Sviečková na smotane fotorecept

szupolka - fotkaszupolka, 10. októbra 2015
Sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: szupolka

Som Polka a preto ma desí, že mám používať mäkčene a dĺžne ako to tu vídim v úvode. Bývam na Slovensku viac ako 15 Zobraziť celý popisSom Polka a preto ma desí, že mám používať mäkčene a dĺžne ako to tu vídim v úvode. Bývam na Slovensku viac ako 15 rokov ale dĺžne sú pre mňa nočnou morou. Tento recept je prvým ktorý chcem zverejniť na vareche. Už dávno sa na to chystám aj keď radšej pečiem a myslela som si, že začnem niečim sladkým. Variť túto sviečkovú na smotane som sa naučila od mojej svokry. Dúfam, že bude chutiť tým ktorí ho vyskúšajú. A ospravedlňujem sa za moju nedokonalú Slovenčinu.

6
porcií
180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

80 dkg
15 dkg
1 ks
6 ks
3 ks
1/4 ks
3 PL
250 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, osušíme, nasolíme a okoreníme čiernym korením. Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky.Do hrnca s hrubým dnom dáme 2-3 lyžice cukru, ktoré skaramelizujeme. Keď sa cukor rozpustí stíšime plameň alebo odstavíme hrniec z horáku. Pridáme do hrnca nakrájanú slaninu a olivový alebo akýkoľvek olej. Zamiešame a hrniec vrátime späť na horák na mierne silný plameň.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po minúte škvarenia pridáme mäso, ktoré opekáme zo všetkých strán, aby sa uzatvorili póry a uchovala štava v mäse. Potom pridáme nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkkne pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a zeler. Zamiešame a podlejeme vodou. Pridáme 5 bobúľ nového korenia a 7 bôbkových listov a soľ. Zakryjeme pokrievkou a varíme 2 hodiny. Mäso po hodine varenia otočíme na druhú stranu.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 2 hodinách mäkké mäso vyberieme a nakrájame na tenké plátky.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo štavy v hrnci vyberieme 5 bobúľ nového korenia. Smotanu na šľahanie vymiešame s dvoma lyžicami múky a pridáme do hrnca. Nakoniec dochutíme omáčku dvoma lyžicami cukru a citrónovou štavou. Mäso vrátime do hrnca. Podávame s knedľou. Dobrú chuť! Tak mi dcéra tie dĺžne opravila!

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mirop
mila Polka, z makcenov a dlznov si nic nerob, uvidis prave tu kolko Slovakov nevie kde sa pise ake i/y
frezia68
Vítaj na Vareche,uviedla si sa pekným receptom,mne by veľmi sviečková chutila :-)
felixa
Ahoj,teším sa na polské recepty,tých je tu neako málo.
gitka61
Vitaj na Vareche makcene a dlzne nepridavam tiez ,ale aj tak sa to da precitat.Svieckovu mas fajn ,ale tiez cakam dobre polske jedla od teba.Veru to tu chyba aspon pre mna.Verim ,ze nas naucis nejaku Vasu specialitu.:-)
kimlo
Mňam, sviečkovú mám velmi rád.... 5*
evanaaa
Aj u nás ide sviečková, pekne si ju spravila...len sa pýtam, ty zeleninu po uvarení nemixuješ, alebo si to len zabudla napísať v postupe? A vyberieš aj tie bobk. listy, asi.......
kecemis
Svieckova sa nikdy neodmieta. Dobre si pripravila.
szupolka
Ďakujem veľmi pekne za milé uvitanie a milé komentáre!
evanaaa - zeleninu len struham na jemno, nemixujem. Keď som to začala varievať nemali sme ponorný mixer a tak sme si zvykli a chuti aj tak. A bobkové listy vyberiem len keď čakame hosti. Moji nech urobia aspoň to. Koreňe lahko sa da pomyliť so slaninkou takže to vyberiem, žeby nikto do toho nezahrýzol.
Na budúce určite nečo polské. Ešte raz vdaka všetkym za milé komentare!
1x ozy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia