Sviatočná nedeľná polievka z perličky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ chová i perličky, pripravila som pre neho nedeľnú polievku jeho osvedčeným spôsobom. Perlička patrí k domácej hydine,pochádza zo západnej Afriky, poznali ju už pred našim letopočtom starí Rimania, ktorí si ju veľmi cenili pre chutné mäso a vajcia, časom sa po etapách rozšíril jej chov do celého sveta. Má síce menej tuku ako sliepka, ale tuk je výrazne žltý, dáva nádhernú farbu polievke a mäsko zase úžasnú chuť a vôňu. Ak budete mať možnosť, určite vyskúšajte túto vynikajúcu polievku.

4 hodiny a 15 minút minút
príprava
4 hodiny minút
na 60 - 70 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistila som všetku zeleninu a umyla som ju, na cibuli som ponechala spodnú šupu, polievku krásne zafarbí, do cibule som zastrčila celé klinčeky.
  2. Do veľkého hlbokého hrnca som položila perličku, ktorú som vybrala priamo z mrazničky, dobre vidno, že je zmrznutá až na kosť.
  3. Pridala som k nej všetku zeleninu, poprekrajovnú na veľké a hrubé kusy.
  4. Všetko som zaliala dostatočným množstvom studenej vody a pridala som všetky koreniny.
  5. Pridala som morskú soľ a prihodila som ešte aj viac kociek ľadu.
  6. Navrch som položila čerstvú zelerovú a petržlenovú vňať, zviazanú potravinárskym motúzom do viazaničky, po uvarení polievky sa bude ľahko vyberať.
  7. Hrniec som prikryla pokrievkou a...
  8. ...polievku som na najnižšom plameni priviedla veľmi pomaličky do varu, ponechala som ju na 4 hodiny svojmu osudu, nedolievala som žiadnu vodu, nezbierala som žiadnu penu, celý čas sa varila pod pokrievkou úplne prikrytá len veľmi pomalým varom, ktorý bol oveľa dlhší ako pri bežnom klasickom varení vdaka zmrznutej perličke a pridanému ľadu.
  9. Polievku som mala uvarenú asi po 4 hodinách, je krásne vidno, aká je priehľadná, nádherne číra a úžasne zlato - žltá, podotýkam, že zelenina ani po tomto čase nebola vôbec rozvarená, zostala dokonca al dente.
  10. Vybrala som zeleninu na tanier,...
  11. ..aj uvarenú perličku a nechala som ju trocha vychladnúť, potom som ju obrala, a časť jej vynikajúceho mäska som odložila na dalšie výborné jedlo.
  12. Vývar som scedila cez husté sito a odobrala som z neho časť na uvarenie domácich rezancov do polievky.
  13. Na tanier som dala uvarené domáce rezance, zeleninku, mäsko, zaliala horúcim vývarom, posypala posekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a hned som túto úžasnú polievku aj podávala.
  14. Polievka z perličky je hádam ešte oveľa chutnejšia než z domácej sliepky, právom je zaradená medzi slávnostné polievky pre jej krásny vzhľad, nádhernú vôňu a úžasnú chuť. V neposlednej miere má aj liečivé účinky a je vhodná pre deti, pre ženy po pôrode pre zoslabnutých, pre chorých, ale aj zdravých a najmä pre slávnostné a sviatočné príležitosti. Ak sa teraz pred sviatkami dostanete k možnosti mať perličku, vrelo odporúčam vyskúšať túto fantastickú polievku. :-) Prajem dobrú chuť!