Foto: pusta
Môj priateľ chová i perličky, pripravila som pre neho nedeľnú polievku jeho osvedčeným spôsobom. Perlička patrí k domácej hydine,pochádza zo západnej Afriky, poznali ju Zobraziť celý popisMôj priateľ chová i perličky, pripravila som pre neho nedeľnú polievku jeho osvedčeným spôsobom. Perlička patrí k domácej hydine,pochádza zo západnej Afriky, poznali ju už pred našim letopočtom starí Rimania, ktorí si ju veľmi cenili pre chutné mäso a vajcia, časom sa po etapách rozšíril jej chov do celého sveta. Má síce menej tuku ako sliepka, ale tuk je výrazne žltý, dáva nádhernú farbu polievke a mäsko zase úžasnú chuť a vôňu. Ak budete mať možnosť, určite vyskúšajte túto vynikajúcu polievku.
príprava
na 60 - 70 °C
Suroviny
1 ks cca 1200 g |
|
3 - 4 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1/2 strednej buľvy alebo 1 menší |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks menší |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 zväzok |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
15 - 20 guľôčok |
|
5 guľôčok |
|
3 guľôčky |
|
3 ks |
|
2 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
viac kociek |
|
Postup
-
1
Očistila som všetku zeleninu a umyla som ju, na cibuli som ponechala spodnú šupu, polievku krásne zafarbí, do cibule som zastrčila celé klinčeky.
-
2
Do veľkého hlbokého hrnca som položila perličku, ktorú som vybrala priamo z mrazničky, dobre vidno, že je zmrznutá až na kosť.
-
3
Pridala som k nej všetku zeleninu, poprekrajovnú na veľké a hrubé kusy.
-
4
Všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody a pridala som všetky koreniny.
-
5
Pridala som morskú soľ a prihodila som ešte aj viac kociek ľadu.
-
6
Navrch som položila čerstvú zelerovú a petržlenovú vňať, zviazanú potravinárskym motúzom do viazaničky, po uvarení polievky sa bude ľahko vyberať.
-
7
Hrniec som prikryla pokrievkou a...
-
8
...polievku som na najnižšom plameni priviedla veľmi pomaličky do varu, ponechala som ju na 4 hodiny svojmu osudu, nedolievala som žiadnu vodu, nezbierala som žiadnu penu, celý čas sa varila pod pokrievkou úplne prikrytá len veľmi pomalým varom, ktorý bol oveľa dlhší ako pri bežnom klasickom varení vdaka zmrznutej perličke a pridanému ľadu.
-
9
Polievku som mala uvarenú asi po 4 hodinách, je krásne vidno, aká je priehľadná, nádherne číra a úžasne zlato - žltá, podotýkam, že zelenina ani po tomto čase nebola vôbec rozvarená, zostala dokonca al dente.
-
10
Vybrala som zeleninu na tanier,...
-
11
..aj uvarenú perličku a nechala som ju trocha vychladnúť, potom som ju obrala, a časť jej vynikajúceho mäska som odložila na dalšie výborné jedlo.
-
13
Vývar som scedila cez husté sito a odobrala som z neho časť na uvarenie domácich rezancov do polievky.
-
14
Na tanier som dala uvarené domáce rezance, zeleninku, mäsko, zaliala horúcim vývarom, posypala posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a hned som túto úžasnú polievku aj podávala.
-
15
Polievka z perličky je hádam ešte oveľa chutnejšia než z domácej sliepky, právom je zaradená medzi slávnostné polievky pre jej krásny vzhľad, nádhernú vôňu a úžasnú chuť. V neposlednej miere má aj liečivé účinky a je vhodná pre deti, pre ženy po pôrode pre zoslabnutých, pre chorých, ale aj zdravých a najmä pre slávnostné a sviatočné príležitosti. Ak sa teraz pred sviatkami dostanete k možnosti mať perličku, vrelo odporúčam vyskúšať túto fantastickú polievku. :-) Prajem dobrú chuť!
polievka isto výborná...s detailným postupom...
mňa ale by skôr zaujímalo ako priateľ chová tie perličky..vo voliérach..či voľne..??bo my kedysi-no to boli príliš slobodné vtáky..robili si čo chceli-a kam chceli-tam leteli..nepomohlo ani zastrihnutie krídel..
polievka z nich bola de luxe..
ani perličky nechová vo volérach, ale voľne.
voléry plánuje pre bažantov, prepelice a jarabice :-)
ráno všetku hydinu prikrmi zrnom obilia, alebo kukuricou, žiadne kupované zmesky, dá im čerstvú vodu.
perličky si robia, čo chcú, dokonca raz si myslel, že zmizli niekam, možno ich ukradli alebo nejaké dravce, hlodavce skántrili.
a to škriekali ako najaté na stromoch v záhrade u susedov, ale potom už vedel, že treba pozerať do koruny stromov. zatiaľ sa vždy vrátili domov :-)
rovnako hlasno a nepríjemne škriekajú, ak vojde do dvora niekto
cudzí, sú akýmsi strážcom domu :-)
môjho priateľa akceptujú ako svojho gazdu :-))))) a nás ostatných doma, aj psa z fajty vipeta, však tolerujú ako domácich, tiež patriacich ku kŕdľu na dvore :D :D :D
krídla im nezastriháva, žijú voľne, rovnako v lete ako aj v zime bez akéhokoľvek obmedzovania :-) akceptuje sa prirodzená slobodnosť týchto vtákov.
polievka z perličky je skutočne vynikajúca, ako vravíš ty je to polievka "de luxe" :-)
dakujem ti za krásnu pochvalu.
dakujem i za palec hore :-)
ale veľmi zdravé boli ich-hoc malé-vajíčka..a polievočka-no-poznáš-oslavná by bola pesnička...a ten ich nepríjemný škrekot-presne ako vravíš..či píšeš..:-)
prestali sme chovať..tuším-začínam banovať...
a tá nádherne voňavá a úžasne chutná polievka je priam gurmánsky zážitok, jedna báseň, priam spieva, hovorí jednoducho sama za seba
- to som ju varila iba po 2.krát, a pochopila som, prečo sa podáva ako sviatočná pri významných príležitostiach :-)
však sa bude dať teraz pred sviatkami iste aj kúpiť.
dakujem.
on mi nikdy nič nedaruje :D je naozaj objektívny, v kritike nemilosrdný.
ak pochváli, tak len zaslúžene. a pochválil. :-)
áno, perlička je skutočne super - ja osobne na tom nemám vôbec žiadnu zásluhu :-)
dakujem ti.
dakujem za pochvalu.
ten postup pitia surových vajec u tvojej ukrajinskej priateľky síce nepoznám, ale ani ich poztívny účinok nevylučujem.
dakujem ti za doplnenie informácií.
dakujem ti za krásne hodnotenie i 5*****
mäsové na červené, hnedé a biele, so zeleninou a bez nej, so zásmažkou, so zátrepkou, na zaprávané a číre vývary.
vývary nedelí na vývary z hovädzieho, bravčového, teľacieho, hydinového, rybacieho,...iného mäsa, na vývary iba z kostí,... iné,
na vývary s rezancami, rôznymi knedličkami, krupicovými haluškami...inými zavárkami.
hydinové vývary nedelí na kuracie, morčacie, kačacie, husacie, z inej hydiny...s drobkami a iné.
kým také delenie varecha nemá, podľa môjho názoru je nanajvýš dobré každú jednu polievku či iné jedlo rozpísať v príslušnom recepte osobitne a podrobne.
trocha sa blíži k polievkam z divého vtáctva, ale nie celkom.
ja do vývarov zo sliepky, tu z perličky, ale aj iných dávam aj klinčeky i borievky navyše.
skús, uvidíš, polievka potom bude voňavejšia, aj chutnejšia :-)
dakujem.
