Foto: chutimi
Tento recept je skôr o pekných surovinách ako o samotnom postupe :) Verím, že aj tak sa vám bude páčiť.
porcia
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Tuk na strane jemne narežte, aby sa vám steak nekrútil pri ďalšej príprave.
-
2
Zmiešajte olivový olej, čerstvo namleté korenie, lístky tymiánu a potrite nimi celý steak. Nechajte marinovať v chladničke jeden deň. Ja som použil uzatvárateľné vrecko, aby som nemusel pouziť veľa oleja.
-
3
Steak nechajte po vybratí z chladničky odstáť aspoň pol hodinu aby získal izbovú teplotu. Vložte ho na rozpálenú panvicu. Nechajte zatiahnuť, otočte a pripravujte podľa hrúbky a želanej prepečenosti rovnomerne z oboch strán. Pokiaľ máte steak skutočne hrubý (viac ako 3,5cm), kombinujte prípravu na panvici s rúrou. Tú si v takom prípade rozpáľte na 220 stupňov. Steak opečte krátko na panvici z každej strany a potom ho vložte do rúry. Ked je steak prepečený podľa želania, vyberte ho a nechajte odpočívať aspoň 10 minút. Osoľte ho hrubozrnnou soľou. (steak na obrázku vážil cca. pol kg a výšku mal zhruba 2,5 cm)
-
4
Omáčka: na troche masla opražte cibuľu (ja som použil červenú pre jej farbu, ale vynikajúca bude aj šalotka), pridajte dubáky (použite čerstvé, mrazené alebo prinajhoršom zavárané) a nechajte ich zľahka opiecť. Dochuťte čiernym korením a soľou. Zastreknite balsamicom a nechajte ho trochu zredukovať. Pridajte smotanu a nechajte omáčku trochu povariť. Na zahustenie použite strúhany parmezán (prip. GP al. pecorino)
-
5
Ako prílohu podávajte opečené zemiaky s tymiánom a ľahký zeleninový šalát.
len by si mohol doplniť aj foto v priereze, je to vždy vhodné, aby sa videlo, aký má správne byť. na aký spôsob prepečenia si robil? medium, raw, takmer prepečený...iný?
www.kajman.net/gastroteoria/44-vseobecna/67-steaky-dru...
patrí ti veľká pochvala.
osobne mám rada medium, ale to je tak, ako si napísal, vec preferencií.
@veronika353 dakujem
Surový ( Raw ). Vôbec, alebo len extrémne krátko povrchovo opečený. Mäso v strede je neprehriate, surové.
Blue rare az rare sa myslim podava bez opytania napr. bistecca alla fiorentina. Raz som mal tu cest, kus bol pre 4 os. Bol to obrovsky, takmer 2kg T-bone z nejakej specialnej kravy. Servirovany bol na horucej kamennej platni, kde si clovek odrezal kus a mohol si ho dorobit este podla chute. Odporucam, bolo to vynikajuce.
o stupňoch prepečenia steaku bola už na vareche viackrát diskusia a opakoval sa link, ktorý som ti vložila. takúto informáciu z netu vložila aj @tiginko ,je to presne to isté, takže viac som sa zase nedozvedela nič iné.
okrem toho ja nehovorím anglicky, takže z netu sa nedozviem, ale učím sa rada a dám si vysvetliť aj povedať.
som naozaj rada, že si sa mi venoval, už si cestu nájdem, viem, kto mi to povie aj na živo.
to si mal fakt úžasné šťastie s takým obrovským T bone :-)))
dakujem ti tvoju za trpezlivosť so mnou, si naozaj veľmi milý. :-) prajem ti Pekný večer a dalšie krásne recepty, vitaj nna vareche!:-)
preto všetky informácie z netu treba brať s rezervou a nie ako Písmo sväté. netvrdím, že sú zlé všetky.
práve preto mi dobre padlo, že si mi to slušne a pekne vysvetlil.
sú krásne a na vysokej profesionálnej úrovni :-)
blahoželám!!!
varecha.pravda.sk/recepty/popularny-steak-t-bone/9530-rec...
A pozor, je rozdiel ked mas k dispozicii gril! Ten doda masu uplne inu chut, takze samozrejme o dovod menej marinovat, lebo ako pises, len sa to pripali. Ja som ho robil na panvici.
Inak na vacsinu veci na gril pouzivam len hrubozrnnu sol, hrubo mlete cierne korenie a olivovy olej. To je naj zaklad.