina „pustí” šťavu.
-
8
Následne pridal vrstvičku pokrájaného prosciutta a všetko
-
9
korunoval bohatým zásypom pripravenej zmesi.
-
10
Teraz som skompletizovaný pekáč dôkladne "natesno" zakryl alobalom a piekol pri 180 °C (370÷380 °F) ~ 40´,
-
11
po ktorých som alobal sňal, povrch prstami posypal soľou a dopiekol ešte tak 12÷15´, kedy sa na povrchu vytvorila chrumkavá „kôrka” alias krusta.
-
12
Počas dopekania sa množstvo šťavy zredukovalo a ostalo hotové chutné dielo v takejto podobe.
-
13
Jednotlivé porcie sme jedli s chlebom, no podľa mňa by nemuseli byť zlé ani so zemiakovou kašou, ryžou, alebo aj s tarhoňou. Lilinka a Samko, moje úžasné vnúčence „Bľižňaky”, by toto jedlo určite premenovali na „falošné francuzáky”.
-
14
Túto technológiu je možné použiť aj na prípravu bársakého druhu pečene; ja som mal tentoraz šťastie na už naplátkovanú teľaciu, tak som samozrejme neváhal. Peldič ma informoval aj o B.) variante, kedy kúsky pečene oeMČeKujeme a obalíme v hladkej múke s paprikou * na panvici opečieme slaninu, orestujeme cibuľu s jalopeño pokrájanými na 5 mm hrubé kolieska, priložíme pečeň a orestujeme; podlejeme, osolíme a necháme prejsť varom; príloha – varené zemiaky s petržlenovou vňaťou. Ešte malá pozornosť pre všetkých trpezlivých čitateľov, ktorý dočítali môj nový príspevok do konca; aj v týchto vraždiacich horúčavách u susedovcov takto vykvitol jeden z kaktusov; jeho spodná časť už je povážlivo suchá.
Diskusia k receptu