apropos, ty si mi napísala pod Slepačiu polievku 24. novembra, že si mala zeleninu "z polovice ako blato". navrhla som ti, že to preberieme krok za krokom - neviem si predstaviť to tvoje z polovice na blato a z polovice nie? neozvala si sa, čo teda fair od teba nie je.
máš pravdu, že ma písanie receptov baví, ale to každého varecháča, ktorý recepty aj vkladá, nielen mňa. hej, varenie je jedna z mojich mnohých záľub.
dakujem za tvoje zastavenie u mňa.
toto tu je polievka z perličky, niečo viac som o nej napísala vyššie :-)
to nič, nič si z toho nerob.
dakujem za tvoje pripojenie sa k chuťovému hodnoteniu - áno, polievka z perličky je ozajstný "supriš" gurmánsky zážitok :-))))) (y)
dakujem za tvoje úžasné ocenenie, môj vzácny priateľ :-)
Neviem ako príjmeš môj komentár,lebo viem,že ty si zviknutá iba na samé chvály,ale vravím že bez urážky a je to môj názor,ktorý mi vyplyva s tvojích foto.
ale celú perličku i nohy očistil môj priateľ, on je veľmi dôkladný, mne sa teda videli dobre očistené. to len zdá. perlička bola na kosť zmrznutá totiž.
to by u mňa neprešlo, to mi ver. :-)
to je len tvoj dojem.
a zeleniny nebolo veľa, na začiatku varenia tiež pochyboval o tom, lenže ked ochutnal, zdvihol pochvalne palec s úsmevom.
Zeleninu v polievke má každý inač rád,ale podľa tohto musela prerážať chuť s tej perličky.To je už na každom ako si to zariadí,ale tie nohy a tvoje vyhovorky neobstoja.
Nevravím,že máš zlé rcp. a mnohým by sa dalo veľa vytknúť,ale ty to tak vynachváliš,že to až mnohým vsugeruješ,že sú vynikajúce.
Prepáč mi môj názor.
2. polievku som varila ja, môj priateľ je pedant. skontrolovala som to! za tým si stojím.
túto polievku robím i slepačiu už viac rokov podľa neho a zásadne zo zmrznutého - nikto ťa nenúti, aby si robila aj ty, kľudne si rob podľa svojho.
3. môj priateľ mrazí vo veľkom, má dva plné obrovské mrazáky plné vlastných surovín - mäsa i zeleniny, odloží zmraziť vždy dôkladne očistené a aj dôkladne umyté.
4. polievka bola skutočne číra a priezračná. nemám dôvod sa vyhovárať.
my máme radi veľa zeleniny, chuť bola pre nás akurát a vôbec neprerážala chuť perličky - ty si daj toľko zeleniny, koľko uznáš sama za vhodné pre teba. písala som pravdivo tak, ako a koľko som dala ja pre nás, nie je to podmienka pre teba.
už som vysvetľovala viackrát, že fotím mobilom, nie foťákom, preto fotky nie sú kvalitné, napriek tomu čírosť vývaru dobre vidno na fotke
č.14 a č. 15.
teraz ti poviem ja svoj názor a nie som si istá, že sa ti bude páčiť.
kritizuješ niečo, čo si nikdy nevyskúšala a vyskúšať ani nemieniš, nemáš overené, teda kritizuješ neoprávnene.
už mnohí varili zo zmrznutej sliepky a iba potvrdili čírosť vývaru i chuť mäsa a kvalitu zeleniny.
mám pocit, že uľpievaš na starom ako staromil, ktorý odmieta všetko nové a hovorí o úplne inom, o tom svojom doteraz zaužívanom.
to isté si spravila pri Japonskom čokoládovom chlebíčku s Thang Zhong a tvrdila si, že to tak isto robila už tvoja prababka a aj ty už dávno, až na to, že Thang Zhong si nepoznala a nepoužila, mám pocit, že doteraz nie.
tí, čo robili podľa receptu, si nevedia vynachváliť, odskúšali, overili aj na iných viacerých mojich i svojich klasických receptoch a sú nadšení. doložili fotkami aj novými skúsenosťami - stačí sa pozrieť.
preto si myslím, že toto všetko je od teba iba čistá zlomyseľnosť, možno i závisť - neviem a nerozumiem ti, lebo si nespomínam, že by som ti niekedy niečo skritizovala, ohovorila alebo ti ublížila.
svoje recepty píšem tak, ako viem a chcem, je to môj štýl podania, nemusí sa ti páčiť, nemusím ti vyhovovať ani ja sama, ak sú ti proti srsti - neotváraj ich a nečítaj - iné ti neviem poradiť.
nemala som v úmysle sa ťa dotknúť - len som ti tiež otvorene napísala, čo si o tom myslím, svoj názor. aj tebe by bolo čo vytknúť, ale nerobím to.:-)
tiež si myslím, že je to od nej len obyčajná závisť a nevraživosť.
súhlasím s tebou - ide o osvedčené domáce recepty, napokon každý si môže vybrať sám, čo sa mu páči.
dakujem ti. :-)
Neposudzuj ma,ked ma nepoznaš a nič o mne nevieš.Ty si ani nevieš predstaviť koľko ja som osobne domácich zvieratiek vychovala a koľko som ja ich aj vlastnoručne spracovala.Lenže ty sa veľa razy chváliš aj tým čo sama zrejme neurobíš.nebudem reagovať na všetko čo si tu popísala ,lebo je škoda slov,ale takýmito tvojími vyjadreami si už tu mnohých naštvala.Nevyjadruj sa Ty ku mne viac,no ani ja sa už viac ku tebe vyjadrovať nebudem,lebo mňa to nebaví a fakt ma to štve tie tvoje útoky na mnohých a to som nie sama..Koniec!!!
@raco ,pridaj aspoň jeden recept a tak posúdzuj.Ty ešte nevieš asi čo je domáce.
toto varenie mám overené viac rokov
ja doma nevarím podľa NORMY, kto nechce, nemusí tak variť, ja nikoho nenútim, kto chce uvarí a kto nechce, ten nemusí. nikomu ho nevnucujem. :-)
inak nerozumiem, čo je nebezpečné na tom pri pomalom varení.
dokonca som už videla viac takých receptov s varením zmrznutých surovín aj na nete - ak sa nemýlim ide o Slow cooking.
každý sme robili chyba a časom sme sa naučili.
neboj, naučíš sa aj ty :-)
nič sa nestalko, vysvetlila si to, beriem.
nič vo zlom a verím, že si pochopil :-)
dakujem.
books.google.sk/books/about/Slow_Cooking.html?id=tEGjfX...
en.wikipedia.org/wiki/Slow_cooker...
www.bing.com/news/search?q=slowcoocing&qpvt=slow...
crockpot365.blogspot.sk
www.netmums.com/family-food/slow-cooking...
To naozaj nie sú "špinavé nohy", perličky ich majú na paprčkách takto sfarbené do tmava:
ešte by tí neskúsení fakt uverili, že nebola očistená, dúfam, že si to @ancicka teraz dobre pozrie a zapamätá si, ako vyzerá očistená perlička
a prestane rýpať a ohovárať :-)
pusta, včera 14:16
@radost , môj priateľ chová všetku hydinu voľne, kurence, sliepky, husi i kačky, pre posledné dva druhy má spravené dve prírodné jazierka na veľkom pozemku za domom
Priateľ chová,zabíja,čistí a vy sa pýtate v diskusii:
Ako správne ošklbať hus?
A ešte máte tú drzosť,nazvať @ancicka závistlivou,zlomyseľnou a "rigídnou" kuchárkou?Celý deň rozmýšľam,čo by vám tak mohla závidieť.Šikovná gazdiná,ktorá sa na svojom gazdovstve musí sakra obracať,všetko si vychová,dopestuje a spracuje.Ona nesedí celé dni na nete,ona maká.Hlboko si ju vážim a určite aj mnohí súdni ľudia tu na vareche.A od vás nepotrebujem žiadne vysvetlenia,pretože majú nulovú výpovednú hodnotu.Toto píšeme s mamkou,lebo sa už totálne vytočila.
nemám nikoho na čiernej listine, bez obáv.
