Bravčová sekaná
Bravčová sekaná

Štefánska sekaná so zemiakovým prívarkom videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 12. októbra 2022

Tentoraz sme si spolu s Blankou Matalovou uvarili tradičnú slovenskú dobrotu, a to sekanú so zemiakovým prívarkom.

30 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg mleté
1 ks
2-3 strúčiky (alebo podľa chuti)
6 ks
1-2 krajce (alebo rožok)
Prívarok:
5 ks
3-4 PL
1 PL
3-4 strúčiky
250 ml
250 ml
4 ks
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Päť vajec uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme.

  2. 2

    Do misy dáme mleté mäso, na drobno nakrájanú cibuľu, 1 surové vajce, pretlačený cesnak. Pridáme vo vode namočené a vyžmýkané pečivo alebo chlieb. Ochutíme soľou a korením a celú zmes poriadne premiešame.

  3. 3

    Na pekáč rozprestrieme alobal, ktorý vymastíme olejom a posypeme strúhankou. Na alobal dáme mäsovú zmes a vytvarujeme ju na plát. Naň pozdĺžne do stredu poukladáme uvarené vajcia. Pomocou alobalu priložíme boky mäsovej zmesi k sebe a vajcia do nej zabalíme. Pritlačíme, aby vyšiel von vzduch. Vytvarovanú sekanú potrieme olejom, posypeme strúhankou a zabalíme do alobalu. Do pekáča nalejeme troškou vody a pečieme 45 - 60 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Pred dopečením alobal rozbalíme, aby sa na sekanej vytvorila kôrka.

  4. 4

    Prívarok: Do hrnca dáme roztopiť masť, pridáme hladkú múku a pripravíme zápražku, do ktorej pridáme 3-4 strúčiky cesnaku. Zápražku zalejeme vodou a mliekom. Pridáme bobkové listy, soľ a očistené zemiaky nakrájané na kolieska. Varíme domäkka a prívarok ochutíme cukrom a octom.

Diskusia k receptu

chemik
Dík za připomínku klasiky z dětství, kdy naše mama do hotového prívarku přikrájela kolečka z jednoho vejce pro každého, ale pravda, že sekanou nedělala vejci nadívanou.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia