Štrumby kubáňske plnené mäsom fotorecept
Foto: elenas
Recept pochádza z ruskej kuchyne z oblasti Kubáň v Rusku. Je to variácia ruských peľmeňov, len v zjednodušenom prevedení. Jedlo je zaujímavé, sýte Zobraziť celý popisRecept pochádza z ruskej kuchyne z oblasti Kubáň v Rusku. Je to variácia ruských peľmeňov, len v zjednodušenom prevedení. Jedlo je zaujímavé, sýte a chutné, polotovar je možné zamraziť do zásoby a pripraviť potom podľa potreby. Vyskúšajte aj vy.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
570 g |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
250 - 270 ml teplá |
|
Plnka: | |
700-800 g (bravčové, hovädzie alebo iné) |
|
100 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Omáčka: | |
1 ks |
|
1-2 ks |
|
1-2 ks (voliteľné) |
|
1-2 PL |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
300 - 500 ml (alebo voda) |
|
|
Postup
-
1
Cesto: Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, teplú vodu (asi 50°C) a zamiesime mäkké poddajne cesto, ak cesto bude príliš tuhé, pridáme ešte trochu vody. Cesto potom zabalíme do fólie a necháme odpočinúť 15 minút.
-
2
Zatiaľ pripravíme mäsovú plnku. Cibuľu jemne nakrájame a pridáme k mletému mäsu, dochutíme soľou, mletým čiernym korením alebo inými koreninami podľa chuti, všetko dobre premiešame.
-
3
Odpočinuté cesto rozdelíme na dva diely. Každý diel natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a rozotrieme naň mäsovú plnku. Cesto zrolujeme, okraje popritláčame prstami, aby lepšie držalo. Roládu nakrájame asi na 4 cm kúsky, lepšie sa mi krájalo zubnou niťou, vtedy sú závitky krásne rovné.
-
4
Závitky trochu sploštíme rukou, budú potom mať oblejší tvar. Ak závitkov vyšlo príliš veľa, v tomto momente môžeme časť zmraziť a použiť kedykoľvek na rýchlu prípravu jedla.
-
5
Na rozohriatej panvici s olejom závitky (štrumby) narýchlo opečieme z oboch strán a odložíme do rajnice alebo hlbšej panvice.
-
6
Omáčka: Jemne nakrájanú cibuľu opečieme na oleji (môžeme v tom istom, v ktorom sa opekali štrumby), pridáme jemne nastrúhanú mrkvu, spolu chvíľu restujeme. Potom pridáme nakrájanú paradajku (ak nechcete, nemusíte pridávať), paradajkový pretlak a kyslú smotanu. Premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou (množstvo vody regulujte podľa pripravovaného množstva závitkov). Osolíme podľa chuti, privedieme do varu a odstavíme.
-
7
Omáčkou zalejeme opečené štrumby, pridáme koreniny a bobkový list podľa chuti, prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a dusíme na slabom ohni asi 20-25 minút.
-
8
Počas varenia štrumby zväčšia svoj objem a vstrebajú väčšiu časť omáčky. Kto obľubuje štipľavé jedlo, môže pridať aj chilli omáčku alebo papričky.
-
9
Podávame teplé, ja to mám rada s kyslou smotanou alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Vyskúšajte aj vy. Dobrú chuť.
Použila som bielu hladkú múku ale môžete vyskúšať aj s pohánkovou, len ja by som ju zmiešala s pšeničnou alebo ju treba zaliať vriacou vodou. S pohánkovou múkou štrumby budú mať tmavú farbu a trochu inú chuť. Pekný deň.
Ďakujem pekne. Je to fajnové jedlo.
Ďakujem za komentár, som rada, že sa recept páči, dúfam, že bude fajnové spestrenie jedálnička:)
Ďakujem pekne, budem rada ak vyskúšaš:)
Ďakujem.
Ďakujem krásne za komentár, budem rada ak vyskúšaš, nie je to veľa práce, ide to rýchlo. Výborne chuti s pikantným dipom.
Ďakujem za odskúšanie, som rada, že vám chutilo:) Rada skúšam netradičné recepty, je to spestrenie.