Plnené cestoviny

Štrumby kubáňske plnené mäsom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Recept pochádza z ruskej kuchyne z oblasti Kubáň v Rusku. Je to variácia ruských peľmeňov, len v zjednodušenom prevedení.* Jedlo je zaujímavé, sýte a chutné, polotovar je možné zamraziť do zásoby a pripraviť potom podľa potreby. Vyskúšajte aj vy.

8
porcií
30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku preosejeme, pridáme soľ, vajce, teplú vodu (asi 50°C) a zamiesime mäkké poddajne cesto, ak cesto bude príliš tuhé, pridáme ešte trochu vody. Cesto potom zabalíme do fólie a necháme odpočinúť 15 minút.
  2. Zatiaľ pripravíme mäsovú plnku. Cibuľu jemne nakrájame a pridáme k mletému mäsu, dochutíme soľou, mletým čiernym korením alebo inými koreninami podľa chuti, všetko dobre premiešame.
  3. Odpočinuté cesto rozdelíme na dva diely. Každý diel natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a rozotrieme naň mäsovú plnku. Cesto zrolujeme, okraje popritláčame prstami, aby lepšie držalo. Roládu nakrájame asi na 4 cm kúsky, lepšie sa mi krájalo zubnou niťou, vtedy sú závitky krásne rovné.
  4. Závitky trochu sploštíme rukou, budú potom mať oblejší tvar. Ak závitkov vyšlo príliš veľa, v tomto momente môžeme časť zmraziť a použiť kedykoľvek na rýchlu prípravu jedla.
  5. Na rozohriatej panvici s olejom závitky (štrumby) narýchlo opečieme z oboch strán a odložíme do rajnice alebo hlbšej panvice.
  6. Omáčka: Jemne nakrájanú cibuľu opečieme na oleji (môžeme v tom istom, v ktorom sa opekali štrumby), pridáme jemne nastrúhanú mrkvu, spolu chvíľu restujeme. Potom pridáme nakrájanú paradajku (ak nechcete, nemusíte pridávať), paradajkový pretlak a kyslú smotanu. Premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou (množstvo vody regulujte podľa pripravovaného množstva závitkov). Osolíme podľa chuti, privedieme do varu a odstavíme.
  7. Omáčkou zalejeme opečené štrumby, pridáme koreniny a bobkový list podľa chuti, prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a dusíme na slabom ohni asi 20-25 minút.
  8. Počas varenia štrumby zväčšia svoj objem a vstrebajú väčšiu časť omáčky. Kto obľubuje štipľavé jedlo, môže pridať aj chilli omáčku alebo papričky.
  9. Podávame teplé, ja to mám rada s kyslou smotanou alebo so smotanovo-cesnakovým dipom. Vyskúšajte aj vy. Dobrú chuť.