áno, sú to krásne vtáky.
priznám a ti, že mne tiež pusa chodila doma častejšie o prepeličke, hoci som vedela, že hovorím o perličke a robím polievku z perličky, ale len priateľsky sa usmiali.
je tam toho, jeden preklep sem alebo tam, obaja vieme, o čom sme hovorili naozaj, teda o perličke. :D
na prepeličku sa tiež chystám.:-)
len ty zostaň pekne v pohode, ja som v pohode tiež :-)
z toho sa predsa nestrieľa!!!
prajem krásny pohodový deň do Iowy, vzácny môj priateľ. :-)))))
TS
dakujem.
Na prvý pohľad síce vyzerá jedna noha na fotke ako zle očistené perie,
ale podľa mňa to nie je pravda. Sú to odlesky, ktoré vznikli pri fotení.
Na fotke je ich viac.
Zaujímavý spôsob prípravy polievky. Možno niekedy vyskúšam.
budem rada, ak vyskúšaš, ten spôsob varenia sa mi veľmi osvedčil.
okrem iného beží asi rok svetom a je veľmi obľúbený i uznávaný, a to sú nie iba polievky. vývar mám neuveriteľne čistý a 4 hodiny k dobru pre seba navyše.
dakujem.
predpokladám, že asi o 2 hodiny dlhšie ako tu - záleží to však aj od druhu mäsa, z ktorej časti hovädzieho použiješ, tiež je to závislé od kvality toho mäsa a veľkosti použitého mäsa.
ak môžem poradiť, odskúšaj vidličkou už po 4 hodinách varu - ale to iste vieš aj ty :-)
ešte dve rady:
1. zeleninu daj v celku, maximálne len veľké kusy prekroj na kratšie čo do dĺžky, stačí na polovicu.
2. pred zapnutím plameňa na minimum, prihod ešte niekoľko kociek ľadu, var celý čas zakryté, pod hrniec daj liatinovú platňu, ale ak budeš variť v hrnci so sandwichovým dnom, tak platňu dať netreba.
ak sa ti zapáči a osvedčí aj tebe tento spôsob varenia, potom môžeš takto v&riť aj kopec iných vecí.
pridala som pod tento recept včera o 18,18 hodine niekoľko linkov, pozri si ich, sú tam úžasné recepty.
určite si z nich vyberieš, ja som si už vybrala :-)
diskusie.lepsiebyvanie.centrum.sk/kuchyne/3038730/pomaly-hrniec-vam-usetr...
Kupit sa daju tu:
www.mall.sk/pomale-hrnce/...
ZIADNY lad ani zmrznute maso. Na toto varenie su specialne hrnce, ktore drzia presne teplotu nieco malo pod bodom varu.
varecha.pravda.sk/diskusie/pomaly-hrniec-varenie/1709-for...
pozerala som priamo tu na vareche recepty na hydinové vývary a zeleniny dali rovnako ako ja tu :-)
mrazené mäso dať variť do polievky nie je žiadna novinka, ale v celom svete dávno používaná a osvedčená technológia na princípe pomalého a dlhého varenia :-)
tie komentáre, názory a hádky určitých ľudí neriešim, lebo recept je dobrý a rokmi overený. :-)
dakujem ti za zastavenie sa a tvoj komentík.
"slow cooker" - dá sa uvariť aj v bežnom hrnci, postup som podrobne rozpracovala, podobne ako sa dá na tomto princípe pomalého varenia pripraviť aj Marocký tajine, napriek tomu, že nevlastníš špeciálnu nádobu "tajine" :-)
a v tomto mojom recepte máš navyše +4 hodiny k dobru pre seba :-)
už odskúšali a overili si toto varenie s úspechom viacerí pri mojej slepačej polievke - tento spôsob varenia je bezpečný, nezbieraš žiadnu penu a vývar je neskutočne číry a priezračný, má úžasnú chuť :-)
A ano, uz som pitval, cistil a aj varil z perlice. :)