Populárny steak T bone

2010 - bez fotky2010, 11. septembra 2010
Populárny steak T bone
Foto: 2010

V kontinentalnej europe sa vseobecne pod menom steak sa mysli fillet - svieckova.Takze nebudte prekaveny ked vam za morom donesu kus masa s Zobraziť celý popisV kontinentalnej europe sa vseobecne pod menom steak sa mysli fillet - svieckova.Takze nebudte prekaveny ked vam za morom donesu kus masa s kostou a bude mat aj kusok masneho a je to tiez pravy kvalitny steak. Je to asi najpopularnejsi kus masa na grilovacku ktory je stavnaty a makky a podla vela ludi ovela chutnejsi ako fillet - svieckova.

10 minút
tepelná úprava

Suroviny

300  g




Postup

  1. 1

    Kvalitne maso ako T bone sa zasadne nemarinuje, ( ked chcete marinovat tak nevyhadzujte peniaze na T bone ), marinada len zhori a preraza chut kvalitneho masa. Ked si mozete dovolit tak si kupte " prime beef" to je prva trieda restauracna kvalita na prekvapenie je trochu prerastene ( marbling) a je odlezane ( aged). Tento nas rez bol "choice cut" to je druha trieda ale stale velmi kvalitne. Tento rez masa je perfektny na tzv. suchu pripravu ako je grilovacka.Jeho hrubka byva cca 2.5 az 3 cm.

    Populárny steak T bone - obrázok 1
  2. 2

    Maso vyberte z ladnicky hodinu pred varenim aby malo izbovu teplotu. ( ziadne mazanie a natieranie omackami a horcicami na to su lacne masa). Maso sa utrie papierovou servitkou do sucha aby sa nezacalo dusit vo vlastnej stave. Maso sa nesoli surove aby nepustilo stavu, jedine ked sa pokoreni drvenym korenim .

  3. 3

    Rozohrejeme si grill potrieme olejom a polozime steak na nechame grilovat na maximalnej teplote cca 2-3 minuty a otocime na druhu stranu. Otacame len raz .Daktori kuchari ochucuju v tomto stadiu vela az po ukonceni varenia.

  4. 4

    Mame dve moznosti dokoncenia steaku: 1: presunut do chladnejsej casti grilu a zakrit poklop 2:Preniest steak na pekac a dat ho truby dokoncit. POZOR: tento steak nie je vhodny na upravu "well done" to znamena uplne upeceny lebo nam stvrdne. Da sa podavat len krvavy ( rare) alebo ruzovy ( medium). Celkova dlzka pripravy od 2.5cm hrubeho steaku rare cca. 8 minut medium cca. 10 minut

  5. 5

    Do steaku nikdy nepichame vydlickou alebo nozom lebo nam stava vytecie a stvrdne. Ci je hotovy skusime prstom ( uplne makke je rare trosku sa odraza medium). Steak treba odlezat -cca 7 -10 minut zabalit do alu. folie dat na teple miesto a nechat dojst (stale sa este vari pod folliou a stava sa rozmiestni po masa a zmakne).

  6. 6

    Steak servirujeme podla nasej chute s prilohami ako omacky (zelene koerenie, hriby atd.) ale aj ochutene maslo ako bylinkove , alebo rozne salaty aj dusenou zeleninou a hranolkami , pecenym zemiakom alebo pyre v nasom pripade to bola polenta spravena ko hranolky dusene hnede hriby a grilovana kukurica. Ale zasadne kvalitny steak sa nikdy nemarinuje cez noc v omackach a nalevoch a ani sa neochucuje susenymi koreninami.Vsetky prilohy su samostatne prilozene.

  7. 7

    Snazil som sa spravit pripravu tak ako sa robi vo vacsine anglicky hovoriacich krajin a aj ked budete mat napriklad navstevu aby ste ich prekvapili alebo budete cestovat do tych koncin sveta a nebudte sami prekvapeny co vam to ponukli.

Diskusia k receptu

2010
Neviem ci sa mylim ale z mojej skusenosti su dve jedla ktore su ( alebo aspon boli )uplne ine vonku ako su na Slovensku .Prve je rizoto a druhy je steak , nekriizujem ako sa to robi ale pod tym meno sa najde daco uplne ine vonku.
alexdidi
Perfektný popis...dobrý steak by mal podľa neho zvládnuť aj úplný začiatočník...najväčší problém bude s mäsom...nie je jednoduché pre neprofesionála kúpiť takéto steaky...myslím, že aj preto sa tu robia zväčša zo sviečkovice...ten Tvoj steak T bone by som si dala hneď aj s prílohou z fotografie...
frezia68
Tvoj popis receptu je podrobný,pútavý a výsledok perfektný.Aj servis veľmi pekný :-)))
jerica
Myslím si , je to pre gurmánov, prepošlem synovi , je gurmán a znalec kuchýň. Nebolo by dobré mäsko z mladého býčka? ukladám , KK
yana
ale ved ona to je z jednej strany svieckovica a z druhej rostenka. Tiez som na t-bone-nak pozerala ako puk prvy krat a po ochutnani rozsifrovala. Maso tu sa kraja inac ako doma a hovadzie je v Alberte hadam najlepsie na svete. Skoda, ze ja to teda nemusim, ale moji chlapi miluju.
sovka62
Tak to by som si dala aj hneď, hoci som po večeri. Máš pravdu, na Slovensku som dobrý steak ešte nejedla, ale musím povedať, že aj napríklad vo Francúzsku som namiesto steaku dostala podrážku. Pohľadám v Metre, mávajú tam argentíske hovädzie, veľmi drahé, ale určite dobré. Na mäse je vidieť tú drobnú mozaiku z tuku, ktorá zabezpečí, že steak je šťavnatý a mäkký.
jarco
Veľmi cenné informácie, vďaka. V našich krajoch sa o steakoch fakt veľa nevie. Ak zoženiem kvalitné mäso, urobím si ho presne takto.
anajka
Veľmi pútavý komentár,ako od profíka.Slinky sa len tak zbiehajú.V Metre ho mávajú,už som ho tam videla.Ja robím steaky iba zo sviečkovice,ale tento isto vyskúšam presne podľa Teba.Ukladááááám.
2010
sovka taka ista skusenost zo Spanielska u nas , tvrdy a zuvackovy.
Okrem kvality masa co je bez diskusie, su take "drobnosti" dakedy je odkrojeny steak velmi tenky ( napriklad na T bone doporucuju minimalne 2.5cm -1 inch) a este ludia co nemaju radi ruzove maso radsej nech si steak nedavaju lebo takzvany "well done "( co je uplne prepeceny sa velmi tazko robi, ( musi byt velmi kvalitne maso a dobry kuchar )a vacsinou budu sklamany.
sky007
FUUJJ WELL DONE by som do ust nikdy v zivote nedaval! to je mrhanie velmi kvalitnym masom! ten kto chce well done nech radsej na steak zabudne. Inac ta argentinska svieckova z metra neni az taka kvalitna lebo vacsinou sa zmrazuje, a to znici maso.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia