T-bone steak fotorecept

chutimi - fotkachutimi, 15. mája 2014
T-bone steak (fotorecept)
Foto: chutimi

Tento recept je skôr o pekných surovinách ako o samotnom postupe :) Verím, že aj tak sa vám bude páčiť.

1
porcia
45 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Postup

  1. 1

    Tuk na strane jemne narežte, aby sa vám steak nekrútil pri ďalšej príprave.

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešajte olivový olej, čerstvo namleté korenie, lístky tymiánu a potrite nimi celý steak. Nechajte marinovať v chladničke jeden deň. Ja som použil uzatvárateľné vrecko, aby som nemusel pouziť veľa oleja.

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Steak nechajte po vybratí z chladničky odstáť aspoň pol hodinu aby získal izbovú teplotu. Vložte ho na rozpálenú panvicu. Nechajte zatiahnuť, otočte a pripravujte podľa hrúbky a želanej prepečenosti rovnomerne z oboch strán. Pokiaľ máte steak skutočne hrubý (viac ako 3,5cm), kombinujte prípravu na panvici s rúrou. Tú si v takom prípade rozpáľte na 220 stupňov. Steak opečte krátko na panvici z každej strany a potom ho vložte do rúry. Ked je steak prepečený podľa želania, vyberte ho a nechajte odpočívať aspoň 10 minút. Osoľte ho hrubozrnnou soľou. (steak na obrázku vážil cca. pol kg a výšku mal zhruba 2,5 cm)

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Omáčka: na troche masla opražte cibuľu (ja som použil červenú pre jej farbu, ale vynikajúca bude aj šalotka), pridajte dubáky (použite čerstvé, mrazené alebo prinajhoršom zavárané) a nechajte ich zľahka opiecť. Dochuťte čiernym korením a soľou. Zastreknite balsamicom a nechajte ho trochu zredukovať. Pridajte smotanu a nechajte omáčku trochu povariť. Na zahustenie použite strúhany parmezán (prip. GP al. pecorino)

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako prílohu podávajte opečené zemiaky s tymiánom a ľahký zeleninový šalát.

    T-bone steak (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@2010 cierne korenie, trochu oleja a cerstve bylinky nepovazujem za marinovanie v pravom slova zmysle ako pri hustých marinádach (o ktorých konkretne pises ty vid. link). Suhlasim s tebou v tom, ze to nie je potrebne, ale tak ako nepomoze, ani neuskodi v tejto forme. Vacsinou na marinovanie u mna ani nedojde, lebo nie je kedy :) Maso som mal v tomto pripade kupene skor a chcel som ho jest az o 2 dni, takze som ten cas vyuzil takto.

A pozor, je rozdiel ked mas k dispozicii gril! Ten doda masu uplne inu chut, takze samozrejme o dovod menej marinovat, lebo ako pises, len sa to pripali. Ja som ho robil na panvici.

Inak na vacsinu veci na gril pouzivam len hrubozrnnu sol, hrubo mlete cierne korenie a olivovy olej. To je naj zaklad.
1x chutimi
@chutimi ja si myslím, že pripraviť dobrý steak je veda, takže je to aj o mäse aj o koreninách aj o postupe... a podľa toho čo tu prezentuješ ty to všetko vieš... chválim, komplet celé :-)