Sviečková na smotane (fotorecept)

Autor receptu: szupolka

Som Polka a preto ma desí, že mám používať mäkčene a dĺžne ako to tu vídim v úvode. Bývam na Slovensku viac ako 15 rokov ale dĺžne sú pre mňa nočnou morou. Tento recept je prvým ktorý chcem zverejniť na vareche. Už dávno sa na to chystám aj keď radšej pečiem a myslela som si, že začnem niečim sladkým. Variť túto sviečkovú na smotane som sa naučila od mojej svokry. Dúfam, že bude chutiť tým ktorí ho vyskúšajú. A ospravedlňujem sa za moju nedokonalú Slovenčinu.

6
porcií
180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme, nasolíme a okoreníme čiernym korením. Cibuľu a slaninu nakrájame na kocky.Do hrnca s hrubým dnom dáme 2-3 lyžice cukru, ktoré skaramelizujeme. Keď sa cukor rozpustí stíšime plameň alebo odstavíme hrniec z horáku. Pridáme do hrnca nakrájanú slaninu a olivový alebo akýkoľvek olej. Zamiešame a hrniec vrátime späť na horák na mierne silný plameň.
  2. Po minúte škvarenia pridáme mäso, ktoré opekáme zo všetkých strán, aby sa uzatvorili póry a uchovala štava v mäse. Potom pridáme nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkkne pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen a zeler. Zamiešame a podlejeme vodou. Pridáme 5 bobúľ nového korenia a 7 bôbkových listov a soľ. Zakryjeme pokrievkou a varíme 2 hodiny. Mäso po hodine varenia otočíme na druhú stranu.
  3. Po 2 hodinách mäkké mäso vyberieme a nakrájame na tenké plátky.
  4. Zo štavy v hrnci vyberieme 5 bobúľ nového korenia. Smotanu na šľahanie vymiešame s dvoma lyžicami múky a pridáme do hrnca. Nakoniec dochutíme omáčku dvoma lyžicami cukru a citrónovou štavou. Mäso vrátime do hrnca. Podávame s knedľou. Dobrú chuť! Tak mi dcéra tie dĺžne opravila!