T-bone steak fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 15. mája 2014
T-bone steak (fotorecept)
Foto: chutimi

Tento recept je skôr o pekných surovinách ako o samotnom postupe :) Verím, že aj tak sa vám bude páčiť.

1
porcia
45 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

500-800 g
Omáčka:
100 g
150 ml
1/2 ks
Priloha:




Postup

  1. 1

    Tuk na strane jemne narežte, aby sa vám steak nekrútil pri ďalšej príprave.

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešajte olivový olej, čerstvo namleté korenie, lístky tymiánu a potrite nimi celý steak. Nechajte marinovať v chladničke jeden deň. Ja som použil uzatvárateľné vrecko, aby som nemusel pouziť veľa oleja.

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Steak nechajte po vybratí z chladničky odstáť aspoň pol hodinu aby získal izbovú teplotu. Vložte ho na rozpálenú panvicu. Nechajte zatiahnuť, otočte a pripravujte podľa hrúbky a želanej prepečenosti rovnomerne z oboch strán. Pokiaľ máte steak skutočne hrubý (viac ako 3,5cm), kombinujte prípravu na panvici s rúrou. Tú si v takom prípade rozpáľte na 220 stupňov. Steak opečte krátko na panvici z každej strany a potom ho vložte do rúry. Ked je steak prepečený podľa želania, vyberte ho a nechajte odpočívať aspoň 10 minút. Osoľte ho hrubozrnnou soľou. (steak na obrázku vážil cca. pol kg a výšku mal zhruba 2,5 cm)

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Omáčka: na troche masla opražte cibuľu (ja som použil červenú pre jej farbu, ale vynikajúca bude aj šalotka), pridajte dubáky (použite čerstvé, mrazené alebo prinajhoršom zavárané) a nechajte ich zľahka opiecť. Dochuťte čiernym korením a soľou. Zastreknite balsamicom a nechajte ho trochu zredukovať. Pridajte smotanu a nechajte omáčku trochu povariť. Na zahustenie použite strúhany parmezán (prip. GP al. pecorino)

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako prílohu podávajte opečené zemiaky s tymiánom a ľahký zeleninový šalát.

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

slavka11
mnam dala by som si hned. T-bone je najchutnejsi so vsetkych druhov steakov. Staci uplne iba sol a korenie na dochutenie. A takto upraveny chutil aj nasmu 2,5 rocnemu drobcovi a to inak s hovadzim ma problemy. Nejak mu nechuti aj ked sa uplne rozsypa. Toto zblajzol ako nic.
evusik
@chutimi ja si myslím, že pripraviť dobrý steak je veda, takže je to aj o mäse aj o koreninách aj o postupe... a podľa toho čo tu prezentuješ ty to všetko vieš... chválim, komplet celé :-)
pusta
správne pripraviť steak, to nestačí len použiť veľmi kvalitné mäso, ale je to aj o správnej príprave, čo je aj umenie kuchára. vidno, že ho ovládaš.
len by si mohol doplniť aj foto v priereze, je to vždy vhodné, aby sa videlo, aký má správne byť. na aký spôsob prepečenia si robil? medium, raw, takmer prepečený...iný?
 www.kajman.net/gastroteoria/44-vseobecna/67-steaky-dru...

patrí ti veľká pochvala.
tiginko
hádam si chcela @pusta napísať rare a nie raw, čo je takmer prepečený. Za raw môžeš považovať akurát tak tatársky biftek....
chutimi
@ pusta, robil som ho rare, ale nepodaril sa uplne, trochu som to prestrelil a bol skor medium rare az medium (rostenkova cast bola o nieco nizsia ako svieckova) :) A tak som sa na neho tesil, ze som uz dalsiu fotku nespravil. A aky ma spravne byt je otazne, kedze kolko ludi, tolko chuti. Ja osobne preferujem rare.
pusta
@chutimi , dakujem za odpoved, aj som sa usmiala zo srdca a verím ti :-)
osobne mám rada medium, ale to je tak, ako si napísal, vec preferencií.
afataga
veris spravne :-), mne sa paci, tiez mam rada MR, ale ani ten raw tatarak by som nezahodila
pusta
@tiginko , myslela som "raw" teda takmer surový, len krátko opečený ako jednu z možností, ktorú som položila v otázke vyššie, pozri link na spôsoby pečenia, ktoré som pridala.
pusta
@afataga , každý má rád iný spôsob prepečenia, ja verím, že @chutimi uviedol svoj preferovaný spôsob "rare", ja mám zas tiež svoj obľúbený spôsob "medium". každý z nás môže mať rád iné preferencie .
chutimi
@pusta raw je doslova surovy ako tu uz zopar ludi jasne napisalo. Nic take ohladom steakov neexistuje...maximalne teda tatarak :) pokial si mala na mysli naozaj len zrychla opeceny, to je blue rare (alebo sa pouziva aj bleu rare), dalej je na stupnici rare, MR, medium, a dalej uz nemenujem, lebo to beriem ako znehodnotenie drahej a kvalitnej suroviny

@veronika353 dakujem
pusta
@chutimi , máš pravdu, ale v tej klasifikácii sa píše :-)
Surový ( Raw ). Vôbec, alebo len extrémne krátko povrchovo opečený. Mäso v strede je neprehriate, surové.
chutimi
@pusta co sa tyka informacii o steakoch a priprave, nikdy sa nespoliehaj na nejaky pochybny zdroj a uz vobec na hocijaky zdroj z SK/CZ. Na steaky su experti v USA a v juznej Amerike, tak treba cerpat informacie z tade. Ten zdroj co si uviedla je otrasny, v tom clanku je niekolko blbosti a stupnica je jednoducho zla, akurat obrazky su v spravnom poradi (tie iste som uz videl na inej stranke, cize clanok asi len ukradli bez citacie)...vsimni si, ze samotny rare tam chyba uplne!

Blue rare az rare sa myslim podava bez opytania napr. bistecca alla fiorentina. Raz som mal tu cest, kus bol pre 4 os. Bol to obrovsky, takmer 2kg T-bone z nejakej specialnej kravy. Servirovany bol na horucej kamennej platni, kde si clovek odrezal kus a mohol si ho dorobit este podla chute. Odporucam, bolo to vynikajuce.
paploska
ďakujem za inšpiráciu :-) len zmením omáčku a je zajtra na obed (ale to len kvôli intolerancii)
pusta
@chutimi , poviem ti tak, ako je. u nás ja steaky nerobím, robí ich môj priateľ, ja si poviem "medium" a dostanem ho tak, ako som si ho prosila a mám rada.
o stupňoch prepečenia steaku bola už na vareche viackrát diskusia a opakoval sa link, ktorý som ti vložila. takúto informáciu z netu vložila aj @tiginko ,je to presne to isté, takže viac som sa zase nedozvedela nič iné.
okrem toho ja nehovorím anglicky, takže z netu sa nedozviem, ale učím sa rada a dám si vysvetliť aj povedať.
som naozaj rada, že si sa mi venoval, už si cestu nájdem, viem, kto mi to povie aj na živo.
to si mal fakt úžasné šťastie s takým obrovským T bone :-)))
dakujem ti tvoju za trpezlivosť so mnou, si naozaj veľmi milý. :-) prajem ti Pekný večer a dalšie krásne recepty, vitaj nna vareche!:-)
pusta
@chtimi , inak máš veľkú pravdu v tom, že informácie na nete sú často odlišné, mätúce a niekedy až trestuhodné /napr. medicína, a iné/, niekedy zavádzajúce typu populárno-vedeckých článkov, ale sú tam aj dobré. záleží veľmi na tom, či ich z profesného hľadiska vieš sám selektovať alebo máš možnosť sa s niekym znalým konkrétnej problematiky poradiť.
preto všetky informácie z netu treba brať s rezervou a nie ako Písmo sväté. netvrdím, že sú zlé všetky.
práve preto mi dobre padlo, že si mi to slušne a pekne vysvetlil.
chutimi
@pusta ved na to sme tu :) Ja si vzdy pozriem ohladne hocicoho viacero zdrojov a hladam kvalitne (ked vidis-ako pri tom blogu-ze najnovsi prispevok je viac ako 2 roky stary, vypoveda to o jeho kvalite)...to ma naucila dobra skola a neskor aj praca
pusta
@chutimi , prešla som si všetky tvoje recepty so záujmom.
sú krásne a na vysokej profesionálnej úrovni :-)
blahoželám!!!
chutimi
@2010 cierne korenie, trochu oleja a cerstve bylinky nepovazujem za marinovanie v pravom slova zmysle ako pri hustých marinádach (o ktorých konkretne pises ty vid. link). Suhlasim s tebou v tom, ze to nie je potrebne, ale tak ako nepomoze, ani neuskodi v tejto forme. Vacsinou na marinovanie u mna ani nedojde, lebo nie je kedy :) Maso som mal v tomto pripade kupene skor a chcel som ho jest az o 2 dni, takze som ten cas vyuzil takto.

A pozor, je rozdiel ked mas k dispozicii gril! Ten doda masu uplne inu chut, takze samozrejme o dovod menej marinovat, lebo ako pises, len sa to pripali. Ja som ho robil na panvici.

Inak na vacsinu veci na gril pouzivam len hrubozrnnu sol, hrubo mlete cierne korenie a olivovy olej. To je naj zaklad.